Menu

Forskerprisen 2019

Modtagerne af Alzheimer-forskningsfondens pris i 2019 på 300.000 kr. blev docent, ph.d. og forskningsleder ved VIA Aldring & Demens, Center for forskning, Aarhus, Rikke Gregersen og Professor i kemisk biologi ved Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi på Københavns Universitet, Kristian Strømgaard.

Begrundelserne for de to forskerpriser lød blandt andet:

Docent, ph.d. og forskningsleder ved VIA Aldring & Demens, Center for forskning, Aarhus, Rikke Gregersen:

Rikke Gregersen får Alzheimer-Forskningsfondens kliniske forskerpris 2019 for sin forskning i personcentreret omsorg og rehabilitering af demens. Herunder kognitiv stimulationsterapi, som er en succesfuld metode udviklet og testet i England med henblik på at træne sproglige, praktiske og kognitive færdigheder hos mennesker med demens. Rikke Gregersen står for at afprøve metoden i Danmark i et projekt støttet af TrygFonden. Ud over kognitiv stimulationsterapi arbejder Rikke Gregersen på at udvikle psykosocial og kognitiv forskning, der har til formål at klæde sundhedsfagligt personale på med viden og metoder, der kan komme mennesker med demens og deres pårørende gavn.

Rikke Gregersen har en sundvidenskabelig baggrund og er aktuelt demensfaglig forskningsleder ved VIA University College.

Professor i kemisk biologi ved Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi på Københavns Universitet, Kristian Strømgaard:

Kristian Strømgaard leder til dagligt en forskergruppe i krydsfeltet mellem biologi og kemi på Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi. Han tildeles Alzheimer-Forskningsfondens basalforskerpris 2019 for sine banebrydende undersøgelser af proteiners interaktioner. Arbejdet har blandt andet betydning for forståelsen af hvordan Alzheimer-proteiner dannes og påvirker nervecellers funktion. Denne viden giver håb for nye muligheder for behandling i den fremadskridende udvikling af Alzheimers sygdom. Kristian Strømgaard har publiceret over hundrede videnskabelige artikler og indskriver sig derved som en markant aktør inden for sit felt.

Ni projekter får 3,5 millioner

På dagen annoncerede Alzheimer-Forskningsfonden også fondens støtte til ni konkrete forskningsprojekter på 3,5 millioner kroner.

Projekterne er:

  • Professor Anders Nykjær, Institut for Biomedicin, Aarhus Universitet tildeles 500.000 kroner for projektet "How SorCS1 may link type 2 diabetes with Alzheimer's Disease".
     
  • Seniorforsker, ph.d. Anja Hviid Simonsen, Nationalt Videnscenter for Demens, Rigshospitalet, tildeles 447.000 kroner for projektet "Serum Neurofilament light chain as an early marker for neurodegeneration".
     
  • Professor David Brooks, Nuklearmedicinsk afdeling og PET Centret, Aarhus Universitet tildeles 497.000 kroner for projektet "Does vascular injury herald Alzheimer's Disease?".
     
  • Fritze Kristensen, ph.d., cand.cur., tildeles 422.000 kroner til projektet "Rehabilitering: Borgere med let Alzheimers demens - afprøvning og evaluering af en klinisk model til systematisk udredning og vurdering af rehabiliteringsmål, -potentiale og -behov".
     
  • Kristian Steen Frederiksen, phd og speciallæge i neurologi, Nationalt Videnscenter for Demens, tildeles 248.600 kroner til projektet "Neurodegeneration as a target for exercise: effects of exercise on neurofilament light in Alzheimer´s disease".
     
  • Le Gjerum, læge og ph.d. studerende, Nationalt Videnscenter for Demens, Rigshospitalet, tildeles 385.400 kroner til projektet "Rationel anvendelse af supplerende undersøgelser ved demensudredning".
     
  • Professor Marianne Juhler, Neurokirurgisk Afdeling, Rigshospitalet, tildeles 250.000 kroner til projektet "Det G-lymfatiske system hos mennesker".
     
