Af Mogens Holbøll
Et nyt studie viser, at andelen af personer med type 2-diabetes, der dør af hjerte-kar-sygdomme, næsten er halveret gennem de sidste 20 år. Men studiet viser også en tendens til stigende død på grund af demens - særligt blandt personer med type 2-diabetes. Derfor tyder det på, at demens kan få et andet forløb med en øget dødelighed, hvis man også lider af type 2-diabetes.
- Demens er forbundet med hjerte-kar-sygdom og hvordan kroppen omsætter sukker. Der er derfor grund til at tro, at demens blandt personer med diabetes kan have et andet forløb end hos personer uden diabetes. Med en aldrende diabetesbefolkning er hjernen og den kognitive funktion et af de områder, vi skal til at fokusere mere på, siger læge og ph.d. Susanne Boel Graversen, som er medforfatter på studiet, til Medicinsk Tidsskrift.
Det er et forskerhold fra Steno Diabetes Center Aarhus, der står bag det nye studie, der er publiceret i tidsskriftet The Lancet Regional Health – Europe. Studiet er baseret på danske registre. Her har forskerholdet undersøgt de hyppigste dødsårsager blandt voksne danskere med og uden type 2-diabetes i perioden 2002 til 2019.
Alzheimer og diabetes
Tidligere befolkningsundersøgelser viser, at diabetes mere end fordobler risikoen for vaskulær demens. Men diabetes er også forbundet med ca. 50 pct. øget risiko for at udvikle Alzheimers sygdom. Her anvendes en lidt anden forklaringsmodel på sammenhængen mellem diabetes og demens.
Nogle forskere peger på, at Alzheimers sygdom bl.a. hænger sammen med en ubalance i hjernecellernes stofskifte - dvs. deres evne til at omdanne energi.
I takt med, at Alzheimers sygdom udvikler sig, falder antallet af insulinreceptorer i hjernecellerne. Det forringer cellernes evne til at reagere på insulin (insulin-resistens) og til at nedbryde beta-amolyid i hjernen. Ophobning af proteinet beta-amolyid er netop et af de vigtigste kendetegn ved Alzheimers sygdom.
Nogle forskere bruger ligefrem betegnelsen ”type 3-diabetes” om Alzheimers sygdom. Gennem de seneste ti år har man forsket i, om lægemidler mod diabetes (fx insulin som næsespray) kan påvirke de processer i hjernen, der fører til Alzheimers sygdom.
Forebyg sygdom
De nye studier og resultater øger forståelsen af demens og sammenhængen til andre sygdomme. Type 2-diabetes kan til en vis grad forebygges ved at spise mindre og mere fedtfattigt, sørge for motion hver dag, holde vægten nede og lade være med at ryge. Har man en demenssygdom er det også vigtigt at bevare et sundt helbred.