Tusindvis af demonstranter er i dag, onsdag d. 22. maj, samlet foran Christiansborg for at råbe politikerne op og rette befolkningens fokus mod forringelser af vilkår og rettigheder for mennesker med handicap og andre udsatte. Demonstranterne protesterer blandt andet mod regeringens handicappolitik, hvor et nyt lovforslag åbner op for mere magtanvendelse. Noget der også kan ramme udsatte mennesker med demens. Alzheimerforeningen bakker derfor op om demonstrationen, som begynder kl. 17 på Christiansborg Slotsplads.
Alzheimerforeningen sendte i april et høringssvar til regeringen, der kritiserer, at lovforslaget om magtanvendelse muliggør indespærring af borgere, slækker på dokumentationskrav og giver tidsubegrænset tilladelse til visse former for magtanvendelse. Efter et åbent samråd tidligere på måneden er de mest vidtgående forslag om magtanvendelse blevet pillet ud, men det ændrer ikke på den grundlæggende retorik og tilgang til udsatte mennesker i forslaget, lyder det fra Alzheimerforeningens direktør, Mette Raun Fjordside:
- Lovforslaget har desværre en menneskeforståelse, der ikke understøtter en anerkendende og nysgerrig tilgang til borgere med uforståelig adfærd. Alzheimerforeningen frygter derfor, at de nye regler for magtanvendelse bliver undergravende for det kæmpe arbejde, der er i fuld gang for at nedsætte forbruget af antipsykotisk medicin og forebygge magtanvendelser.
Eksempel på negativ effekt af øget magtanvendelse
Mennesker med demens kan, hvis lovforslaget bliver gennemført, blive ramt på flere måder. Her giver Lone Rehder, der er demensrådgiver på Demenslinien, et eksempel på de mulige konsekvenser.
- På landets plejehjem er der blandt andet beboere med frontallapsdemens. Sygdommen rammer de centre i hjernen, der regulerer adfærd og hæmninger, hvilket kan komme til udtryk i en impulsiv adfærd. De kan fx finde på at slå ud efter andre og råbe ukvemsord. Personalet udarbejder i dag handleplaner og iværksætter nogle gang faste vagter omkring beboeren. Med det nye lovforslag vil plejehjemmet få mulighed for at låse mennesker med demens ude fra fællesskabet. De må ikke låse beboerne inde, men de kan aflåse døre, der i praksis vil forhindre mennesker med demens fra at deltage i fællesskabet. Frygten blandt vores medlemmer er, at magtanvendelse bliver førstevalget. Frem for at prioritere de nødvendige ressourcer til handleplaner og personale, der kan sikre, at mennesker med demens også kan være en del af fællesskabet i fremtiden.
Læs mere om demonstrationen:
Du kan læse mere og følge demonstrationen på Facebook.