Det er aldrig let at stå åbent frem og fortælle om den smerte, der uundgåeligt følger med, når man som familie rammes af demens. Men når man som Silas Holst samtidig formår at dele en så sårbar og svær livssituationen og anvende den til at klæde danskerne på med viden, forståelse og tolerance over for mennesker med demens, så er man i sandhed en Demensven i ordets reneste forstand. Derfor blev Silas Holst lørdag kåret som Årets Demensven 2023 på Alzheimerforeningens årlige Demensråd i Middelfart.
- Jeg er virkelig glad for prisen, for den symboliserer et stykke arbejde, som jeg vildt godt kan lide at lave, og som jeg er rigtig stolt over at få lov til at lave. Så den er jeg virkelig, virkelig glad for, sagde Silas Holst, da han i sidste uge blev overrasket med prisen i sit hjem.
Siden 2018 har den kendte skuespiller og danser været en stor og åben stemme i den offentlige debat om demensvenlighed. Med udgangspunkt sin egen far, der fik konstateret Alzheimers sygdom i februar 2018 og levede med sygdommen frem til sin død i januar i år, har Silas Holst sårbart og ærligt insisteret på at skabe oplysning og åbenhed om demens. Han har brugt sig selv, når han har undervist i dans på plejehjem og bosteder, og han har brugt sin platform som en kendt og respekteret person, når han har stillet sig i front som ambassadør for Alzheimerforeningen ved flere lejligheder igennem årene, eller når han har holdt foredrag for andre i samme situation eller er stået frem i medierne. Hver gang, han er blevet spurgt, har Silas Holst uden tøven stillet sig i front og fortalt åbent om livet med demens – også i den sidste svære tid, hvor hans fars demenssygdom tog til og gjorde samværet sværere og mere smertefuldt.
- Silas er indbegrebet af at være Demensven. Han har gjort så utroligt meget for sagen. Han har stillet sig frem med åbenhed og ærlighed og respekt for sin far, og fortalt om alle de svære og sørgelige oplevelser, han har haft med ham, men også de gode og livgivende oplevelser. Han har hele tiden gjort opmærksom på at se mennesket bag sygdommen, siger demensfaglig funktionschef i Alzheimerforeningen, Else Hansen, der overrakte prisen til Silas Holst.
Et vigtigt stykke arbejde
Selv forholder Silas Holst sig meget ydmyg til sin indsats og sender takken videre til de tusindvis af andre Demensvenner, der dagligt gør en forskel for mennesker med demens:
- Det er et vanvittigt vigtigt stykke arbejde, som alle Demensvenner gør. Og gudskelov også et super meningsfyldt arbejde, som hjælper rigtig mange mennesker. Jeg tror man hjælper flere mennesker end man lige aner, når man er Demensven. For man gør, at landet bliver venligere og mere åbent for folk, der desværre har demens.
Selv fortsætter han med at insistere på at sprede åbenhed og viden om demens og på at se mennesket bag sygdommen:
- Det er bare et budskab, der skal bredes mere ud til verden. Der skal væsentligt mere fokus på demens. Og der skal væsentligt mere fokus på alle de dejlige frivillige, der arbejder med det her hele tiden, fordi de gør et umuligt kæmpestort stykke arbejde, synes jeg.
SE VIDEOEN HVOR SILAS HOLST OVERRASKES MED PRISEN PÅ ALZHEIMERFORENINGENS FACEBOOKSIDE.
Om Demensven-prisen
- Alzheimerforeningen giver hvert år Demensven-prisen til en person, som har ydet en ekstra indsats/udvist et særligt engagement og gå-på-mod med det formål at nedbryde tabuer og misforståelser om demens.
- Det vil typisk være en person, som både udbreder viden om demens, og som aktivt er med til at skabe et mere demensvenligt Danmark gennem handlinger, som inkluderer mennesker med demens og deres pårørende og gør, at de føler sig trygge i deres hverdag.