Menu
12. august 2024

Demenskoret gør os klogere på forebyggelse

Alzheimerforeningen, Sangens Hus, Aalborg Universitet og DR sætter fokus på demens. Målet er at gøre danskerne klogere på demens, motivere til forebyggelse og inspirere til et mere demensvenligt samfund.

Demenskoret - premiere på DR 27. august 2024

Fra den 27. august viser DR dokumentarserien Demenskoret, hvor vi følger 17 mennesker med demens – og deres fælles kamp for at blive klar til at afholde en stor koncert. Alzheimerforeningen har bidraget til udsendelserne med rådgivning og støtte til både DR, kordeltagerne og deres pårørende.

- Serien giver et hjertegribende kig ind i den udfordrende hverdag, som mennesker med demens og deres pårørende lever med. Men selvom demens er den fjerdehyppigste dødsårsag i Danmark, viser serien også, at der er masser af lyspunkter i hverdagen, siger Mette Raun Fjordside, der er direktør i Alzheimerforeningen.

Demens kan forebygges

Hvert år udvikler omkring 8.500 danskere demens, og ca. halvdelen får stillet en diagnose.

- Mange ved desværre ikke, at op til 30-40 procent af demenstilfældene kan forebygges, og at man selv kan nedsætte risikoen for at udvikle sygdommen. Forebyggelse sker ved, at man tilpasser sin livsstil og ved at stimulere hjernen, fx med korsang, lære noget nyt og ved at indgå i sociale fællesskaber, siger Mette Raun Fjordside, der er direktør i Alzheimerforeningen.

Forebyggelse har også effekt, hvis man allerede har en demensdiagnose, da indsatserne kan forsinke udviklingen af sygdommen. Inden for de senere år har forskning fx vist, at også forhøjet kolesterol og høretab øger risikoen for at udvikle demens.

Alzheimerforeningen tilbyder en hjernesund-test, hvor danskerne kan teste deres hjernes sundhed for 15 forskellige risikofaktorer. Testen giver svar på, hvordan vi kan tilpasse vores livsstil for at nedsætte risikoen for at udvikle demens. Alle der tager testen får tilsendt en e-bog med viden, inspiration og gode råde. Tag testen her: www.alzheimer.dk/hjernesund

Peter og Thomas på mundharpe er en del af demenskoret
Peter og Thomas på mundharpe er en del af Demenskoret

Syng med i et demenskor

- En af de aktiviteter, der kan være med til at forebygge demens og forsinke sygdommens udvikling er korsang. Derfor skubber Alzheimerforeningen, Sangens Hus og Aalborg Universitet i fællesskab på for at gøre kor og korledere i hele landet klar til den store efterspørgsel på korsang, som vi forventer kommer i dette efterår, oplyser Mette Raun Fjordside, der er direktør i Alzheimerforeningen.

Sangens Hus og Aalborg Universitet udbyder kurser, så vi kan få flere demensvenlige kor i hele landet: www.sangenshus.dk/demenskor. Som leder af et demenskor skal man have særlig forståelse for de hensyn, der skal tages, når mennesker med demens skal synge sammen i et kor. Sangens Hus og Aalborg Universitet udbyder også kurser i demensvenlig fællessang for personale i plejesektoren. Det giver beboere på plejehjem og brugere af aktivitetscentre mulighed for at opleve glæden ved at synge sammen.

Karin, Katrine og Lotte synger med i Demenskoret
Karin, Katrine og Lotte synger med i Demenskoret

Online foredrag om demens

I den periode, hvor Demenskoret bliver vist på DR, tilbyder Alzheimerforeningen seks foredrag, hvor landets fremmeste forskere og rådgivere bl.a. fortæller om den nyeste forskning inden for demens, og om hvorfor sang og musik er så gavnligt for mennesker med demens. Der er også et foredrag om fremtidsfuldmagter, som er relevante for alle, der lever med en demensdiagnose. I marts 2025 tilbyder vi en ny foredragsrække, hvor der bliver sat fokus på hjernens sundhed. Du skal tilmelde dig foredragene for at deltage: www.alzheimer.dk/foredrag

