”Når medicinen er godkendt i andre dele af verden, bør danske patienter også få adgang til at kunne blive behandlet med Lecanemap. Det bør være en individuel lægefaglig vurdering, der afgør hvem, der kan have glæde af behandlingen. Hvis medicinen aldrig ser dagens lys i EU, afholder myndighederne en stor gruppe af patienter og deres pårørende fra at få et bedre liv med demens,” siger Mette Raun Fjordside, der er direktør i Alzheimerforeningen.
Alzheimerforeningen afventer nu, hvordan andre europæiske myndigheder, herunder den britiske lægemiddel- og sundhedsmyndigheds Regulatory Agency, vil se på behandling med Lecanemap.
”Der findes desværre ikke en kur mod demens og Alzheimers sygdom. Netop derfor er det afgørende at give patienterne adgang til en bred vifte af behandling og forebyggelse, som kan hjælpe den enkelte patient og deres pårørende med at få det bedste og længste liv med sygdommen,” siger Mette Raun Fjordside.
Det er medicinalselskaberne Eisai og Biogen, der står bag Lecanemap, der også går under navnet Leqembi. Selskaberne har udtalt, at de vil ansøge om at få deres anmodning gennemgået igen af Det Europæiske Lægemiddelagentur.
I Danmark lever knap 100.000 mennesker med demens, og heraf har ca. 50.000 Alzheimers sygdom.