Tekst og foto: Karoline Fodgaard, Alzheimerforeningen
SOSU H’s elever trodsede slud og regn for at være med til det sidste oplæg i Demensfaglige Temaeftermiddage, som Alzheimerforeningen har afholdt i samarbejde med SOSU H.
I løbet af syv eftermiddage har eleverne hørt om demens, mødt både pårørende og mennesker ramt af demens, været til paneldebat og fået flere nye redskaber til deres værktøjskasse om demens.
- Jeg synes, det er fedt at have fået en masse viden om demens, som jeg kan bruge i mit arbejde, fortæller Mary Rose Ayuban, som lige nu er i praktik ved hjemmeplejen og elev på SOSU H.
Martha Nielsen og Ane Eckermann fra Alzheimerforeningen var de primære oplægsholdere, som eleverne har haft fornøjelsen af.
- For os har det også været nogle spændende dage sammen med mange interesserede elever og lærere på SOSU H. De er nu yderligere blevet klædt på til at yde støtte og hjælpe mennesker med demens, fortæller Ane Eckermann og fortsætter:
- Alzheimerforeningen har været glade for at kunne bidrage med viden og for det produktivt samarbejde med SOSU H.
Der er altid en årsag til adfærd
Undervisningslokalet på 1. sal var godt fyldt med de 75 fremmødte elever.
Martha Nielsen holdt det syvende og sidste oplæg, der omhandlede adfærdsmæssige og psykiske symptomer ved demens, magtanvendelse, serviceloven og brugen af antipsykotisk medicin.
Eleverne var meget engageret i undervisningen og bidrog med erfaringer fra deres praktik og mødet med mennesker med demenssygdom.
- Jeg har en kvinde, som ikke kan sove om natten, fordi hun mener, der er nogen, som forstyrrer hende, fortalte en af eleverne.
Godt suppleret af andre elevers oplevelser gik snakken livligt om, hvordan man som SOSU-elev kan give den bedste omsorg og pleje for mennesker med demens, der har udfordringer i adfærden.
Martha indskød også:
- Det vigtigste, vi skal huske, er, at der altid er en årsag til adfærden.
Eleverne nikkede, og der lød et rungende ja.
Engagement og viljen til at gøre det rigtige
Temaeftermiddagen varede 2,5 time, og herefter var elevernes værktøjskasse fyldt godt med nye vigtige redskaber om demens.
- Det har været meget lærerigt med unik information og ny viden. Superrelevant i forhold til mit arbejde med mennesker med demens, fortæller Mathias Juel, som er i praktik i hjemmeplejen i Tårnby.
Fra SOSU H har de også været begejstret for temadagene og eleverne:
- Det har været interessant at følge med i elevernes engagement og viljen til dialog, samt villigheden til at gøre det rigtige
Hanne Falk, pædagogisk projektmedarbejder ved SOSU H og medarrangør af temaeftermiddagene.
Nu skal hele forløbet evalueres, og der skal tages stilling til, om projektet skal fortsætte eller udvides til andre steder i landet.
Ane Eckermann:
- Vi håber, at vi med den opbakning og engagement, der har været omkring forløbet her, kan få lov til at fortsætte og forhåbentlig få lov til at udbrede konceptet yderligere.