Hvad er det frivilligheden kan på demensområdet? Og hvordan bliver vi bedre til at engagere og samarbejde med de frivillige?
Hvis der er nogen, der kan svare på de to spørgsmål, så er det Alzheimerforeningens frivilligkoordinator i Demensfællesskabet Østjylland, Maria Bergmann Nielsen.
- For vores frivillige i Alzheimerforeningen er det en ligeværdig relation at være frivillig. Mange af dem har selv haft demens tæt inde på livet, fx. som nær pårørende. Nogle af dem sidder nu som ensomme, og har brug for et fællesskab at træde ind i. Det finder de i frivilliggrupperne i Alzheimerforeningen, fortalte Maria Bergmann Nielsen bl.a. fra foredragssalen på DemensDagene i København i dag.
"Pas på ildsjælen"
I Østjylland oplever Maria Bergmann Nielsen, at mange af de frivillige kommer med en stor viden om demens. Enten som fagpersoner, eller som pårørende:
- Det er en gave at have så kompetente kræfter at trække på. Men det vigtigste, de frivillige har at trække på – det er faktisk det menneske, de er, fortæller hun videre.
Hvad skal man være opmærksom på, når man arbejder med frivillige?
- Vi skal have respekt for deres tid. Der er jo ikke et ur, der tikker, når man arbejder som frivillig. Derfor er det i høj grad lystbetonet at være frivillig. Vi arbejder derfor med stor fleksibilitet.
Hun fortsætter:
- Vi forventer, at vores frivillige arbejder ca. 25 timer om måneden. Og måske tænker I så: Er det ikke meget at forvente? Men det gør de rent faktisk. De frivillige, vi har, er ildsjæle. Og den ildsjæl forsøger vi at værne om.
"Gør det attraktivt at være frivillig"
Maria Bergmann Nielsen peger på, at vi skal blive skarpere i vores kommunikation og i rekruttering af de frivillige:
- Vi skal huske at tænke ind i rekrutteringen, at det skal være så konkret som muligt: Hvad får jeg ud af det? Hvornår og hvor meget, skal jeg engagere mig? Og hvad er ”lønnen”?
- Når man arbejder med frivillige, der i sagens natur ikke får løn for deres arbejde, er det vigtigt at tænke, at der skal være en ”gulerod”. Og den ”gulerod” skal fremgå, når vi rekrutterer nye: Feks. ”Her får du et fællesskab.” ”Her får du ny viden og gratis kurser” osv.
En anden af Maria Bergmann Nielsens pointer er, at vi skal passe på med at lyde desperate, når vi rekrutterer frivillige:
- Ved at vende tankegangen fra at kommunikere; ”Vi har brug for dig”, så tænk: ”I har jo også brug for os!” Frivillighed er en win-win for begge parter. Så gør det attraktivt for den frivillige at være en del af lige netop jeres organisation.
- Husk også at tale til hjertet, når I rekrutterer nye frivillige: ”Du kan gøre en forskel”. Dét er essensen i det frivillige arbejde, og grunden til at mange heldigvis melder sig som frivillig, pointerer hun.
Man skal også huske at give de frivillige vigtige redskaber med sig, når de arbejde frivilligt. Maria Bergmann Nielsen peger på, at det er vigtigt med løbende møder – og at gruppen af frivillige får et godt socialt fællesskab også:
- Vi har et stort ansvar for de frivillige – at de kan samarbejde med hinanden. Og så har vi et ansvar for borgerne, der møder de frivillige. De skal have en god opleveve i mødet med den frivillige. Vi skal være sikre på, at der opstår en gensidig og nærværende relation.
- Og lad os bruge den ”Ildsjælhed”, der er, når vi arbejder med frivillige, afslutter hun.
Du kan læse mere om, hvordan man melder sig som frivillig i Alzheimerforeningen her: https://www.alzheimer.dk/vaer-med/