Menu

Prinsesse overrakte demenspriser på Nationalmuseet

To ildsjæle inden for forskning i demenssygdomme fik 26. september overrakt Alzheimer-forskningsfondens pris af H.K.H. Prinsesse Benedikte. Modtagerne er postdoc og ph.d. ved Københavns Universitet, Vanessa Hall og sygeplejerske og demensfaglig funktionschef i Alzheimerforeningen, Else Hansen.

Der var højtidelig stemning, da Alzheimerforeningen og Alzheimer-forskningsfonden tirsdag kunne løfte sløret for årets modtagere af Forskerprisen 2023 i Festsalen på Prinsens Palæ/Nationalmuseet. De to priser á 300.000 kroner gives til forskere, der har gjort en ekstra indsats for demensområdet. I alt blev der uddelt priser og bevillinger til knap 3,6 mio. kr. Fonden giver penge til grundlæggende forskning i, hvorfor demenssygdomme opstår, hvordan demenssygdomme forebygges, samt nye metoder til behandling og pleje. Anders Gersel Pedersen, der er formand for den uafhængige Alzheimer-forskningsfond, var vært for uddelingen, mens Alzheimerforeningens protektor H.K.H. Prinsesse Benedikte stod for at overrække priserne samt bevillinger til ni udvalgte projekter inden for demensforskning. Underholdningen var desuden i top til prisuddelingen, hvor ’Demenskoret’ fra DRs kommende programserie af samme navn, optrådte for første gang. Koret kan opleves på TV til næste år i en særlig udsendelsesrække, som vil blive offentliggjort på et senere tidspunkt.

Begrundelserne for de to forskerpriser lød blandt andet:


Vanessa Hall - Postdoc, ph.d. ved Københavns Universitet, Institut for Basal Husdyr- og Veterinærvidenskab:

Vanessa Hall har en baggrund som zoolog ved Monash University i Melbourne, Australien. Hun arbejder til dagligt på Københavns Universitet med dyrkning af foster-stamceller fra Alzheimer-minigrise og med udviklingen af en sygdomsmodel på celleniveau, som kan studeres i et laboratorium. Vanessa Hall tildeles Alzheimer-forskningsfondens grundvidenskabelige pris 2023 for sin fremragende forskningsindsats inden for udforskning af sygdomsmekanismerne ved Alzheimers sygdom. Særligt hendes fokus på at klarlægge, hvorfor visse subtyper af vigtige nerveceller i hjernen hos de personer, der senere udvikler Alzheimers sygdom, går tidligt til grunde. Hendes forskning baseres på anvendelse af innovative stamcelle-modeller og transgene dyremodeller for sygdomsprocesserne ved Alzheimers sygdom. En styrke er også prismodtagerens store engagement og bidrag til forskeruddannelsen, samt hendes samarbejdsevner, både internationalt og nationalt.
Vanessa Hall har publiceret 59 videnskabelige artikler, hvoraf flere er udgivet i højt-rangerede videnskabelige tidsskrifter. Til oktober 2023 tiltræder hun desuden et professorat ved Aarhus Universitet. 

- Jeg er meget ydmyg over at modtage prisen for vores arbejde for at forstå demens. Det er en stor anerkendelse af den indsats, som vi laver her i København i samarbejde med det internationale forskermiljø. Prisen er med til at skubbe forskningen fremad, og helt konkret giver den os mulighed for at tilføje endnu flere aspekter til vores arbejde. Der er meget at lære her, og denne pris motiverer os til at arbejde endnu hårdere på at skabe nye resultater.

Else Hansen, Sygeplejerske, Demensfaglig funktionschef i Alzheimerforeningen:

Else Hansen har været ansat i Alzheimerforeningen siden 2008, hvor hun, som engageret demensfaglig rådgiver, har været en af hovedkræfterne bag Demenslinien, samt initiativtager til kerneaktiviteter i foreningen som Aktiv Højskole, Feriekurser, Tænketank og en række tilbud målrettet børn og unge, der har forældre med demens.

Else Hansen modtager Alzheimer-forskningsfondens kliniske forskningspris for sin mangeårige enestående indsats inden for rådgivning og udvikling af indsatser til mennesker med demens og deres pårørende, som tager udgangspunkt i de berørtes behov og livssituation. Prisen gives ikke mindst for hendes rolle som bærende kraft i Alzheimerforeningens børne- og ungeprojekter, ”Tid til at være ung” og ”Det gode familieliv”. Her er der skabt metoder og indsatser, som har til formål at forebygge og sikre, at ingen børn og unge i Danmark står alene, når deres forælder rammes af demenssygdom. Indsatsen tager udgangspunkt i at bryde med tabuerne om demens, og at målgruppen, så vidt muligt, kan fastholde deres børne- eller ungdomsliv trods et svært familieliv. Else Hansen har i en længere årrække været en bærende kraft i at udvikle og gennemføre bl.a. støtte- og samtalegrupper for børn og unge, ungecamps og familiecamps, og at videreformidle denne vigtige viden og metoderne til fagpersoner. Hendes utrættelige indsats for at se mennesket bag sygdommen og sætte fokus på nogle af de mest udsatte mennesker inden for demensområdet, gør hende til en værdig prismodtager.

- Jeg er enormt glad og beæret for anerkendelsen af min indsats, men især også, at man anerkender vigtigheden af at skabe et bedre liv på trods af demenssygdom. For det er et felt, hvor der desværre stadig mangler viden, og hvor der traditionelt har manglet forskning. Alle ønsker sig en kur, men hvad gør man i det liv, der leves i mellemtiden? Det har altid været min motivation, og selvom jeg ikke ser mig selv som forsker, så har mit arbejde i Alzheimerforeningen, gennem evalueringer og udgivelser af håndbøger og foldere, været med til at skabe ny erfaringsbaseret viden på området, som forhåbentligt er til gavn. Samtidig vil jeg ydmygt understrege, at jeg på ingen måde har stået alene, og jeg vil gerne dedikere prisen til alle dem, der gennem årene og hver dag arbejder for at skabe et bedre liv for mennesker med demens og deres pårørende.

Det er 21. gang, at Alzheimer-forskningsfondens pris uddeles. Siden 2003 har Alzheimer-forskningsfonden uddelt midler for i alt 19.619.500 kr.

På dagen annoncerede Alzheimer-Forskningsfonden også fondens støtte til ni konkrete forskningsprojekter på 2.974.500 kroner.

Navnene på de ni modtagere af bevillinger er:

  • Anja Hviid Simonsen – (tildeles 248.000 kr.)
  • Mathias Holsey Gramkow – (tildeles 400.000 kr.)
  • Karla Kristine Freude – (tildeles 489.000 kr.)
  • Clare Francesca Meehan – (tildeles 300.000 kr.)
  • Oskar McWilliam – (tildeles 400.000 kr.)
  • Torben Moos – (tildeles 175.000 kr.)
Støt os
Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Nyt partnerskab skal styrke demensindsatsen i Danmark
27. juni 2025
Nyt partnerskab skal styrke demensindsatsen i Danmark
Alzheimerforeningen er medstifter af nyt partnerskab.
Klædt på til ældreloven
25. juni 2025
Klædt på til ældreloven
Fra 1. juli 2025 træder en ny ældrelov i kraft med store ændringer for ældreplejen i Danmark.
Nye vedtægter baner vej for større indflydelse og mere fællesskab i Alzheimerforeningen
12. juni 2025
Nye vedtægter baner vej for større indflydelse og mere fællesskab i Alzheimerforeningen
Alzheimerforeningen har fået nye vedtægter.
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Tirsdag d. 17. juni
Kl. 16:30
Pårørendegruppe for Mænd - Mandfolk
2450 Købehavn SV
Mandfolk Er du mand og er du tæt på én med demens? Har du lyst til at mødes i det fri i fællesskab med andre mænd – hvor der altid er højt til himlen. Et tilbud til københavnske mænd, der er pårørende og har demens tæt inde på livet. Vi tilbyder et afbræk i hverdagen. Her mødes du med andre mænd, der kender til en hverdag med demens. Vi mødes om friluftsliv, aktivitet og fællesskab.
Tirsdag d. 24. juni
Kl. 10:30
Kulturklubben for mennesker med demens
I Kulturklubben bliver du del af en gruppe, som samles til klubmøde hver tredje uge og får en fælles kulturoplevelse. I bliver modtaget i døren, og efter ca. en time med en rolig kulturoplevelse samles vi om en kop kaffe og en snak om det, vi har oplevet. Kulturklubben samarbejder med kulturinstitutioner i København, som alle har erfaringer med demensvenlige kulturoplevelser, og det er hos dem, klubmøderne finder sted. Hvem kan deltage? Du skal være bosiddende i Københavns Kommune for at deltage. Ledsagere må dog gerne komme fra andre kommuner. En demensdiagnose er ikke et krav for at deltage. Er du 65+ og oplever kognitive udfordringer, er du velkommen. Let, moderat eller svær demens? Det går vi ikke så meget op i. Det afgørende er, om du kan have glæde af at komme ud på museer og få en kulturoplevelse sammen med andre. Ledsager Alle deltagere skal have en ledsager med. Det behøver ikke at være den samme ledsager hver gang. Det kan være en ægtefælle, et voksent barn, en ven, en nabo eller en gammel kollega. Det kan også være en frivillig kulturven, som vi gerne vil hjælpe med at finde. Ledsageren skal kunne stå for jeres fælles transport til kulturinstitutionen. Vil du være frivillig kulturven? Vil du gerne påtage dig at ledsage et menneske med demens til kulturoplevelse og kaffe hver tredje uge? Vi kan hjælpe med at klæde dig på til opgaven og støtte dig undervejs, hvis noget er svært. Ring eller skriv og hør nærmere.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt