Menu
26. april 2024

Civilsamfundet er en central støtte i livet med demens

I et nyt indspil sætter Danske Patienter, der er patient- og pårørendeforeningernes paraplyorganisation, spot på foreningernes vigtige rolle og de rammer, der skal til for at understøtte den fremadrettet. For foreningerne er en vigtig del af civilsamfundsorganisationerne på social- og sundhedsområdet, lyder det.

Af Jon Fiala Bjerre

Alzheimerforeningens rådgivningstelefon, Demenslinien, modtager årligt op mod 5000 opkald fra mennesker med demens og pårørende, der søger råd og vejledning om alt fra udredning, behandling og pleje, økonomi, jura og hverdagen med demens. Tilbuddet er gratis for alle, men fordi den eksterne finansiering er midlertidig, kan det være en udfordring at matche den efterspørgsel, der er på rådgivningen, og garantere en stabil og langsigtet indsats.

I et nyt indspil sætter Danske Patienter spot på den vigtige rolle, tilbud som Demenslinien - og mange af de andre indsatser fra patient- og pårørendeforeningerne – spiller på social- og sundhedsområdet. For civilsamfundsorganisationer, som Alzheimerforeningen, løfter en række vigtige opgaver, som ikke løses i det offentlige velfærdssystem. De tilbyder fællesskaber, støtte og rådgivning og netværk, der har til hensigt at øge livskvaliteten og skabe merværdi, og som er med til at mindske presset på sundhedsvæsenet, lyder det i indspillet.

Husk at indtænke patient- og pårørendeforeningerne

Dog er det ofte en udfordring at udvikle og fastholde tilbud, da finansieringsmulighederne typisk er meget kortsigtede. Der bruges derfor enorme mængder administrative ressourcer på at søge og styre midlertidig projektfinansiering. Danske Patienter og de 106 patient- og pårørendeforeninger, de repræsenterer, venter derfor spændt på den model for stabil grundfinansiering af organisationerne på social- og sundhedsområdet, som blev lovet i regeringsgrundlaget.

- Det er helt centralt, at modellen omfatter organisationer på tværs af både social og sundhed. Vi kan være bekymrede for, om patient- og pårørendeforeningerne står stærkt nok som en del af civilsamfundet i regeringens bevidsthed. Og det er ikke alene vigtigt for patienterne, men det er også afgørende for samfundet, at regeringen husker patient- og pårørendeforeningerne i arbejdet med grundfinansieringsmodellen, siger Klaus Lunding, formand for Danske Patienter, i en pressemeddelelse.

Han understreger, at arbejdet med grundfinansieringsmodellen i dag er forankret i Socialministeriet, men at man bør tænke på tværs, hvis den for alvor skal gøre en forskel og afspejle den virkelighed, som civilsamfundet arbejder i.

Helt tæt på målgruppen

Alzheimerforeningen deltager aktivt i arbejdet at sikre mere stabile rammevilkår for drift og finansiering af de tilbud, der er med til at gøre en forskel for mennesker med demens i hverdagen.

- Det er vigtigt at forstå, at civilsamfundsorganisationerne udfylder en helt særlig rolle, som det offentlige hverken kan eller skal udfylde. Vi er i øjenhøjde med målgruppen, og forstår de udfordringer der opstår hele vejen rundt om et liv med demens. Vi er på sidelinjen i hele forløbet, og kan være med til at skabe noget af den kontinuitet, som er så vigtig, når man har demens inde på livet. Og netop fordi der er tale om en ikke-lønnet relation, oplever vi en større grad af ligeværd og fortrolighed med målgruppen, og kan på den måde supplere den offentlige indsats. Derfor bakker vi fuldt op om Danske Patienters civilsamfundsudspil, lyder det fra formand for Alzheimerforeningen, Birgitte Vølund.

Se Danske Patienters civilsamfundsudspil her

 

Senest opdateret d. 06. juni 2024
Støt os
Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Fællesskaber og træning skal styrke hjernen
19. december 2024
Fællesskaber og træning skal styrke hjernen
Nyt initiativ skal styrke hjernesundheden hos mennesker med demens igennem fælleskaber
Børnedemens – indslag i 21 Søndag på DR
15. december 2024
Børnedemens – indslag i 21 Søndag på DR
21-Søndag har netop bragt et indslag om børnedemens
Ny sundhedsreform er en sejr for mennesker med demens
15. november 2024
Ny sundhedsreform er en sejr for mennesker med demens
Den nye sundhedsreform prioriterer demens med både indsatser og øremærkede penge.
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Mandag d. 23. december
Kl. 10:00
Gåtur
5000 Odense C
Gåtur og efterfølgende kaffe i Demensfællesskabet Fyn
Mandag d. 23. december
Kl. 10:00
Kor
8783 Hornsyld
Kom og syng sammen med andre.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt