Mette Raun Fjordside er bekymret for, om danske patienter overhovedet får adgang til den medicin, som eksperter flere gange har vurderet positivt, og som flere andre lande har godkendt. Foto Alzheimerforeningen.
Den uventede melding fra Europa-Kommissionen betyder, at europæiske alzheimerpatienter risikerer at blive udelukket fra potentiel behandling af deres sygdom, trods en positiv anbefaling fra Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA). Alzheimerforeningen opfordrer derfor de danske myndigheder til at arbejde aktivt for, at danske patienter får adgang til behandlingen.
Lecanemab fik en positiv udtalelse fra EMA's Udvalg for Humanmedicinske Lægemidler (CHMP) i november 2024, og denne anbefaling blev bekræftet i februar 2025. Alligevel har en afstemning i Europa-Kommissionens Stående Udvalg for Humanmedicinske Lægemidler i denne uge resulteret i et "no opinion"-resultat, hvilket betyder, at der ikke er kvalificeret flertal for en beslutning. Europa-Kommissionen har derfor indkaldt en appelkomité, der skal tage stilling til sagen på et møde den 7. april.
Ulige adgang til behandling i Europa
Lecanemab er allerede godkendt af myndighederne i blandt andet Storbritannien, USA, Japan, Kina, Israel og flere andre lande. Alzheimerforeningen ser det som afgørende, at europæiske patienter får de samme muligheder for behandling som patienter i disse lande. Foreningen opfordrer derfor danske politikere til at tage stilling og sikre ligebehandling:
- Det er rigtig ærgerligt, at europæiske patienter med Alzheimers sygdom nu risikerer ikke at få adgang til en behandling, som EMA allerede har vurderet positivt flere gange. Det er afgørende, at danske patienter og deres læger får mulighed for at træffe informerede valg om deres behandling på linje med patienter i andre lande, siger direktør i Alzheimerforeningen, Mette Raun Fjordside.
Alzheimer Europe: ”En usædvanlig beslutning”
Administrerende direktør for paraplyorganisationen Alzheimer Europe, Jean Georges, påpeger, at det er meget usædvanligt, at Europa-Kommissionens Stående Udvalg ikke følger anbefalingen fra CHMP. "Dette er et meget usædvanligt skridt, da kommissionen typisk følger anbefalingen fra CHMP, som allerede udtalte en positiv vurdering i november og senest bekræftede denne vurdering i februar," lyder det fra Alzheimer Europe i en udmelding til de europæiske medlemsorganisationer. Organisationen følger udviklingen tæt og vil fortsætte med at informere om sagens forløb.
Hvad sker der nu?
Appelkomitéen vil behandle sagen på et møde mandag den 7. april. Hvis Lecanemab godkendes, vil tilladelsen omfatte alle 27 EU-medlemslande samt Island, Liechtenstein og Norge. Herefter vil Medicinrådet i Danmark skulle tage stilling til, hvordan behandlingen eventuelt kan implementeres i det danske sundhedsvæsen.
Alzheimerforeningen vil fortsat arbejde for, at danske patienter får adgang til den nyeste og bedste behandling i samråd med deres læger. Foreningen opfordrer regeringen til at engagere sig aktivt i processen og sikre, at demenspatienter i Danmark får adgang til den nye medicin på lige fod med patienter i andre lande.
Lecanemab er den første sygdomsmodificerende behandling, og dermed et gennembrud i den medicinske behandling af Alzheimers sygdom, hvor der i øvrigt ikke er kommet ny medicin i over 20 år.