Hvis man forestiller sig en nattevagt på et plejehjem, som skal rundt og tjekke, om beboerne nu sover godt og ikke er i vanskeligheder, hvad ville så virke mindst forstyrrende for beboeren: At nattevagten åbner døren, tænder lyset og går ind til beboeren – eller at nattevagten trykker på en knap, og så på en skærm kan se, at beboeren ligger trygt i sin seng? Det er et af de scenarier, der endnu engang har bragt brugen af videoovervågning på plejehjem op til debat. For spørgsmålet giver anledning til en lang række overvejelser. Først og fremmest, om det overhovedet er lovligt:
- I Alzheimerforeningen har vi ikke noget imod, at der introduceres moderne teknologi i behandling og pleje. Også videoovervågning. Men her er det afgørende, at der er givet fuldt samtykke, for lejlighederne på et plejehjem er beboernes egne private hjem og her gælder privatlivets fred præcis som alle andre steder, forklarer direktør, Nis Peter Nissen:
- Det er ikke teknologien, som vi har noget imod. Men der er et regelsæt som gælder. Folketinget har eksplicit meldt ud, at de ikke ønsker videoovervågning. Det handler om Grundloven. Derfor mener vi kræver det en folketingsbehandling. Og hvis man vil ændre på det, skal man først og fremmest sikre, at der er nok veluddannet personale, til at garantere tilstrækkelig sikkerhed af optagelserne, så de ikke bliver misbrugt.
Mange vigtige overvejelser
Sagen om videoovervågning har senest fået opmærksomhed, fordi man i et frikommuneforsøg har afprøvet potentialet i overvågningen. Og her bevæger man sig på kanten af loven, mener Nis Peter Nissen:
- Som vi tolker det, kan det ikke lade sig gøre at ændre på reglerne om videoovervågning – heller ikke selvom der er tale om et frikommuneforsøg.
Selv hvis reglerne ændres, og videoovervågning på plejehjem skulle gå hen og blive et gængs redskab i plejen, vil der stadig være en lang række vigtige overvejelser at skulle have med, mener Nis Peter Nissen:
- Hvis det bliver godkendt, så mener vi, at det er vigtigt med et klart regelsæt. Man kan fx ikke overvåge 24 timer i døgnet. Tænk selv, at du ligger i din seng, og ikke ved hvem og hvornår, nogen kigger. Og hvem er det, der skal have adgang til at videooptagelser? Det nytter fx ikke, at der er medarbejdere, der er langt fra plejehjemmet, der sidder og kigger på optagelserne. Det kræver mere personale på det enkelte plejehjem, som kan håndtere det, de eventuelle videooptagelser viser. Udover at der skal være nok personale, skal personalet også kende til regelsættet og have de nødvendige evner til at håndtere eventuelle udfordringer, fx i forhold til persondataloven. Så der er altså ikke tale om en simpel løsning, som kan iværksættes fra den ene dag til den anden, slutter Alzheimerforeningens direktør.