Demensvenlig aktivitetskalender

Alzheimerforeningen forventer, at efterårets fokus på demens vil engagere flere, og at der bliver søsat flere aktiviteter og nye sociale fællesskaber for mennesker med demens og pårørende. Derfor har vi udviklet en fælles kalender, hvor alle som arrangerer demenskor, foredrag, vandreture eller andre aktiviteter for mennesker med demens og pårørende, kan annoncere deres tilbud. Formålet er at skabe en fælles platform, der gør det lettere at indgå i fællesskaber og dermed undgå social isolation. Vi opfordrer både kommuner, kirker og andre samlingssteder, til at skriver deres demensvenlige aktiviteter ind i kalenderen: www.alzheimer.dk/kalender

Claus Christensen er korleder i Demenskoret
Claus er korleder i Demenskoret

Birthe Kjær møder Demenskoret og deler ud af sin erfaring
Birthe Kjær giver en sang og deler ud af sin store erfaring

Demenskoret giver koncert i DR Koncerthuset
Demenskoret giver koncert i DR Koncerthuset

Senest opdateret d. 28. august 2024
Fakta

Sammen om demens
I forbindelse med Demenskoret, samarbejder Alzheimerforeningen, Sangens Hus, Aalborg Universitet og DR om ”Sammen om demens”.

Projektet er støttet af Lundbeckfonden og omfatter blandt andet følgende indsatser:

  • Oplysning, der fremmer hjernesundhed - både for at forebygge og forsinke udviklingen af demens

  • Vidensformidling om demens, herunder online-foredrag

  • Uddannelse af ledere af demenskor i hele landet – så flere kan synge sammen
  • Podcasts om demens
  • Temasite om demens på dr.dk

Der er brug for mere viden om demens

  • 33 procent af danskerne ved ikke, at det muligt at forebygge demens.
  • 73 procent af danskerne vil gerne have mere viden om, hvordan de igennem livsstilsforandringer, kan nedsætte deres risiko for at få demens.
  • 80 procent af mennesker med demens oplever manglende viden og forståelse fra omverdenen som den største udfordring ved deres sygdom.
  • Kun 23 procent af befolkningen ved at demens er dødelig, på trods af at det er den fjerde hyppigste dødsårsag.
Støt os
Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
”Man kan mødes og tale om, hvad man oplever”
12. november 2024
”Man kan mødes og tale om, hvad man oplever”
I sidste uge startede Alzheimerforeningen 13 nye pårørendegrupper op, både fysisk og online. Initiativet er en del af en flerårig indsats, der skal være med til at styrke pårørendes trivsel i hverdagen.
Det danske retssystem er ikke demensvenligt
30. oktober 2024
Det danske retssystem er ikke demensvenligt
74-årig mand med demens dømt til anbringelse på ubestemt tid.
Sundhedsreform fortsætter uværdigt postnummer-lotteri
24. oktober 2024
Sundhedsreform fortsætter uværdigt postnummer-lotteri
Regeringens udspil til sundhedsreform mangler en kronikerpakke til demens.
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Tirsdag d. 22. oktober
Kl. 08:30
"Få overskud i hverdagen med demens" 5 - dages kursus for pårørende og omsorgspersoner
4300 Holbæk
Du inviteres til et unikt 5-dages kursus, designet specielt til dig som er pårørende eller omsorgsperson. Du som ønsker at skabe en tryg og støttende hverdag for dig selv og din nære med demens. Hvad vil du få med dig hjem? En dybere forståelse af sygdommen demens og hvordan demensen påvirker både den demensramte og dig. Praktiske værktøjer til at håndtere dit hverdagsliv med demens. Evnen til at anvende O sense® metoden for at forbedre din og din næres overskud og livskvalitet. Øget emotionel støtte og overskud gennem O Sense® og hverdagsfaglig viden om demens. En personlig udviklingsplan som du kan bruge med det samme i dit liv med demensen. Kurset strækker sig over 6 uger på følgende datoer. tirsdag 22 oktober 2024 torsdag 31. oktober 2024 tirsdag 12. november 2024 mandag 18. november 2024 torsdag 28. november 2024
Torsdag d. 14. november
Kl. 09:00
Kursus i Erindringsdans
4000 Roskilde
Bliv Erindringsdans®-instruktør via Alzheimerforeningens kurser. På kurset får du indgående kendskab til teorien bag Erindringsdans®-konceptet. Alzheimerforeningen tilbyder kurser, hvor vi uddanner instruktører, der kan igangsætte Erindringsdans®-forløb. Medarbejdere kan tilmelde sig et åbent kursus, eller I kan hjemkøbe et kursus, som bliver gennemført hos jer.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt