Menu

Forskerprisen 2013



I 2013 gik Alzheimerforskningsfondens forskerpris til henholdsvis Ane Eckermann og Albert Gjedde for deres forskningsarbejde på demensområdet. Med prisen fulgte 100.000 kr. til hver prismodtager. 
 

Albert Gjedde

Albert Gjedde, institutleder ved Københavns Universitet og professor i blandt andet neurobiologi og farmakologi, fik prisen for sin grundforskning inden for neurovidenskab. En mangeårig forskning som har givet øget viden om hjernens energiomsætning og nedbrydning blandt andet i forbindelse med demenssygdomme.
 
Albert Gjedde har gennem de seneste 30 år brugt PET-skanninger til at undersøge, hvilke dele af hjernen, som påvirkes mest ved en demenssygdom, og har samtidig sporet ophobningen af såkaldte affaldsstoffer, som er mistænkt for at spille en rolle i forbindelse med udviklingen af demens, men som måske slet ikke er affald.
 
Gennem undersøgelserne har man erfaret, at de områder i hjernen som rammes først af demens ikke er de samme områder, som har den største ophobning af disse stoffer, hvilket man ellers skulle forvente. Det giver ifølge Albert Gjedde anledning til at kigge med andre briller end hidtil på affaldsstofferne og deres funktion:
 
”Undersøgelserne har vist et misforhold mellem affaldsstofferne og de områder i hjernen, som bliver først ramt af demens. Derfor skal vi måske overveje vores syn på disse stoffer. Noget kan nemlig tyde på at de slet ikke skal forstås som affaldsstoffer, men måske endda som en form for beskyttelsesforanstaltning”, lyder det fra Albert Gjedde.
 
Antagelsen understøttes af forsøg, hvor man hos patienter med demens har forsøgt at fjerne affaldsstofferne, det såkaldte ”beta-amyloid”, og i en del tilfælde har demenspatienterne vist sig at få det dårligere.

 

Ane Eckermann

Ane Eckermann fik den anden pris på 100.000 kr. Ane Eckermann er oprindelig uddannet plejehjemsassistent, blev senere afdelingsleder og er nu kursusleder ved Nationalt Videnscenter for Demens, Siden 1998 har hun været ansat på Hukommelsesklinikken på Rigshospitalet hvor hun gennem en årrække har forsket i at udvikle metoder og for hvordan sundhedsprofessionelle kan yde rådgivning og støtte til patienter med demenssygdomme og deres pårørende.
Ane Eckermann modtager forskningsprisen for sit mangeårige arbejde med demensområdet, herunder blandt andet som projektkoordinator og projektleder på DAISY projektet (Danish Alzheimer Intervention Study). Et forskningsprojekt som har haft til formål at undersøge effekten af tidlig støtte og rådgivning til nydiagnosticerede patienter med demenssygdomme og deres pårørende.
 
Forskningsprojektet blev søsat i 2003 og har involveret 330 par, hvor den ene part er pårørende og den anden nydiagnosticeret med demens. Deltagerne blev opdelt i en kontrolgruppe og en gruppe, hvor man tilbød undervisning til både den pårørende og den demente.
 
Forskningsprojektet, hvis sidste del netop afrapporteret, har blandt andet ført til udviklingen af demensguiden som kan findes på Socialministeriets hjemmeside og en rådgivningsmodel til demenspatienter som i dag anvendes i stort set hele landet.
 
”Forskningsstudiet viser at tidlig indsats med rådgivning og støtte fører til forbigående bedring af livskvalitet og depressive symptomer hos den tidligt diagnosticerede demente. Det er dog vigtigt at denne indsats holdes vedlige og ikke kun gives tidligt i sygdomsforløbet”, fortæller Ane Eckermann. 
 
Forskningsprisen blev overrakt af fondens bestyrelsesformand Asger Aamund. Ved samme lejlighed blev der uddelt 2.8 millioner til fem nye forskningsprojekter.
Støt os
Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Nytårshilsen
1. januar 2025
Nytårshilsen fra Alzheimerforeningens direktør
Alzheimerforeningens direktør ser tilbage på et godt 2024 og takker for den store støtte.
Fællesskaber og træning skal styrke hjernen
19. december 2024
Fællesskaber og træning skal styrke hjernen
Nyt initiativ skal styrke hjernesundheden hos mennesker med demens igennem fælleskaber
Børnedemens – indslag i 21 Søndag på DR
15. december 2024
Børnedemens – indslag i 21 Søndag på DR
21-Søndag har netop bragt et indslag om børnedemens
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Mandag d. 06. januar
Kl. 15:30
Demenskor i Svendborg
5700 Svendborg
Fællessang/kor for mennesker ramt af demens og pårørende. Vi synger en god time, og får derefter kaffe/te og kage. Vi har korleder v. klaveret og frivillige, der sørger for kaffen og fine kager hver gang.
Onsdag d. 15. januar
Kl. 12:00
Motion for personer med demens
3600 Frederikssund
Træningen har til hensigt at vedligeholde funktionsniveauet og at bidrage til at fastholde kognitionsniveauet. Du er også i socialt fællesskab, og understøtter din trivsel.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt