Af Jon Fiala Bjerre og Karoline Fodgaard
”Du bliver aldrig for gammel til at have det godt” sagde statsminister Mette Frederiksen, da hun i dag præsenterede regeringens nye ældrereform på et plejehjem i Kolding. Selvbestemmelse, fleksibilitet, tillid og helhedspleje var nøgleordene for det udspil for fremtidens ældrepleje, som blev præsenteret på regeringens pressemøde. Udspillet vækker umiddelbart positive forventninger i Alzheimerforeningen:
- Der er gode takter i regeringens udspil, og vi er enige i at ældreplejen skal tilrettelægges mere fleksibelt og med mere afsæt i den enkeltes ønsker og behov end det er tilfældet i dag, lyder det fra Alzheimerforeningens direktør Mette Raun Fjordside.
I udspillet lægges der op til at skære ned på dokumentation og tilsyn og vise mere tillid til medarbejderne i plejen, samt skabe en bedre sammenhæng og større kontinuitet for de ældre, der modtager pleje og omsorg. I den forbindelse er høj faglighed et helt afgørende parameter, lyder det fra Mette Raun Fjordside:
- De ældre, der modtager ældrepleje, er ofte syge og mange lider flere sygdomme, herunder demenssygdomme. Og det kræver en høj faglighed, nærværende ledelse og tilstrækkelige ressourcer at tilrettelægge en god demenspleje. Derfor nytter det ikke noget at sætte fagligheden fri hvis fagligheden ikke er høj nok, eller give den ældre borger selvbestemmelse hvis rammen de kan bestemme inden for, ikke også bliver større.
Ingen helhedspleje uden sundhed
Et af regeringens bærende principper er helhedspleje, som tager udgangspunkt i det hele menneske og ser samlet på alle de behov, det enkelte menneske har. Men i regeringens definition omfatter helhedsplejen ikke sundhedsindsatser, hvilket kan virke paradoksalt, da 60 procent af de ældre i hjemmeplejen lider demens og antallet på plejehjem er 80 procent. Dertil kommer alle de andre diagnoser, som mange ældre har:
- Vi synes, det er ærgerligt, at sundhedsindsatser ikke er inkluderet i helhedsplejen. Det gør det sværere at hjælpe det hele menneske. Regeringens afsæt er, at ældrepleje ikke er en specialiseret indsats, men demens, som er sygdomme i hjernen, kræver netop specialiserede kompetencer og indsatser, lyder det fra Mette Raun Fjordside.
Ældreministeren Mette Kierkgaard pointerede dog også til lanceringen, at fagligheden er vigtig:
- Mennesker med demens har lige så mange ønsker og behov som os andre. Med den rette faglighed kan man finde ind til de ønsker og behov.
Alzheimerforeningen ser frem til at gå i dialog med Ældreministeren om behovet for en systematisk og høj demensfaglig tilgang i ældreplejen
Læs udspillet til regeringens nye Ældrereform her >>