I 2013 gik Alzheimerforskningsfondens forskerpris til henholdsvis Ane Eckermann og Albert Gjedde for deres forskningsarbejde på demensområdet. Med prisen fulgte 100.000 kr. til hver prismodtager.
Albert Gjedde
Albert Gjedde, institutleder ved Københavns Universitet og professor i blandt andet neurobiologi og farmakologi, fik prisen for sin grundforskning inden for neurovidenskab. En mangeårig forskning som har givet øget viden om hjernens energiomsætning og nedbrydning blandt andet i forbindelse med demenssygdomme.
Albert Gjedde har gennem de seneste 30 år brugt PET-skanninger til at undersøge, hvilke dele af hjernen, som påvirkes mest ved en demenssygdom, og har samtidig sporet ophobningen af såkaldte affaldsstoffer, som er mistænkt for at spille en rolle i forbindelse med udviklingen af demens, men som måske slet ikke er affald.
Gennem undersøgelserne har man erfaret, at de områder i hjernen som rammes først af demens ikke er de samme områder, som har den største ophobning af disse stoffer, hvilket man ellers skulle forvente. Det giver ifølge Albert Gjedde anledning til at kigge med andre briller end hidtil på affaldsstofferne og deres funktion:
”Undersøgelserne har vist et misforhold mellem affaldsstofferne og de områder i hjernen, som bliver først ramt af demens. Derfor skal vi måske overveje vores syn på disse stoffer. Noget kan nemlig tyde på at de slet ikke skal forstås som affaldsstoffer, men måske endda som en form for beskyttelsesforanstaltning”, lyder det fra Albert Gjedde.
Antagelsen understøttes af forsøg, hvor man hos patienter med demens har forsøgt at fjerne affaldsstofferne, det såkaldte ”beta-amyloid”, og i en del tilfælde har demenspatienterne vist sig at få det dårligere.
Ane Eckermann
Ane Eckermann fik den anden pris på 100.000 kr. Ane Eckermann er oprindelig uddannet plejehjemsassistent, blev senere afdelingsleder og er nu kursusleder ved Nationalt Videnscenter for Demens, Siden 1998 har hun været ansat på Hukommelsesklinikken på Rigshospitalet hvor hun gennem en årrække har forsket i at udvikle metoder og for hvordan sundhedsprofessionelle kan yde rådgivning og støtte til patienter med demenssygdomme og deres pårørende.
Ane Eckermann modtager forskningsprisen for sit mangeårige arbejde med demensområdet, herunder blandt andet som projektkoordinator og projektleder på DAISY projektet (Danish Alzheimer Intervention Study). Et forskningsprojekt som har haft til formål at undersøge effekten af tidlig støtte og rådgivning til nydiagnosticerede patienter med demenssygdomme og deres pårørende.
Forskningsprojektet blev søsat i 2003 og har involveret 330 par, hvor den ene part er pårørende og den anden nydiagnosticeret med demens. Deltagerne blev opdelt i en kontrolgruppe og en gruppe, hvor man tilbød undervisning til både den pårørende og den demente.
Forskningsprojektet, hvis sidste del netop afrapporteret, har blandt andet ført til udviklingen af demensguiden som kan findes på Socialministeriets hjemmeside og en rådgivningsmodel til demenspatienter som i dag anvendes i stort set hele landet.
”Forskningsstudiet viser at tidlig indsats med rådgivning og støtte fører til forbigående bedring af livskvalitet og depressive symptomer hos den tidligt diagnosticerede demente. Det er dog vigtigt at denne indsats holdes vedlige og ikke kun gives tidligt i sygdomsforløbet”, fortæller Ane Eckermann.
Forskningsprisen blev overrakt af fondens bestyrelsesformand Asger Aamund. Ved samme lejlighed blev der uddelt 2.8 millioner til fem nye forskningsprojekter.