Af Mogens Holbøll
Alzheimerforeningen har netop sendt sit høringssvar om Sundhedsstrukturkommissionens anbefalinger til Sundhedsministeriet. På mange måder er Alzheimerforeningen enig i kommissionens vurdering af behovene i fremtidens sundhedsvæsen, men de tværgående anbefalinger kan ikke stå alene. Som forening for patienter og pårørende undrer det os, at forebyggelse og sundhedsfremme ikke har fået sin egen tværgående anbefaling. Danmark halter faktuelt bagefter de andre nordiske lande, når det kommer til levetid, og social ulighed i sundhed er markant i Danmark. Der er tilmed et potentiale for at forebygge nogle af de store folkesygdomme langt bedre.
- I vores optik bliver forebyggelsespotentialet ikke indfriet ved kun at tilvejebringe de fornødne økonomiske incitamenter og samarbejdsstrukturer. Der skal også sættes ind med forebyggelse, der skaber forandringer i det enkelte menneskes liv. Den nye Lancet-rapport, peger på to nye risikofaktorer, som øger risikoen for demens: Forhøjet kolesterol og dårligt syn. Det er to faktorer, som vi som samfund sagtens kan prioritere at gøre mere ved, siger Mette Raun Fjordside, der er direktør i Alzheimerforeningen.
Rapporten fra kommissionen forbigår stort set også de pårørende. Derfor håber vi også, at politikerne i den kommende proces vil huske på en stor gruppe mennesker, der løfter en vanvittig stor og vigtig opgave i det danske sundhedsvæsen.
- Vi opfordrer til, at pårørende sikres bedre lovbundne rettigheder, og at sundhedsvæsenet indrettes til at samarbejde med og støtte pårørende bedre, siger Mette Raun Fjordside.
Alzheimerforeningen er ikke optaget, hvem der skal drive fremtidens sundhedsvæsen, men vi optaget af, at patienter og pårørende oplever:
- Sammenhængende forløb
- Modtager effektiv og relevant behandling - uanset postnummer
- At forebyggelse og tidlig opsporing bliver prioriteret
Det kommer til at kræve grundlæggende ændringer af sundhedsvæsenet, og forudsætter:
- Ét samlet myndighedsansvar
- Bindende nationale kvalitetsstandarder
- Ét samlet sundheds- og ældreområde