  • Klinisk forskningslektor og phd Peter Høgh, Regionalt Videnscenter for Demens, Sjælland Universitetshospital, Roskilde tildeles 250.000 kroner til projektet "Monitorering af anti-demenslægemidler ved serumværdier".
     
  • Nete Schwennesen, lektor og ph.d., Institut for Antropologi, Københavns Universitet tildeles 500.000 kroner til projektet "Imellem selvbestemmelse og omsorg - et antropologisk PhD studie af de sociale og etiske implikationer af brugen af alarm- og sensorbaserede teknologier i den kommunale demensomsorg".
Støt os
Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Ny sundhedsreform er en sejr for mennesker med demens
15. november 2024
Ny sundhedsreform er en sejr for mennesker med demens
Den nye sundhedsreform prioriterer demens med både indsatser og øremærkede penge.
Godkendelse af Lecanemab er et gennembrud
14. november 2024
Godkendelse af Lecanemab er et gennembrud
Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) godkender banebrydende lægemiddel.
”Man kan mødes og tale om, hvad man oplever”
12. november 2024
”Man kan mødes og tale om, hvad man oplever”
I sidste uge startede Alzheimerforeningen 13 nye pårørendegrupper op, både fysisk og online. Initiativet er en del af en flerårig indsats, der skal være med til at styrke pårørendes trivsel i hverdagen.
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Tirsdag d. 22. oktober
Kl. 08:30
"Få overskud i hverdagen med demens" 5 - dages kursus for pårørende og omsorgspersoner
4300 Holbæk
Du inviteres til et unikt 5-dages kursus, designet specielt til dig som er pårørende eller omsorgsperson. Du som ønsker at skabe en tryg og støttende hverdag for dig selv og din nære med demens. Hvad vil du få med dig hjem? En dybere forståelse af sygdommen demens og hvordan demensen påvirker både den demensramte og dig. Praktiske værktøjer til at håndtere dit hverdagsliv med demens. Evnen til at anvende O sense® metoden for at forbedre din og din næres overskud og livskvalitet. Øget emotionel støtte og overskud gennem O Sense® og hverdagsfaglig viden om demens. En personlig udviklingsplan som du kan bruge med det samme i dit liv med demensen. Kurset strækker sig over 6 uger på følgende datoer. tirsdag 22 oktober 2024 torsdag 31. oktober 2024 tirsdag 12. november 2024 mandag 18. november 2024 torsdag 28. november 2024
Mandag d. 18. november
Kl. 12:00
Ferieophold med indhold
6950 Ringkøbing
Ferieophold med indhold Fælles oplevelser med ligesindede kan give fornyet energi og inspiration. På ferieopholdet får I viden om at håndtere udfordringer i hverdagen gennem faglige input, aktiviteter, udflugter, samvær og fællesskab med andre i samme situation. Nærmere program eftersendes. Tid til forkælelse Opholdet afholdes på et hotel med fuld forplejning. Det er dermed en enestående mulighed for at koble af fra hverdagen og nyde service og god mad i hyggelige rammer. Trygge rammer Under opholdet vil der være fagpersoner med specialviden om demens til at hjælpe og støtte. Desuden vil rammerne og programmet være tilpasset til jer, så I får det bedste ud af opholdet. Det betyder, at programmets indhold er nøje tilrettelagt, ligesom der er indlagt pauser - og det er altid muligt at tage en pause, hvis man har brug for det. Hvem kan deltage? Der er plads til 14 par, hvoraf den ene har en demenssygdom og bor hjemme. Det er 'først til mølle' ift. besætning af pladserne. Ferieopholdene er målrettet jer, der har lyst til at deltage i aktiviteter sammen med andre. I skal sammen være selvhjulpne og kunne trives i nye omgivelser. Derudover skal I kunne færdes på trapper, da der er trapper på hotellet.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt