Menu

Forskere får Alzheimerpris for særlig indsats

To ildsjæle inden for forskning i demenssygdomme får Alzheimer-forskningsfondens pris for deres ekstraordinære bidrag til forskningen i demens. Modtagerne er professor ved Institut for Molekylær Medicin på Syddansk Universitet, Kate Lykke Lambertsen og professor, overlæge ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet, Per Borghammer.

Den 17. september uddelte Alzheimerforeningen og Alzheimer-forskningsfonden, traditionen tro, to priser á 300.000 kroner til forskere, der har gjort en ekstra indsats for demensområdet.
Priserne blev uddelt af Asger Aamund, der er formand for den uafhængige Alzheimer-forskningsfond.

Begrundelserne for de to forskerpriser lød blandt andet:

Professor, Ph.D. ved afdeling for Neurobiologisk Forskning på Institut for Molekylær Medicin, Syddansk Universitet, samt Neurologisk Afdeling, Odense Universitetshospital, Kate Lykke Lambertsen:

Kate Lykke Lambertsen får Alzheimer-Forskningsfondens basalforskerpris 2021 for sin mangeårige forskning i forståelsen af immunsystemet og dets betydning for begrænsning af skader i centralnervesystemet.
Igennem en lang række af videnskabelige studier har Kate Lykke Lambertsen blandt andet været med til at give os en bedre forståelse for de kemiske processer, som tilsammen danner baggrund for de nedbrydende betændelsestilstande i hjernen, der er knyttet til udviklingen af Alzheimers sygdom. En forståelse, der på længere sigt kan være medvirkende til udvikling af behandlingsmetoder af Alzheimers sygdom og andre demenssygdomme. Kate Lykke Lambertsen sidder med i flere internationale videnskabelige komitéer og har igennem årene opbygget et betydeligt samarbejde med en række prominente udenlandske forskere. Hendes omfattende arbejde har foreløbigt resulteret i 82 videnskabelige arbejder, publiceret i fornemme videnskabelige tidsskrifter, der vidner om hendes betydelige gennemslagskraft i forskerverdenen.


- Det er med stor taknemmelighed og ydmyghed, at jeg modtager Alzheimer-forskningsfondens pris. Det er en fornem anerkendelse af den sag, som jeg brænder mere for end noget andet. I den forbindelse er det vigtigt at nævne, at jeg ikke kunne have nået hertil uden mit dygtige team og deres store engagement, inspiration og glæde i hverdagen, 
fortæller Kate Lykke Lambertsen til prisuddelingen i København.

 

Professor, overlæge, dr.med. ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet, samt Nuklearmedicinsk afdeling og PET-center på Aarhus Universitetshospital, Per Borghammer:
​​​​​​​

Per Borghammer modtager Alzheimer-Forskningsfondens kliniske forskerpris for sin ekspertise i billeddannelse af sygdomsmekanismer ved fremadskridende hjernesygdomme som Parkinsons sygdom og Lewy Body demens. Han har blandt andet været med til at afdække spændende aspekter af udviklingen af disse sygdomme, herunder teorier om spredning af sygdomsfremkaldende proteiner fra tarmen til hjernen. Per Borghammers forskning er meget anerkendt og han har tiltrukket sig ikke bare hædersbevisninger, men også større bevillinger fra ind- og udland. Han har publiceret 119 peer-reviewed artikler, blandt andet i meget anerkendte tidskrifter som Lancet og Nature. Han er også medlem af adskillige faglige selskabers bestyrelser og medredaktør af flere internationale tidskrifter.

- Jeg er virkelig beæret over at modtage prisen. Forskerlivet kan både være ensomt, frustrerende og langsommeligt, og derfor betyder sådan en anerkendelse rigtig meget. Der er få sygdomme som de neurologiske sygdomme, hvor behovet for forskning er så stort, og jeg brænder for at gøre en forskel for de mange patienter, der er berørt. Derfor er det fokus, som Alzheimer-forskningsfonden sætter, enormt vigtigt, siger Per Borghammer.

Det er 19. gang, at Alzheimer-forskningsfondens pris uddeles. Siden 2003 har Alzheimer-forskningsfonden uddelt midler for i alt 13.450.000 kr.

Støt os
Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Nytårshilsen
1. januar 2025
Nytårshilsen fra Alzheimerforeningens direktør
Alzheimerforeningens direktør ser tilbage på et godt 2024 og takker for den store støtte.
Fællesskaber og træning skal styrke hjernen
19. december 2024
Fællesskaber og træning skal styrke hjernen
Nyt initiativ skal styrke hjernesundheden hos mennesker med demens igennem fælleskaber
Børnedemens – indslag i 21 Søndag på DR
15. december 2024
Børnedemens – indslag i 21 Søndag på DR
21-Søndag har netop bragt et indslag om børnedemens
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Mandag d. 06. januar
Kl. 15:30
Demenskor i Svendborg
5700 Svendborg
Fællessang/kor for mennesker ramt af demens og pårørende. Vi synger en god time, og får derefter kaffe/te og kage. Vi har korleder v. klaveret og frivillige, der sørger for kaffen og fine kager hver gang.
Onsdag d. 15. januar
Kl. 12:00
Motion for personer med demens
3600 Frederikssund
Træningen har til hensigt at vedligeholde funktionsniveauet og at bidrage til at fastholde kognitionsniveauet. Du er også i socialt fællesskab, og understøtter din trivsel.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt