Anne Sofie og hendes mor samlede ind i Aalborg.
Mere end to millioner kroner blev samlet ind til mennesker med demens, da frivillige over hele landet samlede ind til Alzheimerforeningens første husstandsindsamling nogensinde (tidligere indsamlinger har været gadeindsamlinger). Resultatet er det største siden Alzheimerforeningens første Landsindsamling i 2016, og det vækker begejstring:
- Tusind tak til alle jer, der gik på gaden og stemte dørklokker den 24. september for at samle ind til mennesker med demens og deres pårørende, og også til alle jer, der havde oprettet en digital indsamling. Jeres dedikation og energi har været overvældende, og det er så flot, hvor meget det er lykkedes jer at samle ind. Støtten har ikke kun manifesteret sig i de penge, der blev indsamlet, men også i de mange gode samtaler, I har haft om demens. At skabe forståelse omkring denne udfordrende sygdom er afgørende, og jeres indsats har gjort en markant forskel, lyder det fra direktør i Alzheimerforeningen, Mette Raun Fjordside.
Mette og Sofia Pugholm samlede ind for deres mor og mormor.
Vigtigt med fokus på demens
En af dem der samlede ind i det smukke sensommervejr, var Mette Pugholm, der sammen med sin datter havde meldt sig til en indsamlingsrute i Tårnby. Deres mor og mormor lider af Alzheimers sygdom, og Mette og datteren så indsamlingen som en god anledning til at tale med folk om demens og hvordan sygdommen påvirker en familie:
- Det er som om, det er sværere at få fokus på, hvor alvorligt demens er og hvor hårdt det rammer. Jeg må indrømme, at vi heller ikke selv havde fokus på det, før min mor blev virkeligt syg. Det er måske naturligt nok, men det er også derfor, at det er så vigtigt, at vi taler med hinanden om demens og støtter Alzheimerforeningens gode arbejde, fortæller Mette Pugholm.
I Odense var John Larsen, der selv lider af demens, gået på gaden for at fortælle åbent om, hvad det vil sige at leve med demens:
- Jeg synes, det er vigtigt, at vi gør det lidt mere synligt, hvad det er, vi samler ind til, og hvad pengene skal gå til, sagde han til TV2 Fyn, der fulgte ham og hans familie på indsamlingsdagen.
Digitale donationer når nye niveauer
Noget der var særligt populært ved årets indsamling, var muligheden for at oprette en personlig indsamling digitalt, som man kan dele med sine venner, familie og kollegaer på e-mail og sociale medier. De digitale indsamlinger stod for at indsamle næsten 600.000 kr., hvilket er en fordobling i forhold til tidligere år. En af dem der havde valgt at oprette en personlig indsamling var Conni Haugbølle, der er hustru til Jørn, som lider af demens:
- Jørns Alzheimer er desværre så fremskreden, at vi ikke kunne gå fra hus til hus. Men så kan vi heldigvis bidrage med en digital indsamling, og i den sammenhæng fortsat gøre opmærksom på sygdommen og endda samle ind til et godt formål. Den pokkers sygdom er så ubarmhjertig og trist for den ramte og familien, men der er god støtte at hente i Alzheimerforeningen. Så vi er stolte og glade for, at vi lykkedes med at samle over 19.000 kr. ind til Landsindsamlingen på vores digitale indsamling, fortæller hun.
Tusind tak til Conni og alle de mange andre indsamlere, der har gjort en uvurderlig indsats på at sætte fokus på demens og samle ind til demenssagen.
Hvis du missede Landsindsamlingen, kan du resten af oktober stadig støtte Alzheimerforeningen digitalt via MobilePay tlf. 888088 eller oprette en digital indsamling på https://start-indsamling.alzheimer.dk
Læs mere på www.huskedagen.dk