Menu
3. februar 2023

Charlie er Danmarks første servicehund for mennesker med Alzheimers sygdom

Danmarks første servicehund for mennesker med demens er uddannet. Organisationen Trinitas tilbyder nu uddannelse af servicehunde til mennesker med Alzheimers og andre demenssygdomme. En psykiatrisk servicehund hjælper sin ejer med at finde ro og genvinde selvstændigheden.

Af Madeleine Darling Sagmo

Organisationen Trinitas har nu gjort det muligt for personer med Alzheimers eller andre demenssygdomme at få en psykiatrisk servicehund. Hvis man allerede har en hund, tilbyder Trinitas også uddannelse af egen hund.

Ifølge 58-årige Pia Knudsen, som har Alzheimers sygdom, er ordningen et mirakel. For blot få måneder siden var hun ved at give op på sin højtelskede, toårige hund, Charlie. For hvordan skulle hun passe sin hund, når hun samtidig var alene og ramt af Alzheimers sygdom?

Manden i mit liv

Tanken om, hvordan sygdommen kunne gøre det umuligt at passe hunden, skabte frygt og bekymringer hos Pia. Når hun selv blev ramt af uro, blev Charlie også urolig. Det førte til en afmagt og dårlig samvittighed over for hendes lille logrende ven:

- Det har gjort en kæmpe forskel for både mig og Charlie at han er blevet trænet som servicehund. Charlie giver mig tryghed og skaber et godt nærvær, fortæller Pia, mens hendes stemme begynder at knække over og øjnene fyldes med tårer.

- Charlie er manden i mit liv. Han skaber så meget lykke omkring mig, og jeg elsker at have ham med mig over alt. Og de dage, hvor jeg ikke har ham med, glæder jeg mig til at komme hjem til min lille logrende mand.

Organisationen Trinitas blev Pias og Charlies redning og starten på et smukt samarbejde. Nu er Charlie uddannet psykiatrisk servicehund, og det betyder, at Pia kan have ham med over alt. Charlie er ikke længere ramt af uro, og er i stedet for blevet dygtig til at skabe ro og tryghed omkring Pia, når hun føler sig utryg, urolig og usikker. Charlie har fået den optimale træning af Pia selv og en hundetræner fra Trinitas.

”Intet overgår hundens kærlighed til dets menneske”

Den psykiatriske servicehund er en tryghed og en hjælp til selvstændighed. Ifølge hundetræner og koordinator hos Trinitas, Trine Bargmann, handler det om, at ejeren lærer at afkode sin hunds afspejlende signaler.

- Intet overgår hundens kærlighed til dets menneske. Hunden kan være en stor hjælp til selvhjælp. Den kan være en trofast sjæleven, som kan gøre broen til andre mennesker kortere - eller et sikkerhedsnet, som nok skal sige til, hvis du bliver nødt til at forlade et socialt arrangement pga. et ubehag og uro. Alt det kan hunden hjælpe dig med at komme igennem.

Støtten går ligeledes den anden vej. Lærer du at forstå din hund, forstår du også bedre dens behov og begrænsninger, lyder det fra Trine Bargmann:

- Modsat andre lignende organisationer, arbejder vi i Trinitas sammen med hundeejeren og hunden. Det betyder, at ejeren selv skal træne hunden op sammen med os. Det er både det sundeste for hunden, men også for ejeren, da denne træning gavner hundeejeren meget og tvinger vedkommende til at være nærværende. Træningen sætter også hjerneaktiviteten i gang hos ejeren og skaber ikke mindst en stor succesoplevelse, når hund og ejer lykkedes med øvelserne.

Den psykiatriske servicehund kommer i alle størrelser og afskygninger - fra chihuahuaer til broholmere. Men fælles for dem alle er, at de først og fremmest er familiehunde, som elsker hundelivet og alt, hvad det indebærer.

Du kan læse meget mere, om servicehunde på Trinitas hjemmeside.

Senest opdateret d. 03. februar 2023
Fakta

Hvordan kan jeg få en psykiatrisk servicehund?

Du skal:

  • dokumentere, at du har en diagnosticeret vedvarende psykisk lidelse. Du skal kunne fremvise dokumentation for din lidelse, f.eks. fra din læge, psykiater eller sundhed.dk
  • have daglige udfordringer du ikke selv kan klare uden hjælp fra enten kommunen (bostøtte), familie eller venner
  • have en hund, som skal godkendes af Trinitas. Har du ikke selv en hund, kan vi hjælpe dig i processen med at anskaffe dig en hund*. Det er vigtigt, at I træner sammen. Træningen går derfor ikke i gang, før vi har fundet et godt match mellem dig og en hund
  • have et vedvarende medlemskab af vores forening, så vi sammen kan vedligeholde din hunds certificering
  • *selv stå for økonomien i at anskaffe dig en hund og de tilhørende dyrlægekonsultationer, forsikringer, foder, træning, m.m.

    Læs mere her
Støt os
Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
23. april 2025
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
For første gang i over 20 år er der ny behandling mod Alzheimers sygdom
"Et forbillede for frivillige i hele landet"
3. april 2025
Årets Demensven: "Et forbillede for frivillige i hele landet"
Prismodtager Nency Maria Joensen: ”Man skal give hjælp til dem, som har brug for det”
Lecanemab-godkendelse udsat
2. april 2025
Lecanemab-godkendelse udsat: Alzheimerforeningen opfordrer til handling
Europæiske alzheimerpatienter risikerer at blive udelukket fra potentiel behandling.
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Onsdag d. 02. april
Kl. 00:00
SAMKLANG Online kursus - skab kontakt til mennesket med demens via musik
På online-kurset SAMKLANG, guides du i tre korte videoer til, hvordan du som pårørende eller fagperson kan opsætte nærende musikalske stunder med mennesker ramt af demens, således så mennesket bag demensen træder tydeligere frem, og I kan få øjeblikke sammen præget samhørighed og nærvær. Kurset kræver ingen musikalske forudsætninger, men et mod på at synge med den demensramte er klart en fordel.
Onsdag d. 02. april
Kl. 09:30
Demenskor
2970 Hørsholm
Korsang tilpasset mennesker med demens.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt