Menu
11. september 2023

Ny rundspørge vidner om besparelser på demensområdet

BEHOV FOR STØTTE: I en rundringning foretaget af Alzheimerforeningen melder flere lokalformænd lige nu om kommunale besparelser i deres lokalområder. Mange mennesker med demens og pårørende vender sig derfor akut mod Alzheimerforeningen for hjælp, men det kræver ressourcer, og derfor kommer foreningen med en bøn.

Når demens rammer ned i en familie, er det afgørende for sygdomsforløbet, at der er et sikkerhedsnet af aktiviteter, tilbud og rådgivning til både demenspatienter og deres pårørende. Ellers er der stor risiko for isolation, stress og depression hos begge parter, og demenssygdommen vil typisk udvikle sig hurtigere. Desværre oplever ni ud af tretten af Alzheimerforeningens lokalformænd lige nu nedskæringer i deres lokalområder fordelt ud over kommuner i hele landet. Aktivitetstilbud bliver sparet væk, der bliver færre demenskoordinatorer, hjemmeplejen bliver reduceret og aflastningsordninger mister timer.


”Vi har brug for støtte”

Rundringningen bakkes op af en analyse fra Ældre Sagen baseret på tal fra Danmarks Statistik der viser, at otte ud af ti kommuner i 2023 har budgetteret med lavere ældreudgifter pr. 80+-årig end i 2022. Og det går stik imod den nationale målsætning om 98 demensvenlige kommuner, lyder det fra Alzheimerforeningens direktør, Mette Raun Fjordside:

- Vi får løbende henvendelser fra vores lokalforeninger, som kæmper for at imødekomme det store behov for hjælp og støtte, som vi oplever fra mennesker med demens og deres pårørende i de nedskæringsramte kommuner. Samtidig ringer telefonerne uafbrudt på vores Demenslinie med henvendelser fra frustrerede pårørende, der pludselig står alene med et urimeligt stort ansvar. Så vi kæmper lokalt for at supplere med støtte, rådgivning og aktiviteter. Det kræver dog flere ressourcer, end vi har, og derfor beder vi akut om støtte i denne svære tid, lyder det fra direktøren, som kommer med en direkte opfordring til at støtte op om Alzheimerforeningens landsindsamling: 

- Mennesker med demens og deres pårørende har brug for alt den støtte, vi kan give. Derfor håber jeg, at så mange som muligt vil bidrage til vores indsamling søndag d. 24. september – enten ved at melde sig som indsamler eller støtte op om sagen med et beløb.

Jane Gideon er dybt bekymret for sin mands situation.


”Det er en katastrofe”

Et af de steder, hvor man mærker nedskæringerne, er i Helsingør, hvor Alzheimerforeningens lokalforening lige nu kæmper en kamp for at undgå en lukning af aktivitetscentret Mødestedet – et tilbud, hvor borgere med demens kan komme og møde folk i øjenhøjde, få kognitiv og fysisk træning og tage på udflugter.

- Min mand er glad for at være der og møde andre. Det er med at holde os i gang. Hvis Mødestedet lukker, så vil det kræve, at jeg skal bruge tid til at aktivere min mand. Det er jeg ikke uddannet til. Jeg har ingen forudsætninger, det er en katastrofe. For vi skal jo helst holde folk raske så hurtigt som muligt, fortæller Jane Gideon, hvis mand er bruger af Mødestedet.

Janes historie er ikke enestående. Flere aktivitetscentre har måtte lukke på grund af besparelser, bl.a. på Lolland Falster. I Sønderjylland er oplevelsen, at der slet ikke er nogen holdbare tilbud. Derfor har en gruppe frivillige sat alt ind på at få oprettet en ny lokalforening i området, der ikke har haft en lokal repræsentation siden 2019:

- Jeg bliver dagligt kontaktet af pårørende, som har behov for hjælp, som følge af at der er skåret helt ind til benet på demensområdet. Derudover mangler der tilbud for borgere med demens. Vi er derfor meget opsatte på at få oprettet en ny lokalforening hurtigst muligt, så vi kan hjælpe til med at imødekomme det store behov, fortæller Bente Lambertsen, der er med til at starte lokalforeningen op igen.


Prioritering undrer

Et af de hårdest ramte kommuner med hensyn til nedskæringerne er Slagelse, hvor man blandt andet er gået fra at have fem demenskoordinatorer til blot én.

- Det er helt forfærdeligt. Demenskoordinatorerne er jo bindeleddet til borgerne, og det kan ikke understreges, hvor vigtige de er. Nu oplever rigtig mange, at de ikke kan få kontakt, og derfor ringer de og spørger os om, hvilke tilbud der er, hvor man kan tale med ligesindede og hvor man kan få hjælp, når man lige har fået stillet en livsomvæltende diagnose. Det kan undre, hvorfor man vælger at skære på så vigtigt et område, men det hænger jo nok sammen med, at der ikke er noget lovmæssigt ophæng, så det er nemmere at skære på demensområdet, fortæller Mette Abrahamsen, der er formand på Alzheimerforeningens lokalforening Vestsjælland. 

Vil du være med til at støtte Alzheimerforeningens arbejde for at hjælpe mennesker med demens og deres pårørende så meld dig til landsindsamlingen 24. september her: www.alzheimer.dk/landsindsamling/

 

Senest opdateret d. 14. september 2023
Fakta

Fakta om demens

  • I Danmark lever cirka 85-90.000 mennesker med en demenssygdom. Heraf har ca. 50.000 Alzheimers sygdom.
  • Der er godt 400.000 nære pårørende til en person med demenssygdom.
  • 73 procent af mennesker med demens mener, at det er vigtigt eller meget vigtigt at deltage i aktiviteter og samvær med andre.
  • 76 procent af pårørende til mennesker med demens efterspørger mere aflastning.
  • Pårørende til hjemmeboende personer med en demenssygdom bruger i gennemsnit 6 timer om dagen til pleje og omsorg.
  • Flere end halvdelen af alle pårørende oplyser, at de har problemer med søvn, og næsten en tredjedel nævner angst eller depression.
  • Hver tiende pårørende til en demenspatient oplyser, at de pga. funktionen som pårørende er gået tidligere på pension, efterløn eller på anden måde er holdt op med at arbejde.
  • 23 procent af mennesker med demens føler sig ensomme. For pårørende er tallet 24 procent.
  • Demens er den fjerde hyppigste dødsårsag i Danmark.

Kilde: Alzheimerforeningen

Støt os
Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Hjernesund-kampagne
Vil du teste din hjernesundhed?

Ved du, hvad der skal til for at holde din hjerne sund? Du kan tage testen og få råd og vejledning til hvor du kan sætte ind for at leve hjernesundt.

Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Feltbesøg på hukommelsesklink
29. august 2024
Sundhedsudvalg besøger hukommelsesklinik
Folketingets sundhedsudvalg besøger Herlev Hospital
Demenskoret synger på DR i aften
27. august 2024
Demenskoret synger på DR i aften
Serien Demenskoret vises hver tirsdag aften på DR
Antipsykotisk medicin og lange ventetider demens
27. august 2024
Ventetider på udredning af demens og antipsykotisk medicin: Indsats efterlyses
Landsdækkende kritik af lange ventetider og forbrug af antipsykotisk medicin
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Fredag d. 23. august
Kl. 00:00
SAMKLANG Online kursus - skab kontakt til mennesket med demens via musik
På online-kurset SAMKLANG, guides du i tre korte videoer til, hvordan du som pårørende kan opsætte nærende musikalske stunder med din demensramte kære, således så mennesket bag demensen træder tydeligere frem, og I kan få øjeblikke sammen præget samhørighed og nærvær. Kurset kræver ingen musikalske forudsætninger, men et mod på at synge med den demensramte er klart en fordel.
Søndag d. 01. september
Kl. 10:00
Vandretur
8550 Ryomgård
Skarresø Kirke vi går en tur i den skønne natur ved Skarresø og måske er kirken åben.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt