Foto: Colourbox
I et nyt studie med data fra 573.088 danskere har forskere fra Syddansk Universitet fundet en sammenhæng mellem høretab og udvikling af demens.
Personer, som hører dårligt, bruger mere energi på at høre. Den energi går ud over andre kognitive funktioner i hjernen – og kan dermed øge risikoen for demens.
Her i Alzheimerforeningen har vi tidligere skrevet om sammenhængen mellem høretab og risikoen for udvikling af demens – så det er positivt, at forskning endnu engang kan bekræfte sammenhængen:
- Det er meget glædeligt, at der kommer mere og mere viden om, hvad man kan gøre for at forebygge demens. Der findes nemlig stadig ingen kur eller effektiv behandling for demenssygdomme, siger pressechef i Alzheimerforeningen, Jon Fiala Bjerre.
Høreapparat nedsætter risiko for demens
Studiet, som er det hidtil største af sin art, viser, at risikoen for at udvikle demens er hele 20 procent højere for mennesker med høretab end for mennesker med normal hørelse.
Den gode nyhed er dog, at brugen af høreapparat hjælper folk med hørenedsættelse mod demens.
Har man et høretab, der kræver at man bruger høreapparat, er ens risiko for at udvikle demens kun 6% - mod de 20%. Hvis man vel at mærke husker at bruge sit høreapparat.
Det er vigtigt at slå fast, at demens i nogle tilfælde kan forebygges – men aldrig kureres.
- Der er desværre stadig lidt en generel opfattelse af demens, som en naturlig del af alderdommen. Men selv om alder er den største risikofaktor, så skyldes demens altid alvorlig sygdom i hjernen, siger Jon Fiala Bjerre.
En tredjedel kan forebygges
Demens er en af de hastigst voksende folkesygdomme herhjemme, og antallet af mennesker med demens forventes at stige fra omkring 96.000 til mere end 134.000 mennesker i 2035.
- Med den seneste viden om høretab ved vi nu, at mere end en tredjedel af alle demenstilfælde kan forebygges, og det er virkelig noget, der vækker glæde og skaber håb – også i de familier, der allerede har demens inde på livet, og ønsker en bedre fremtid for de kommende generationer, fortæller Jon Fiala Bjerre.
I takt med, at der de senere år er kommet mere og mere evidens for, at demens kan forebygges, er der dog også kommet en anden opmærksomhed omkring det.
En Megafonmåling foretaget for Alzheimerforeningen sidste år viste, at en tredjedel af danskerne stadig er i tvivl om, hvorvidt det er muligt at gøre noget for at nedsætte sin risiko for at udvikle demens.
Her kan du læse hele undersøgelsen fra Syddansk universitet >>