Menu
3. februar 2025

Forskergruppe med nye anbefalinger: Sådan bruger man bedst overvågningsteknologi til at sikre dørsøgende mennesker med demens

Et forskerteam fra Aarhus Universitet og VIVE har skabt en række anbefalinger til, hvordan plejepersonale på en etisk forsvarlig måde bedst bruger overvågningsteknologi til at hjælpe mennesker med demens, der blandt andet er i risiko for at fare vild og omkomme. Alzheimerforeningen bakker op om anbefalingerne, men understreger, at de forudsætter en høj demensfaglighed.


Frygten for at et menneske med demens går hjemmefra og ikke kan finde hjem igen, er noget mange pårørende kan spejle sig i. Og desværre kan frygten være reel. Mellem 2019 og 2021 var der 193 sager i medierne om mennesker med demens, der var altså gået hjemmefra, viser tal fra en undersøgelse  Alzheimerforeningen foretog i 2022. 25 af tilfældene endte på tragisk vis med døden til følge.

LÆS MERE OM UNDERSØGELSEN HER

Som en del af løsningen på problemet har pårørende og plejepersonale på plejehjem i en årrække benyttet GPS-overvågningsteknologi til mennesker med demens. Men hvordan sikrer man, at indsatsen er effektiv og stadig etisk forsvarligt? 

Det har et forskerteam gennem fire år undersøgt i forskningsprojektet LIVSTEGN, der er foregået i et samarbejde mellem Aarhus Universitet, VIVE og Aarhus Kommune. Ifølge Astrid Meyer, der er videnskabelig assistent på Afdeling for Digital Design og Informationsvidenskab, kræver brugen af teknologierne overordnet set to ting:

- Det er vigtigt, at personalet finder forskellige teknologiske løsninger løbende, der er tilpasset de skiftende behov hos borgeren med demens. Og en bevidsthed om, at teknologierne er skrøbelige og kræver struktur og rutiner I arbejdet med dem. Derfor peger vi på fem afgørende faktorer for at bruge teknologierne på en sikker og god måde, forklarer hun.

Faktorerne er:  

  • Skab ledelsesfokus og giv sparring
  • Udpeg nøglepersoner
  • Lav klare aftaler og ansvarsfordeling
  • Ryd op i jeres alarmer
  • Systematisk opfølgning 


Glem ikke retten til selvbestemmelse

Forskningsprojektet er primært rettet mod plejepersonalet, og man har derfor ikke direkte undersøgt, hvordan mennesker med demens og deres pårørende forholder sig til, at overvågning også kan være  indgribende i privatlivet og retten til selvbestemmelse. Og det er et vigtigt aspekt at have med, siger demensfaglig rådgiver på Demenslinien, Lone Rehder:    

- Reglerne i serviceloven om magtanvendelse handler primært om at beskytte den enkeltes ret til selvbestemmelse, privatliv og personlig integritet – det gælder selvfølgelig også for mennesker med demens. Det betyder, at personalet altid skal forsøge at få personen til frivilligt at gå med til nødvendige løsninger, hvilket kræver en høj demensfaglighed, der løbende tager udgangspunkt i det enkelte menneskes ønsker og behov. Magtanvendelse skal kun bruges som allersidste udvej, og det må aldrig tage over for omsorg, pleje eller pædagogisk støtte. Personalet skal både respektere personens ret til at bestemme selv og samtidig sikre, at personen ikke kommer til skade, og det kan ind imellem lede til svære dilemmaer, forklarer hun.

Professor Anders Albrechtslund, der står bag LIVSTEGN, forklarer at selvom projektet ikke direkte adresserer spørgsmålet om selvbestemmelse, så bidrager det til at klæde personalet på til at håndtere det og andre etiske hensyn og overvejelser, der opstår i hverdagen.

- Demens er en kompleks tilstand, der både skaber behov, der kan løses med overvågning - f.eks. hvis borgeren bliver væk - og samtidig gør det udfordrende at opnå samtykke og fuld forståelse fra den overvågede. Derfor er overvågning i demenspleje ikke en simpel løsning, men kræver mange etiske overvejelser og især medarbejdere, der har mulighed for at lære den enkelte beboer at kende, forklarer han.

I Alzheimerforeningen bakker man op om anbefalingerne, men understreger samtidig, at teknologi aldrig må blive erstatning for god personcentreret omsorg og pleje, der tager udgangspunkt i evidensbaseret viden og kendskab til beboerne – herunder en forståelse for, hvorfor en beboer fx ønsker at forlade hjemmet.

- Anbefalingerne kan være en rigtig god rettesnor i arbejdet med at skabe tryghed og sikkerhed for mennesker med demens. Derudover ved vi fra vores Demenslinie, at overvågning generelt kan være med til at skabe ro og tryghed blandt pårørende og mere bevægelsesfrihed hos mennesker med demens. Men kernen i indsatsen er stadigvæk høj faglighed og et nært samarbejde med beboerne og de pårørende, der understøtter retten til selvbestemmelse og respekten for privatlivet, understreger direktør i Alzheimerforeningen, Mette Raun Fjordside.

Hun tilføjer, at foreningen også arbejder for at skabe mere demensvenlige rammer og bevågenhed i offentligheden, som gør det tryggere for mennesker med demens at bevæge sig rundt.

 

Læs mere om LIVSTEGN-projektet her:

 

Senest opdateret d. 03. februar 2025
Fakta

Syv gode råd til at forhindre mennesker med demens i at søge væk

  • Sørg for meningsfulde aktiviteter og motion i løbet af dagen, så der opnås en naturlig træthed.
  • Afdæk om der er et bestemt tidspunkt på dagen, hvor personen med demens ofte vil anspores til at gå og sørg for, at personen ikke er alene på det tidspunkt
  • Sørg for, at det føles rart, lyst og behageligt i hjemmet, så det er godt og tryg at blive.
  • Skab mulighed for at komme ud i frisk luft i løbet af dagen enten ifølge med en person eller i et skærmet miljø, hvor man nudges til at gå hjem/ ind igen.
  • Sørg for at alle grundlæggende behov er dækket, så som mad, drikke, toiletbesøg og smertedækning.
  • Vær særlig opmærksom i nye omgivelser så som på hotelophold eller ved indflytning i ny bolig.
  • Sørg for at personen med demens får en GPS tidligt i sygdommen, så det føles trygt og genkendeligt at bruge den.

Kilde: Alzheimerforeningen

Støt os
Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
24. april 2025
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
Mette Raun Fjordside og Jesper Fisker er nye medlemmer af forretningsudvalget i DP
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
23. april 2025
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
For første gang i over 20 år er der ny behandling mod Alzheimers sygdom
"Et forbillede for frivillige i hele landet"
3. april 2025
Årets Demensven: "Et forbillede for frivillige i hele landet"
Prismodtager Nency Maria Joensen: ”Man skal give hjælp til dem, som har brug for det”
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Fredag d. 25. april
Kl. 10:00
Sansestund, gåture og aktivitet.
4230 Skælskør
Aktivitets medarbejder i Skælskør opretter et nyt hold for personer der vil træne hjernen. Indholdet er gåture, sanseaktiviteter, socialt samvær og musik.
Fredag d. 25. april
Kl. 12:00
Fredagsfrokost på Folkestedet
8000 Aarhus C
Vi spiser frokost sammen og hyggesnakker. Maden købes i Caféen - Café Gadeliv.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt