Menu
23. april 2025

Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente

For første gang i over 20 år kan patienter med Alzheimers sygdom få adgang til en behandling, der kan bremse sygdommens udvikling. Europa-Kommissionen har – efter en langtrukken beslutningsproces – i sidste uge godkendt lægemidlet lecanemab til markedsføring i EU. Nu venter en beslutning om brugen i Danmark, samt afgørelsen om et andet nyt lægemiddel i EU, donanemab.


For første gang i over 20 år har forskningen frembragt nye lægemidler, der kan bremse udviklingen af Alzheimers sygdom i de tidlige stadier. Medicinen lecanemab (Leqembi) er den første af sin art, som ikke blot virker symptomdæmpende, men rent faktisk påvirker udviklingen af hjernesygdommen. Medicinen er godkendt til patienter i de tidlige stadier af Alzheimers sygdom – og kun til dem, der opfylder en række medicinske kriterier. Det skyldes, at der er behov for nøje udvælgelse for at mindske risikoen for bivirkninger. Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) har derfor sat klare rammer for, hvem der potentielt kan få gavn af behandlingen.

Men selvom godkendelsen fra Europa-Kommissionen er en vigtig milepæl, betyder det ikke automatisk, at patienter i EU kan få medicinen. Hvert medlemsland – herunder Danmark – skal nemlig selv tage stilling til, om medicinen skal tages i brug i det nationale sundhedsvæsen. I Danmark er det Medicinrådet, der skal afgøre, om lecanemab skal gøres tilgængeligt på landets sygehuse. Rådet vurderer blandt andet medicinens kliniske effekt, bivirkninger, omkostningseffektivitet, og hvordan medicinen passer ind i det danske sundhedssystem.

Samtidig afventer den endelige afgørelse om donanemab – et andet nyt lægemiddel mod Alzheimers sygdom – der tidligere er blevet afvist af EMA og Europa-Kommissionen. Den beslutning er nu anket, og en endelig afgørelse ventes inden for tre måneder.

“En mulighed, vi skal gribe”

Kristian Steen Frederiksen, overlæge og leder af den kliniske forskningsenhed på Hukommelsesklinikken på Rigshospitalet, ser godkendelsen af Lecanemab som et vigtigt skridt:

– Hver dag møder jeg patienter og pårørende, der spørger, om der ikke er noget, de kan gøre. Mange har fulgt udviklingen og håber inderligt, at de kan få en chance for at prøve den nye medicin. Nu hvor EU har åbnet døren, skal vi sørge for, at Danmark følger med. For jo længere tid vi er om at komme i gang med behandlingen, jo flere patienter går glip af den og jo længere tid går der, før lægerne får erfaring med brugen af den.

Han understreger, at både lecanemab og donanemab har vist effekt, og at begge lægemidler derfor burde godkendes, så patienterne har et valg mellem dem.

- Selvom lecanemab og donanemab har mange ligheder, er der også forskelle, der kunne betyde, at man ville vælge det ene til en type patient og det andet til en anden. Patienterne burde selv have mulighed for at vælge i samråd med deres læge. Derfor bør begge præparater godkendes, siger han.

SE KRISTIAN FREDERIKSEN FORKLARE, HVORDAN DEN NYE MEDICIN VIRKER I VIDEOEN NEDERST

Hos Alzheimerforeningen er der også glæde over udviklingen – men samtidig en opmærksomhed på, at danske patienter også kommer til at få gavn af behandlingen:

– Det er positivt, at EU har godkendt lecanemab, men beslutningen skal nu følges op i Danmark, så danske patienter ikke sakker bagud i forhold til andre lande som England, USA og Japan, hvor medicinen allerede er godkendt, siger direktør Mette Raun Fjordside.

Hun understreger, at tidlig og præcis udredning er en forudsætning for overhovedet at kunne komme i betragtning til behandlingen:

– De lange ventetider på demensudredning pt er et stort problem. For uden en hurtig diagnose mister man potentielt muligheden for at få gavn af de nye behandlinger

Alzheimerforeningen er i tæt dialog med både sundhedsmyndigheder og politikere for at sikre, at Danmark handler hurtigt og ikke efterlader patienterne uden muligheder i en tid, hvor forskningen endelig rykker fremad.

Senest opdateret d. 23. april 2025
Fakta

Godkendelsesprocessen for lægemidler i EU

1. Vurdering af EMA
Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) vurderer lægemidlers sikkerhed og effekt. Deres ekspertudvalg, CHMP (Committee for Medicinal Products for Human Use), afgiver en videnskabelig anbefaling.

2. Europa-Kommissionens behandling
På baggrund af EMA’s anbefaling skal Europa-Kommissionen træffe den endelige beslutning om markedsføringstilladelse. Sagen behandles i det Stående Udvalg for Humanmedicinske Lægemidler, hvor medlemslandene stemmer.

3. Ingen enighed – sagen eskaleres
Hvis der ikke er kvalificeret flertal (mindst 55 procent af medlemslandene, der repræsenterer mindst 65 procent af EU’s befolkning), kan der opstå et "no opinion"-resultat.

4. Appelkomitéen træffer endelig afgørelse
Ved manglende enighed sendes sagen til en appelkomité, som består af repræsentanter fra medlemslandene. De skal tage stilling til godkendelsen senest 7. april 2025.

5. National godkendelse og ibrugtagning
Hvis Europa-Kommissionen godkender lægemidlet, kan det markedsføres i alle EU-lande. I Danmark skal Medicinrådet herefter vurdere, om behandlingen skal anbefales til brug i det danske sundhedsvæsen.

Støt os
Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
24. april 2025
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
Mette Raun Fjordside og Jesper Fisker er nye medlemmer af forretningsudvalget i DP
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
23. april 2025
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
For første gang i over 20 år er der ny behandling mod Alzheimers sygdom
"Et forbillede for frivillige i hele landet"
3. april 2025
Årets Demensven: "Et forbillede for frivillige i hele landet"
Prismodtager Nency Maria Joensen: ”Man skal give hjælp til dem, som har brug for det”
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Fredag d. 25. april
Kl. 10:00
Sansestund, gåture og aktivitet.
4230 Skælskør
Aktivitets medarbejder i Skælskør opretter et nyt hold for personer der vil træne hjernen. Indholdet er gåture, sanseaktiviteter, socialt samvær og musik.
Fredag d. 25. april
Kl. 12:00
Fredagsfrokost på Folkestedet
8000 Aarhus C
Vi spiser frokost sammen og hyggesnakker. Maden købes i Caféen - Café Gadeliv.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt