Menu
20. juni 2022

Ny rapport: Overdødelighed på plejehjem under covid-19 udstiller sundhedsvæsenets svagheder

En ny undersøgelse, foretaget af VIVE (Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd), bekræfter Alzheimerforeningens vurdering af, hvorfor Coronaepidemien ramte beboere på plejehjem så hårdt, og hvad der skal til for at dæmme op for udbrud af smitsomme infektionssygdomme på plejehjem fremover.

En større opprioritering og tidligere indsats til sårbare beboere på plejehjem og i hjemmeplejen, bedre hygiejne og en tættere integration mellem sundheds- og ældreområdet. Det er blandt hovedanbefalingerne i en ny rapport, som VIVE har lavet – på opfordring af blandt andre Alzheimerforeningen – om den overdødelighed blandt beboere på plejehjem, som opstod under covid-19-epidemiens første to bølger.

Den tværgående undersøgelse konkluderer blandt andet at: 

Hvis vi fremadrettet skal blive bedre til at forebygge og håndtere fremtidige udbrud af smitsomme infektionssygdomme, er det afgørende, at der skabes en tæt integration mellem sundheds- og ældreområdet, både på nationalt og lokalt niveau.”

Det fremhæves blandt andet som en udfordring, at personalet på plejeområdet arbejder organisatorisk adskilt fra det øvrige sundhedsvæsen og – for store dele af deres arbejde – med afsæt i en anden lovgivning, der vægter andre forhold og hensyn (sundhedsloven og social/service-loven). Derudover fremgår mangelfuld hygiejne og begrænset adgang til test, værnemidler og relevant rådgivning som essentielle årsager til den markante smittespredning og overdødelighed på plejehjem i covid-19-epidemiens første bølger.

Glemt målgruppe

Alzheimerforeningen har, som en del af opdraget til VIVE, bidraget til og fulgt undersøgelsen. Siden Corona-epidemiens begyndelse har Alzheimerforeningens demensrådgivere haft flere end 1.200 samtaler med personer med demenssygdom og pårørende. Alzheimerforeningen har desuden gennemført en større spørgeskemaundersøgelse blandt personer med demens og pårørende om konsekvenserne af Coronaepidemien og de indførte restriktioner. Undersøgelsen bekræfter Alzheimerforeningens vurdering af, at der igennem de to første bølger af epidemien har været en tendens til, at mennesker med demenssygdom på plejehjem blev glemt og at der generelt er problemer med at håndtere smitsomme infektionssygdomme på plejehjem.

- Læringen her er, at vi skal huske at prioritere de allermest sårbare patienter på plejehjem ved fremtidige epidemier af smitsomme infektionssygdomme. Det skal blandt andet ske gennem bedre supervision af personalet, bedre brug af test på plejehjem, tilstrækkelige og brugbare værnemidler samt rettidig vaccination både af personale og beboere. Det er især vigtigt nu, hvor vi ser en stigende samfundsmitte med covid-19, og derfor kan frygte, at det kommende efterår og vinter bringer nye alvorlige smitteudbrud på plejehjem, siger direktør i Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen.

Han bakker også op om konklusionen om, at Coronaepidemien udstiller sundhedsvæsenets svagheder generelt og specifikt i forhold til sammenhængen mellem den kommunale og den regionale/statslige del af sundhedsvæsenet, samt at der er grundlæggende udfordringer på hygiejne-fronten: 

- Jeg hæfter mig ved VIVEs påpegning af manglende hygiejne-beredskab og – organisering på plejehjem som værende afgørende ved smitteudbrud. Dette forhold var gældende før Coronaepidemien, og det havde en meget negativ betydning for smittehåndteringen på plejehjem. Medmindre der gøres noget ved det, vil det få betydning for udbrud af smitsomme infektionssygdomme på plejehjem fremover, og derfor er vi helt enige i VIVEs anbefalinger om, at der skal være et vedvarende fokus på hygiejne på plejehjem, lyder det fra Nis Peter Nissen, der opfordrer politikerne til at tage rapportens pointer meget alvorligt.

Læs VIVEs undersøgelse her: https://www.vive.dk/da/udgivelser/baggrunden-for-covid-19-udbrud-og-doedsfald-paa-plejecentre-og-i-hjemmeplejen-i-danmark-i-perioden-januar-2020-april-2021-17878/

 

Senest opdateret d. 20. juni 2022
Fakta

VIVEs undersøgelse bekræfter Alzheimerforeningens vurdering

  • at der igennem de to første bølger af covid-19 har været en tendens til, at mennesker med demenssygdom på plejehjem blev glemt
  • at de indførte restriktioner på plejehjem havde mærkbare konsekvenser, der fik negativ betydning for demenspatienternes fysiske og kognitive funktionsniveau og forstærket problemer som mennesker med demenssygdom havde før Coronaepidemien
  • at der var en signifikant overdødelighed på plejehjem i vinteren 2020/21. Overdødelighed fandtes ikke blandt andre grupper. At overdødeligheden på plejehjem også findes under influenza-epidemier er et eksempel på generelle problemer med at håndtere smitsomme infektionssygdomme på plejehjem.
  • at Coronaepidemien udstiller sundhedsvæsenets svagheder generelt og specifikt i forhold til sammenhæng mellem den kommunale og den regionale/statslige del af sundhedsvæsenet
Støt os
Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
24. april 2025
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
Mette Raun Fjordside og Jesper Fisker er nye medlemmer af forretningsudvalget i DP
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
23. april 2025
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
For første gang i over 20 år er der ny behandling mod Alzheimers sygdom
"Et forbillede for frivillige i hele landet"
3. april 2025
Årets Demensven: "Et forbillede for frivillige i hele landet"
Prismodtager Nency Maria Joensen: ”Man skal give hjælp til dem, som har brug for det”
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Fredag d. 25. april
Kl. 10:00
Sansestund, gåture og aktivitet.
4230 Skælskør
Aktivitets medarbejder i Skælskør opretter et nyt hold for personer der vil træne hjernen. Indholdet er gåture, sanseaktiviteter, socialt samvær og musik.
Fredag d. 25. april
Kl. 12:00
Fredagsfrokost på Folkestedet
8000 Aarhus C
Vi spiser frokost sammen og hyggesnakker. Maden købes i Caféen - Café Gadeliv.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt