Menu
24. april 2023

Det skal være tryggere for mennesker med demens at komme fra A til B

Mennesker med demens bliver i høj grad isoleret i eget hjem, når de har fået demensdiagnosen. I den nationale demensuge i uge 19 sætter Alzheimerforeningen sammen med Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark fokus på, at det skal være tryggere for mennesker med demens at komme ud fra hjemmet.

Over hele landet bliver der i Demensugen i uge 19 sat fokus på, at det skal være tryggere for mennesker med demens at bevæge sig rundt i samfundet.

I den forbindelse bliver der også kastet lys over det nationale demenssymbol, Håndsrækningen, som Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark lancerede i 2021.

- Med årets demensuge markerer vi, at det skal være trygt at komme fra A til B, når man lever med demens. Og det gør vi i samarbejde med mange af landets største trafikselskaber. Demens er stadig tabubelagt, og hvis man ikke kender til demens, kan det afføde berøringsangst. Det vil vi gerne være med til at gøre noget ved, og vi kan som samfund gøre en stor forskel for mennesker med demens, hvis vi blot er lidt ekstra tålmodige, siger Lone Harlev, der er sekretariatsleder hos Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark.

Alzheimerforeningen, som er en del af Folkebevægelsen for et demensvenligt Danmark, bakker op om indsatsen i uge 19 og sætter i den forbindelse fokus på, hvordan vi kan række en hjælpende hånd til mennesker med demens. 

- Det er vigtigt, at vi alle sammen ved, hvad demens er, og hvordan vi kan hjælpe. Derfor sætter vi i uge 19 ekstra fokus på at klæde flere danskere på som Demensvenner, hvilket netop vil sige, at man får viden om demens og gode råd til at hjælpe, siger Susann Krebs, seniorprojektleder for Alzheimerforeningens Demensven-initiativ. 

DSB bakker op

83 procent af mennesker med demens deltager i færre sociale aktiviteter og/eller fritidsaktiviteter efter at have fået demens, viser tal fra rapporten ’Bedre hjælp til mennesker med demens’ fra 2020. En af årsagerne til dette er besværet med at komme fra A til B. Hos DSB og en lang række af landets andre transportselskaber vil man gerne hjælpe til med at ændre på dette.

- Hos DSB skal der være plads til alle på rejsen. Det gælder også de kunder, der måtte have demens. Derfor vil vi sørge for, at vores personale kender symbolet og ved, hvad de skal gøre, hvis de møder et menneske med demens, der kan have brug for ekstra hjælp og opmærksomhed, siger Charlotte Kjærulff, der er kundechef i DSB.

 

Transportsektoren skal kende til demens og demenssymbolet

Det er sjette år i træk, at Demensugen bliver afholdt. Sidste år var der aktiviteter i 84 procent af landets kommuner, da der i Demensugen var fokus på at udbrede kendskabet til demenssymbolet i detailbranchen. I år er der også stor opbakning med aktiviteter over hele landet. 

Rigtig mange af landets transportselskaber bakker op og bruger deres platforme til at sætte fokus på demens og demenssymbolet overfor både ansatte og kunder. Frivillige og demensfaglige kommer i Demensugen til at være til stede på stationer, busstoppesteder og bytorve med informationsmateriale og forskellige happenings, og i flere kommuner sætter man fokus på at klæde frontpersonale inden for transport på som Demensvenner via informationsmøder eller digitale læringsforløb. 

- Helt overordnet er vi jo enormt glade for, at vi er så mange i det her land, der sammen gerne vil gøre en forskel for mennesker med demens. Det er fantastisk, at transportselskaberne bakker op, og det er fantastisk, at de frivillige og demensfaglige i kommunerne har gang i så mange spændende aktiviteter og dagsordener, siger Lone Harlev.

 

Dokumentarserie viser ny side af livet med demens

Som en del af årets indsats har Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark, som Alzheimerforeningen er en del af, lavet en ny mini dokumentarserie, der viser hvordan livet kan være, når man i en tidlig alder har fået demens.

Serien følger Karin, der lever med demens. Hun har en mission om, at flere danskere skal kende til demens. I løbet af serien får hun selskab af andre mennesker med demens og flere kendte danskere.

Serien bliver blandt andet bragt på alzheimer.dk, og første afsnit udkommer i uge 19.

Senest opdateret d. 25. april 2023
Fakta
  • I uge 19 er det Demensuge i hele Danmark, hvor vi i samarbejde med Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark sætter fokus på bedre hjælp til mennesker med demens i det offentlige rum.
  • Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark har eksisteret siden 2017 og består af 10 landsdækkende organisationer: Alzheimerforeningen, Demenskoordinatorer i Danmark, Dansk Sygeplejeråd, Ergoterapeutforeningen, Faglige Seniorer, FOA, Danske Professionshøjskoler, Socialpædagogerne, Pårørende i Danmark og Ældre Sagen
  • Demenssymbolet er til mennesker med demens, der ønsker at signalere til deres omverden, at de kan have brug for en hjælpende hånd - og det viser en håndsrækning.
    Køb symbolet her >>
  • Demensven-hjertet er et symbol til alle andre, som ønsker at vise, at de er klar til at give en håndsrækning, og at de bakker op om et demensvenligt samfund.
    Bliv Demensven her >> og modtag en gratis hjertepin som tegn på din støtte  
Støt os
Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
24. april 2025
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
Mette Raun Fjordside og Jesper Fisker er nye medlemmer af forretningsudvalget i DP
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
23. april 2025
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
For første gang i over 20 år er der ny behandling mod Alzheimers sygdom
"Et forbillede for frivillige i hele landet"
3. april 2025
Årets Demensven: "Et forbillede for frivillige i hele landet"
Prismodtager Nency Maria Joensen: ”Man skal give hjælp til dem, som har brug for det”
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Fredag d. 25. april
Kl. 12:00
Fredagsfrokost på Folkestedet
8000 Aarhus C
Vi spiser frokost sammen og hyggesnakker. Maden købes i Caféen - Café Gadeliv.
Søndag d. 27. april
Kl. 00:00
CaféBio
2635 Ishøj
CAFÉBIO - Filmcafé for mennesker med demens i hverdagen
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt