Når tv-serien Demenskoret får premiere på DR i august, vil danskerne få større indsigt i demens. Her er det vært Puk Elgaard, der bliver klogere på forskning i stamceller.
Demens er den fjerdehyppigste dødsårsag i Danmark, men der kun 23 procent af danskerne som ved at demens er dødelig. Demens kan også forebygges, og det er der desværre en tredjedel af danskerne som ikke er klar over. Derfor sætter Alzheimerforeningen, Sangens Hus, Aalborg Universitet og DR fokus på demens fra august.
- I Alzheimerforeningen glæder vi os til at søsætte en række spændende aktiviteter, som giver viden om sygdommen - og ikke mindst om, at vi alle sammen kan gøre noget for at forebygge. Vi kommer blandt andet til at tilbyde en række online foredrag, en hjernesundtest og en landsdækkende kalender med meningsfulde aktiviteter til mennesker med demens og pårørende, siger Mette Raun Fjordside, der er direktør i Alzheimerforeningen.
Demenskoret på DR
Danskerne kan også glæde sig til tv-serien Demenskoret. Her følger DR 17 mennesker med demens og deres kamp med at øve op til en stor koncert. Forskning viser, at fællessang har en positiv effekt på både helbred og trivsel hos mennesker med demens. Den musikalske hukommelse er ofte overraskende velbevaret, og sangen aktiverer dele af hukommelsen.
Demenskoret består af 17 mennesker med demens, som forbereder en stor koncert i DR Koncerthuset.
Bliv korleder i et demenskor
Der findes mange kor i Danmark, og der er plads til endnu flere, særligt flere demenskor. Sangens Hus udbyder kurser, hvor man kan uddanne sig til at lede et demenskor. For der skal tages nogle andre hensyn, når man samler et kor for mennesker med demens. Det vigtigste er dog, at man har lyst til at skabe et fællesskab, hvor man synger sammen.
Der kommer mere information om aktiviteterne i august.
Projektet 'Sammen om Demens' er støttet af Lundbeckfonden.