Til efteråret udrulles vaccinationsprogrammet, startende med de ældste og plejehjemsbeboere i midten af september.
Men særligt sårbare personer, der ikke kan vente til efterårets vaccinationsprogram starter, har mulighed for at få en booster-vaccination mod COVID-19 henover sommeren.
Læs også: Myndighederne må ikke glemme de allermest sårbare på plejehjem
Det er den praktiserende læge, der foretager en individuel vurdering og henviser til booster-vaccination.
- Vi har ud fra et forsigtighedsprincip valgt at give den praktiserende læge mulighed for at foretage en individuel vurdering af den enkeltes risiko og på den baggrund vurdere, om den pågældende skal gives en booster-vaccination nu, siger Helene Probst, vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, i en pressemeddelelse.
Tre kriterier skal opfyldes
Lægens vurdering tager blandt andet udgangspunkt i en samlet vurdering af den enkeltes risiko for et alvorligt forløb, som er en kombination af både alder og særlige risikofaktorer, samt risikoen for at blive smittet og personens immunitetsstatus.
Ifølge Sundhedsstyrelsens retningslinjer skal lægen vurdere tre forhold for at afgøre, om patienten kan komme i betragtning til en booster-vaccination:
- Personen skal have en alvorlig sygdom (f.eks. svær lunge- eller hjertesygdom, progredierende kræftsygdom, multisygdom m.v.) eller andre væsentlige risikofaktorer (f.eks. aftagende kognitiv eller fysisk funktionsevne)
- Personens risiko for smitte med Corona, som fx kan være at patienten opholder sig på lokaliteter med særlig høj risiko for smittespredning f.eks. plejehjem eller bosteder.
- Personens formodede immunitetsstatus, herunder en vurdering af tid siden sidste vaccination, forventet immunrespons (som kan være lavere hos immunsvækkede og de allerældste)
Alzheimerforeningen opfordrer bekymrede pårørende til at kontakte lægen
Mange ældre og sårbare personer med demenssygdom, særligt på plejehjem, er ikke nødvendigvis i stand til selv at henvende sig til lægen. Alzheimerforeningen opfordrer derfor bekymrede pårørende, til personer med demenssygdom som opfylder de tre kriterier, til at tage kontakt til lægen for vurdering og eventuel henvisning til booster-vaccination.
- Plejehjemsbeboere er særligt udsatte og sårbare i forhold til COVID-19, og mange har udover demenssygdom også flere andre alvorlige sygdomme. Derfor skal vi passe ekstra meget på dem. Hvis man som pårørende er bekymret for sin kære på plejehjem, opfordrer vi derfor til, at man tager kontakt til lægen. Selvom vaccinerne ikke kan forhindre smitte, kan de forebygge alvorlige sygdomsforløb, lyder det fra Nis Peter Nissen, direktør i Alzheimerforeningen.