Demens er blandt de mest komplekse sygdomme, vi kender. Sygdomme som Alzheimers, Lewy Body demens og Frontotemporal demens påvirker patienterne og deres omgivelser på et væld af måder, som forandres over tid, hvilket stiller store krav til plejen og behandlingen. I takt med at demens samtidig er i hastig vækst i Danmark, er der mere end nogensinde brug for en bred faglighed, indlevelse og forståelse for livet med demens blandt fremtidens social- og sundhedshjælpere og -assistenter.
Derfor er SOSU H gået i partnerskab med Alzheimerforeningen for at udvikle et skræddersyet tilbud til eleverne med mere faglig fordybelse og viden på demensområdet. Københavns Kommune bakker også op om projektet, og eleverne kan deltage i aktiviteterne i forløbet, når de er i oplæring.
- Vi ønsker altid at tilbyde vores elever de bedste muligheder for læring. Med vores samarbejde med Alzheimerforeningen, ser vi en mulighed for at styrke den faglige viden hos vores elever og styrke deres handlekompetencer i mødet med borgere med demens, siger Anita Arslan, projektleder på SOSU H.
Målet med samarbejdet er at tilbyde eleverne en mere indgående faglig viden og forståelse for mennesker med demenssygdom, som de kan anvende i deres uddannelse, oplæringsforløb og i efterfølgende arbejdsliv.
Vigtigt at inddrage mennesker med demens
Gennem syv tema-eftermiddage præsenteres eleverne for konkrete redskaber og praksisorienteret viden om de forskellige demenssygdomme, og hvordan man bedst møder personer med demens. Derudover bliver eleverne klædt på med viden om, hvordan man passer på sig selv i omsorgsarbejdet. Undervisningen tilrettelægges som en blanding af faglige oplæg og konkrete øvelser med inddragelse af cases, videoer og debatoplæg, der bygger oven på den undervisning og erfaring eleverne får i løbet af deres uddannelse. Via Alzheimerforeningens brede kontaktflade med mennesker med demens og deres pårørende, får eleverne desuden mulighed for at møde mennesker med demens og deres pårørende.
- Sammen med SOSU H har Alzheimerforeningen udviklet et skræddersyet forløb for eleverne, hvor de får en kombination af teoretisk viden om demenssygdomme og en masse praktiske øvelser, der skal styrke deres relation til borgere med demens. Det er vigtigt for os at inddrage personer med demens og deres pårørende i undervisningen, så eleverne får mulighed for at se bagom sygdommen og se de mennesker, sygdommen rent faktisk påvirker, siger Ida Marie Lind Glavind, seniorkonsulent i Alzheimerforeningen.
Eleverne bliver Demensvenner, hvorigennem de får viden om demens, og som en mulighed for at supplere deres uddannelse med en praksisnær og menneskelig relation, tilbydes eleverne også at blive frivillige aktivitetsvenner, som er et tilbud i Alzheimerforeningen, hvor frivillige matches med personer med demens på baggrund af fælles interesser.
- Vi forventer, at eleverne får viden og redskaber til at møde personer med demens på en konstruktiv måde, der kan danne en tryg og ligebyrdig relation mellem dem, uddyber Ida Marie Lind Glavind, seniorkonsulent i Alzheimerforeningen.
Første tema-eftermiddag er 4. maj 2023. Efter de syv tema-eftermiddage evalueres projektet, og der tages stilling til, om projektet eventuelt skal fortsætte og/eller udvides til andre steder i landet.
Om SOSU H
SOSU H har til formål at uddanne fremtidens ”velfærdshelte”. SOSU H er en statslig selvejende institution under Børne- og Undervisningsministeriet, og udbyder erhvervsuddannelser under indgangen omsorg, sundhed og pædagogik. Med 13.000 personer på uddannelse og efteruddannelse årligt, er SOSU H Danmarks største SOSU-skole med flere adresser i Region Hovedstaden.
Mange af vores elever er optaget af at gøre en forskel for andre. Vi er optaget af at hjælpe dem godt på vej. Det gør vi ved at skabe gode uddannelser: Elever og kursister på SOSU H er parate til at yde en livsvigtig og professionel forskel for Danmarks syge, svage, børn, unge og ældre.
Om Alzheimerforeningen
Alzheimerforeningen er Danmarks eneste patientforening, der udelukkende varetager mennesker med demens og deres pårørendes interesser. Alzheimerforeningen har indgående viden om livet med demens og de udfordringer, sygdommen medfører – både for dem, der selv rammes af sygdommen, deres pårørende og fagpersoner. Foreningen har eksisteret siden 1991, og har solid erfaring med at formidle viden om demens til en bred vifte af målgrupper. Blandt andet har Alzheimerforeningen engageret mere end 120.000 danskere i demenssagen, som ’Demensvenner’, hvor de via letforståelig viden om demens bliver klædt på til at møde mennesker med demens og nedbryde tabu og myter.