Af Karoline Fodgaard
- Jeg forventer, at vi med dette borgermøde kan overbevise politikerne i Helsingør Kommune, at de skal bevare Mødestedet.
Sådan lyder det fra initiativtageren mødet, Edith Hansen. Hun er formand for lokalforeningen i Hillerød, men er bosat i Helsingør. Hun er også stifter af gruppen Bevar Mødestedet. Man kan i den grad sige, at Edith kæmper en brag af kamp for at få politikerne til at åbne øjnene op, og hun var ikke alene.
Mødestedet er et pusterum
Mødestedet er et dagtilbud til mennesker med en demenssygdom i lettere grad, der har åbent alle hverdage fra 9.30 til 14.30. Det er et tilbud, som bliver benyttet af 19 brugere og 19 andre står i kø til at kunne det samme. Her kan de møde hinanden i øjenhøjde og snakke om de ting, som rører sig i hverdagen hos en med demensygdom i dens tidlige fase. De planlægger aktiviteter sammen, tager på udflugter og får både fysisk og kognitiv træning af sundhedsfagligt personale.
- Jeg er meget glad for at komme her, og jeg kan selv få lov til at præge min egen hverdag, fortæller en bruger om stedet.
Til aftenens arrangement var der sat stole op til omkring 50 mennesker, men lige så stille troppede flere og flere mennesker op for at vise deres støtte. I alt kom ca. 80 mennesker, som havde præcis samme agenda som Edith; Mødestedet skal bevares.
Selvom der kun er positiv ting at sige om Mødestedet, så er det ikke just det, man kan sige om selve stedets eksistens. For Mødestedet er lukningstruet på grund af Helsingør Kommunes besparelser. De skal nemlig finde 29 mio., og seks mio. af dem skal de finde indenfor ældre og pleje. Det er her Mødestedet måske kommer til at stå for skud, som koster 1,4 mio. årligt.
- Det er jo nærmest dyrere at sende brugerne hjem, hvor de skal have endnu mere pleje, siger Edith inden hun skyder borgermødet i gang.
Vi vil kæmpe for at bevare stedet
Det var interessante navne, som havde taget plads i panelet. Det bestod af Steen Kapel fra Ældre Sagen, Marlene Hapsøe byrådsmedlem for Danmarksdemokraterne, Claus Christoffersen viceborgmester og fra Socialdemokratiet, Christian Widukind Schnettler, bruger af Mødestedet og til sidst Lars Krogsdal Thomsen, som er pårørende.
- Vi kan være stolte af, at vi har skabt et sted som Mødestedet med gode rammer for folk med Demens. Vi har stedet, men det er en kamp at bevare det. Vi i Socialdemokratiet kan ikke se for os, at stedes skal lukkes. Marlene Hapsøe og jeg siger jo begge, at det ikke skal ske, men vi skal jo finde pengene et andet sted, sagde Claus Christoffersen.
Som både bruger af stedet og pårørende til en bruger falder det ikke i god jord, hvis Mødestedet bliver lukket. Christian Widukind Schnettler har været bruger i Mødestedet i lidt over et år.
- Jeg er glad for at kunne bruge Mødestedet sammen med andre, som er i samme situation som mig. Det er jo svært at sige, hvad stedet gør for en, for jeg ved jo ikke, hvordan jeg ville være uden muligheden. Men det vil være ødelæggende, hvis stedet lukkede.
Lars Krogsdal Thomsen var enig. Han er pårørende til hans kone med demens, som kommer i Mødestedet. Han er stoppet med at arbejde, fordi han er bekymret for sin kone.
- Der har kommunen jo mistet nogle skatteindtægter. Og har jeg tålmodighed? Næppe, jeg er jo bankmand. Derfor er det godt, at min kone kan komme her, fordi de er mere professionelle til den slags.
Edith vil hænge politikerne op på det
Efter debatten blev det tid til spørgsmål. Flere stillede sig uforstående overfor, hvorfor det netop er Mødestedet som står for skud. For har byrådet målt de konsekvenser, som kommer, hvis stedet lukker, spurgte en fra publikum.
Marlene Hapsøe fra Danmarksdemokraterne kunne godt forstå deres frustrationer.
- Vi skal have for øje, det har andre konsekvenser. Det er ikke beregninger som ligger, men jeg er opmærksom på det. Det er noget, vi skal have fokus på. Hvis vi sparer her, så kommer konsekvenserne et andet sted. Konsekvenser, som vi ikke kender, sagde Marlene Hapsøe
De næste par måneder er der budgetforhandlinger i Helsingør byråd, og her vil både Claus og Marlene gøre sit for Mødestedet bliver bevaret. Det holder deltagerne dem op på. Edith Hansen runder aftenen af:
- Vi er glade for, at I bakker op om stedet. Vi hænger jer op på det. Jeg tropper i hvert fald op til jeres næste byrådsmøde.