Billedet stammer fra FC Demens i Aarhus, som Alzheimerforeningen er en del af.
”Ta’ med, afsted!” er sloganet for Demensugen 2024. Det er en stående invitation til mennesker med demens om at komme og være en del af fællesskabet i de lokale klubber, foreninger og kulturtilbud, der hvor de bor.
Selvom motion, oplevelser og det at dyrke sine interesser i et fællesskab er entydigt godt for vores fysiske og mentale sundhed, så viser undersøgelser, at 83 procent af mennesker med demens, trækker sig fra sociale aktiviteter og fritidsliv, efter de har fået diagnosen.
- De forsvinder ganske enkelt fra de lokale fællesskaber og ender alt for ofte i ensomhed og isolation, fordi de er usikre på, om de stadig er velkomne i deres gamle klub eller fællesskab. Nogle er bange for, at et besøg på et museum eller til en koncert skal blive ubehageligt eller pinligt, siger Lone Harlev, sekretariatschef i Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark.
Derfor er kultur og fritid fokus i Demensugen 2024, hvor kulturinstitutioner, idrætsklubber, demensfaglige og det frivillige foreningsliv gør en ekstra indsats for at invitere og inkludere mennesker med demens, og hvor aktører i kultur- og fritidslivet også opfordrer deres brugere og gæster til at byde mennesker med demens særligt velkomne.
Alzheimerforeningen bakker op
Alzheimerforeningen bakker op lokalt om Demensugen igennem en række arrangementer rundt om i landet.
Se hvad der sker i dit område i Alzheimerforneingens aktivitetskalender:
https://www.alzheimer.dk/kalender/
Arbejdet for at skabe større inklusion af mennesker ved demens ved at bibringe mere viden på området, pågår dog dagligt i Alzheimerforeningen.
- Pt. samarbejder vi med knap 1000 demensvenlige virksomheder og organisationer over hele landet, og vi har Demensven-samarbejder med knap 40 kommuner, hvor vi klæder ansatte og frivillige på med målrettet viden om demens og handleråd til at inkludere mennesker med demens. Ofte skal der ikke så meget til – man kommer langt med tålmodighed, smil og ved at være tydelig i sin kommunikation, lyder det fra direktør, Mette Raun Fjordside.
Ud over de demensvenlige samarbejder, er Alzheimerforeningen også med til at skabe fællesskaber lokalt, hvor mennesker med demens og deres pårørende har mulighed for at dyrke samvær med andre i samme situation i trygge rammer. Og i anledning af Demensugen bobler det med aktiviteter i foreningens 13 lokalforeninger, 18 demensgrupper og rådgivnings- og aktivitetscentret i Odense.
Se kampagnevideoen fra Folkebevægelsen her: