Menu
7. februar 2025

Nyt studie dokumenterer behov for forebyggelse og behandling af hjernesygdom

Mere end hver tredje dansker lever med en hjernesygdom, som fx demens, viser et nyt stort studie. Sygdommene koster samfundet milliarder og er forbundet med markant overdødelighed. Resultatet kalder på et langt større fokus på forebyggelse og behandling af hjernesygdomme, lyder det fra Alzheimerforeningen og en række andre organisationer.

Hjernesygdomme som depression, stroke og demens er langt mere udbredte, end mange tror. Ifølge det store danske studie, ’Hjernerapporten’ fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital lever hele 35,2 procent af befolkningen med en hjernesygdom – en stigning fra 2015, hvor tallet lå på 33,2 procent.

Studiet viser samtidig, at personer med hjernesygdomme i gennemsnit har fem gange højere risiko for at dø inden for et år sammenlignet med personer uden hjernesygdom. Særlig høj dødelighed ses for mennesker med demens, hvor 15 procent dør inden for et år efter første hospitalsbesøg eller indløsning af recept, hvilket endda er tre gange højere end gennemsnittet for alle hjernesygdomme.

Derudover koster hjernesygdomme samfundet dyrt. I 2021 udgjorde de direkte omkostninger for alle hjernesygdomme cirka 56 milliarder kroner. Ser man på omkostningerne pr. person, lå demens højere end alle andre hjernesygdomme med omkring 250.000 kr. per person, hvilket primært skyldes, at pleje og behandling er meget dyrt for hver enkelt patient.

Behov for politisk fokus

Tallene vækker bekymring og kalder på et langt større politisk fokus på forebyggelse og behandling af hjernesygdomme, lyder det fra Alzheimerforeningen, der lægger sig på linje med andre patientforeninger, som Depressionsforeningen og Hjernesagen:

- Demens er kroniske og dødelige hjernesygdomme, som skal behandles og forebygges. Det kræver politisk handling, og selv om Sundhedsreformen om andre tiltag viser lovende takter, så er vi nødt til at rykke langt hurtigere og i en langt større skala. For udfordringerne stopper ikke her, tværtimod. Den seneste prognose fra Nationalt Videnscenter for Demens viser, at der i 2040 vil være 145.000 mennesker med demens i Danmark, hvilket er knap 50 procent flere end i dag, lyder det fra direktør i Alzheimerforeningen, Mette Raun Fjordside, der dog understreger, at der med den rette indsats er håb:

- Den gode nyhed er, at vi efterhånden ved rigtig meget om, hvordan vi kan forebygge og behandle alvorlige hjernesygdomme, som demens. Faktisk kan op mod 40 procent af alle demenstilfælde forebygges, og for dem der allerede har demens, findes der medicin og psykosociale behandlingsmetoder, som kan opretholde ens funktionsniveau i længere tid og skabe mere livskvalitet i hverdagen. Men udbud og kvaliteten af behandlingen svinger alt efter, hvor man bor, og hvor man er i sit demensforløb. Derfor er der brug for bindende, nationale retningslinjer for pleje og behandling af demens og et langt større fokus på forebyggelse af hjernesygdom. Vi ved, at investering og forskning i forebyggelse og behandling af andre sygdomme som kræft og hjerte-kar-lidelser giver et positivt samfundsafkast, så hvorfor ikke gøre det samme for demens og andre alvorlige hjernesygdomme?, lyder opfordringen fra Mette Raun Fjordside til politikerne.

Læs et sammendrag af ’Hjernerapporten’ her.

 

Senest opdateret d. 07. februar 2025
Fakta

Fakta fra rapporten:

  • Mere end hver tredje dansker lever med en hjernesygdom, identificeret enten via hospitalsdiagnose eller indløste recepter, der indikerer en hjernesygdom.

  • De direkte og indirekte meromkostninger forbundet med hjernesygdomme beløber sig til knap 230 milliarder kroner om året.

  • Dødeligheden blandt personer med hjernesygdomme er gennemsnitligt 5 gange højere inden for et år sammenlignet med personer uden.
Støt os
Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
24. april 2025
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
Mette Raun Fjordside og Jesper Fisker er nye medlemmer af forretningsudvalget i DP
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
23. april 2025
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
For første gang i over 20 år er der ny behandling mod Alzheimers sygdom
"Et forbillede for frivillige i hele landet"
3. april 2025
Årets Demensven: "Et forbillede for frivillige i hele landet"
Prismodtager Nency Maria Joensen: ”Man skal give hjælp til dem, som har brug for det”
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Fredag d. 25. april
Kl. 10:00
Sansestund, gåture og aktivitet.
4230 Skælskør
Aktivitets medarbejder i Skælskør opretter et nyt hold for personer der vil træne hjernen. Indholdet er gåture, sanseaktiviteter, socialt samvær og musik.
Fredag d. 25. april
Kl. 12:00
Fredagsfrokost på Folkestedet
8000 Aarhus C
Vi spiser frokost sammen og hyggesnakker. Maden købes i Caféen - Café Gadeliv.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt