Foto: Annette Grønhøj
Af Karoline Fodgaard
Dage fyldt med fællesskab, aktiviteter og latter er netop blevet afsluttet på forårets Aktiv Højskole, som afvikles af Alzheimerforeningen. Her kan mennesker med demens, over fem dage, møde ligesindede og dyrke fællesskabet.
Mere end et par dage efter Aktiv Højskoles afslutning skulle der ikke gå, før en deltager ringede og fortalte, at vedkommende gerne ville donere 50.000 kr. til tilbuddet:
- Det er jo et fantastisk sted, og virker på mig. For her kan jeg møde nye mennesker. Første gang jeg havde været her, fandt jeg den gamle mig frem, fortæller den gavmilde donor, der ønsker at forblive anonym.
Her får man lov til at være menneske
Alzheimerforeningens Aktiv Højskole startede for flere år tilbage og er blevet afviklet på forskellige højskoler rundt i landet. I dag bliver tilbuddet arrangeret i et samarbejde mellem Brandbjerg Højskole, Alzheimerforeningen, demenskoordinatorer og frivillige.
Hen over fem dage deltager kursisterne i alt fra sangundervisning, yoga, kreative workshops og ture ud af huset. Det hele slutter af med en festmiddag og dans.
- På Aktiv Højskole er vi sammen om aktiviteter, der giver mening for den enkelte. Det er samhørighed uden lige. Man får lov til at være et menneske, uden at sygdommen er i højsædet. For her skal man ud at have det sjovt. Ens identitet bliver stadfæstet, og man kan udvikle sig, fortæller Lone Rehder, der demensfaglig rådgiver hos Alzheimerforeningen og medarrangør af Aktiv Højskole.
Lone beretter om en uge, der er noget helt særligt for deltagerne, der lever med en demenssygdom.
- Ugen var jo fyldt af fællesskab, glæde, sammenhold, hjælpsomhed, grin, tårer, rummelighed, forståelse, nysgerrighed, værdighed – og jeg ville af hele mit hjerte ønske, at alle kunne have oplevet stemningen på højskolen.
”Det vidner om vigtigheden af vores indsats”
Hjælpsomheden, forståelsen og den rummelighed man møder som deltager på højskolen, er også en af grundene til, at den tidligere deltager har valgt at pengene skulle gå til Aktiv Højskole:
- Jeg ville gerne give et beløb. Højskolen virker jo virkelig på mig. Det er den del, jeg kender til. Jeg nyder det virkelig. Det er en kæmpe tak fra min ægtefælle og mig. Mere ligger der ikke i det. Jeg gør det gerne, for det den hjælp, jeg kan give.
I Alzheimerforeningen udtrykker Lone Rehder stor glæde over støtten:
- Det er vildt rørende. Kæmpe skulderklap til vores arbejde. Det fortæller jo noget om vigtigheden af indsatsen, vi laver på højskolen. Vi har et koncept, som måske er overset ude i samfundet.
👉 Vil du være med til at sørge for, at Alzheimerforeningen kan fortsætte med at afholde højskoleophold for mennesker med demens, for unge, for ægtepar?
Så giv dit bidrag til Alzheimerforeningen aktiviteter >> KLIK HER ❤️