Menu
2. april 2025

Lecanemab-godkendelse udsat: Alzheimerforeningen opfordrer til handling

Mod al forventning har Europa-Kommissionen ikke fulgt anbefalingen fra Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) om at godkende Alzheimer-medicinen Lecanemab. I stedet er sagen nu sendt til en appelkomité.

Mette Raun Fjordside er bekymret for, om danske patienter overhovedet får adgang til den medicin, som eksperter flere gange har vurderet positivt, og som flere andre lande har godkendt. Foto Alzheimerforeningen.

Den uventede melding fra Europa-Kommissionen betyder, at europæiske alzheimerpatienter risikerer at blive udelukket fra potentiel behandling af deres sygdom, trods en positiv anbefaling fra Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA). Alzheimerforeningen opfordrer derfor de danske myndigheder til at arbejde aktivt for, at danske patienter får adgang til behandlingen.

Lecanemab fik en positiv udtalelse fra EMA's Udvalg for Humanmedicinske Lægemidler (CHMP) i november 2024, og denne anbefaling blev bekræftet i februar 2025. Alligevel har en afstemning i Europa-Kommissionens Stående Udvalg for Humanmedicinske Lægemidler i denne uge resulteret i et "no opinion"-resultat, hvilket betyder, at der ikke er kvalificeret flertal for en beslutning. Europa-Kommissionen har derfor indkaldt en appelkomité, der skal tage stilling til sagen på et møde den 7. april.

Ulige adgang til behandling i Europa

Lecanemab er allerede godkendt af myndighederne i blandt andet Storbritannien, USA, Japan, Kina, Israel og flere andre lande. Alzheimerforeningen ser det som afgørende, at europæiske patienter får de samme muligheder for behandling som patienter i disse lande. Foreningen opfordrer derfor danske politikere til at tage stilling og sikre ligebehandling:

- Det er rigtig ærgerligt, at europæiske patienter med Alzheimers sygdom nu risikerer ikke at få adgang til en behandling, som EMA allerede har vurderet positivt flere gange. Det er afgørende, at danske patienter og deres læger får mulighed for at træffe informerede valg om deres behandling på linje med patienter i andre lande, siger direktør i Alzheimerforeningen, Mette Raun Fjordside.

Alzheimer Europe: ”En usædvanlig beslutning”

Administrerende direktør for paraplyorganisationen Alzheimer Europe, Jean Georges, påpeger, at det er meget usædvanligt, at Europa-Kommissionens Stående Udvalg ikke følger anbefalingen fra CHMP. "Dette er et meget usædvanligt skridt, da kommissionen typisk følger anbefalingen fra CHMP, som allerede udtalte en positiv vurdering i november og senest bekræftede denne vurdering i februar," lyder det fra Alzheimer Europe i en udmelding til de europæiske medlemsorganisationer. Organisationen følger udviklingen tæt og vil fortsætte med at informere om sagens forløb.

Hvad sker der nu?

Appelkomitéen vil behandle sagen på et møde mandag den 7. april. Hvis Lecanemab godkendes, vil tilladelsen omfatte alle 27 EU-medlemslande samt Island, Liechtenstein og Norge. Herefter vil Medicinrådet i Danmark skulle tage stilling til, hvordan behandlingen eventuelt kan implementeres i det danske sundhedsvæsen.

Alzheimerforeningen vil fortsat arbejde for, at danske patienter får adgang til den nyeste og bedste behandling i samråd med deres læger. Foreningen opfordrer regeringen til at engagere sig aktivt i processen og sikre, at demenspatienter i Danmark får adgang til den nye medicin på lige fod med patienter i andre lande.

Lecanemab er den første sygdomsmodificerende behandling, og dermed et gennembrud i den medicinske behandling af Alzheimers sygdom, hvor der i øvrigt ikke er kommet ny medicin i over 20 år.

Senest opdateret d. 07. april 2025
Fakta

Godkendelsesprocessen for lægemidler i EU

1. Vurdering af EMA
Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) vurderer lægemidlers sikkerhed og effekt. Deres ekspertudvalg, CHMP (Committee for Medicinal Products for Human Use), afgiver en videnskabelig anbefaling.

2. Europa-Kommissionens behandling
På baggrund af EMA’s anbefaling skal Europa-Kommissionen træffe den endelige beslutning om markedsføringstilladelse. Sagen behandles i det Stående Udvalg for Humanmedicinske Lægemidler, hvor medlemslandene stemmer.

3. Ingen enighed – sagen eskaleres
Hvis der ikke er kvalificeret flertal (mindst 55 procent af medlemslandene, der repræsenterer mindst 65 procent af EU’s befolkning), kan der opstå et "no opinion"-resultat.

4. Appelkomitéen træffer endelig afgørelse
Ved manglende enighed sendes sagen til en appelkomité, som består af repræsentanter fra medlemslandene. De skal tage stilling til godkendelsen senest 7. april 2025.

5. National godkendelse og ibrugtagning
Hvis Europa-Kommissionen godkender lægemidlet, kan det markedsføres i alle EU-lande. I Danmark skal Medicinrådet herefter vurdere, om behandlingen skal anbefales til brug i det danske sundhedsvæsen.

Støt os
Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
24. april 2025
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
Mette Raun Fjordside og Jesper Fisker er nye medlemmer af forretningsudvalget i DP
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
23. april 2025
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
For første gang i over 20 år er der ny behandling mod Alzheimers sygdom
"Et forbillede for frivillige i hele landet"
3. april 2025
Årets Demensven: "Et forbillede for frivillige i hele landet"
Prismodtager Nency Maria Joensen: ”Man skal give hjælp til dem, som har brug for det”
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Fredag d. 25. april
Kl. 12:00
Fredagsfrokost på Folkestedet
8000 Aarhus C
Vi spiser frokost sammen og hyggesnakker. Maden købes i Caféen - Café Gadeliv.
Søndag d. 27. april
Kl. 00:00
CaféBio
2635 Ishøj
CAFÉBIO - Filmcafé for mennesker med demens i hverdagen
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt