At være pårørende til et menneske med demens kan være en kompleks og følelsesladet opgave, der både rummer glæder og udfordringer på samme tid.
Men ingen skal stå alene.
Med støtte fra Trygfonden tager Alzheimerforeningen nu et vigtigt skridt for at imødegå ensomhed og isolation hos pårørende, der ofte står med et stort ansvar, og skabe et anerkendende fællesskab, hvor de pårørende kan møde ligesindede, dele erfaringer og øge hinandens trivsel i hverdagen.
- Hverdagen med demens kræver sit af pårørende, som vil gøre alt for deres kære. Det kan være hårdt, fordi der er mange opgaver og mange følelser i spil. Pårørende kan få brug for at dele sorger og glæder med andre ligesindede, der kan sætte sig ind i hverdagen, fordi man har gjort sig egne erfaringer. Derfor er vi glade for, at Alzheimerforeningen nu har mulighed for at tilbyde netværk for pårørende, siger direktør i Alzheimerforeningen, Mette Raun Fjordside.
Sparring og støtte gennem pårørendegrupper og Ligepersoner
I den nye indsats tilbyder Alzheimerforeningen samtalegrupper for pårørende, hvor man kan tale med andre i samme situation, og hvor der er plads til både at grine og græde. Grupperne kan både foregå digitalt eller fysisk.
Foretrækker man én-til-én sparring, tilbyder Alzheimerforeningen også muligheden for at blive matchet med en Ligeperson. Ligepersonen er selv - eller har været - pårørende og kender til de dilemmaer og følelser, man står med. Mødet er ligeværdigt, fordi begge kan dele erfaringer og oplevelser med hinanden.
Projektleder i Alzheimerforeningen Jean Vennestrøm, ph.d., sætter ord på, hvorfor indsatsen er vigtig:
- I de to aktiviteter vil den pårørende få anerkendelse og forståelse ved at blive lyttet til af andre ligesindede. Det kan være med til at mindske belastning og forhåbentligt skabe mere trivsel og overskud i en hverdag med demens. Selvom indsatsen henvender sig direkte til de pårørende, så vil det også indirekte gavne deres kære med demens og andre familiemedlemmer.
Laila Petersen, hvis mand har Lewy body demens, kan nikke genkendende til, at det gør en stor forskel for hverdagen med demens at mødes med andre i samme situation.
- Det er uvurderligt at være i et fællesskab med andre pårørende. Vi har pludselig fået nogen at spejle os i, dele sorger og glæder med, og vi kan græde sammen. Det er virkelig guld værd, fortæller hun.
Samarbejde med kommuner og frivillige
Begge aktiviteter er drevet af Alzheimerforeningen gennem frivillige gruppeledere og Ligepersoner, som gerne vil gøre en forskel for mennesker med demens.
- De frivillige har været igennem et kursus i Alzheimerforeningen, så de kan understøtte aktiviteter, som de pårørende kan finde tryghed og støtte i. Der vil være frivillige i kommuner landet over, og vi håber at kunne etablere et godt netværk for de frivillige i Alzheimerforeningen, fortæller Jean Vennestrøm.
Vil du være frivillig? Så læs mere her
Alzheimerforeningen samarbejder foreløbigt med Bornholm, Herning, Varde, Aabenraa og Gentofte kommuner. Det er planen at dele erfaringerne og løbende udvide med flere kommuner inden for det næste års tid.
Det er muligt at deltage i en online pårørendegruppe, hvis ens kommune endnu ikke er med i samarbejdet. Her vil der også blive etableret særlige grupper for pårørende til mennesker med Lewy body demens, Frontotemporal demens og Alzheimers sygdom.