En større opprioritering og tidligere indsats til sårbare beboere på plejehjem og i hjemmeplejen, bedre hygiejne og en tættere integration mellem sundheds- og ældreområdet. Det er blandt hovedanbefalingerne i en ny rapport, som VIVE har lavet – på opfordring af blandt andre Alzheimerforeningen – om den overdødelighed blandt beboere på plejehjem, som opstod under covid-19-epidemiens første to bølger.
Den tværgående undersøgelse konkluderer blandt andet at:
”Hvis vi fremadrettet skal blive bedre til at forebygge og håndtere fremtidige udbrud af smitsomme infektionssygdomme, er det afgørende, at der skabes en tæt integration mellem sundheds- og ældreområdet, både på nationalt og lokalt niveau.”
Det fremhæves blandt andet som en udfordring, at personalet på plejeområdet arbejder organisatorisk adskilt fra det øvrige sundhedsvæsen og – for store dele af deres arbejde – med afsæt i en anden lovgivning, der vægter andre forhold og hensyn (sundhedsloven og social/service-loven). Derudover fremgår mangelfuld hygiejne og begrænset adgang til test, værnemidler og relevant rådgivning som essentielle årsager til den markante smittespredning og overdødelighed på plejehjem i covid-19-epidemiens første bølger.
Glemt målgruppe
Alzheimerforeningen har, som en del af opdraget til VIVE, bidraget til og fulgt undersøgelsen. Siden Corona-epidemiens begyndelse har Alzheimerforeningens demensrådgivere haft flere end 1.200 samtaler med personer med demenssygdom og pårørende. Alzheimerforeningen har desuden gennemført en større spørgeskemaundersøgelse blandt personer med demens og pårørende om konsekvenserne af Coronaepidemien og de indførte restriktioner. Undersøgelsen bekræfter Alzheimerforeningens vurdering af, at der igennem de to første bølger af epidemien har været en tendens til, at mennesker med demenssygdom på plejehjem blev glemt og at der generelt er problemer med at håndtere smitsomme infektionssygdomme på plejehjem.
- Læringen her er, at vi skal huske at prioritere de allermest sårbare patienter på plejehjem ved fremtidige epidemier af smitsomme infektionssygdomme. Det skal blandt andet ske gennem bedre supervision af personalet, bedre brug af test på plejehjem, tilstrækkelige og brugbare værnemidler samt rettidig vaccination både af personale og beboere. Det er især vigtigt nu, hvor vi ser en stigende samfundsmitte med covid-19, og derfor kan frygte, at det kommende efterår og vinter bringer nye alvorlige smitteudbrud på plejehjem, siger direktør i Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen.
Han bakker også op om konklusionen om, at Coronaepidemien udstiller sundhedsvæsenets svagheder generelt og specifikt i forhold til sammenhængen mellem den kommunale og den regionale/statslige del af sundhedsvæsenet, samt at der er grundlæggende udfordringer på hygiejne-fronten:
- Jeg hæfter mig ved VIVEs påpegning af manglende hygiejne-beredskab og – organisering på plejehjem som værende afgørende ved smitteudbrud. Dette forhold var gældende før Coronaepidemien, og det havde en meget negativ betydning for smittehåndteringen på plejehjem. Medmindre der gøres noget ved det, vil det få betydning for udbrud af smitsomme infektionssygdomme på plejehjem fremover, og derfor er vi helt enige i VIVEs anbefalinger om, at der skal være et vedvarende fokus på hygiejne på plejehjem, lyder det fra Nis Peter Nissen, der opfordrer politikerne til at tage rapportens pointer meget alvorligt.
Læs VIVEs undersøgelse her: https://www.vive.dk/da/udgivelser/baggrunden-for-covid-19-udbrud-og-doedsfald-paa-plejecentre-og-i-hjemmeplejen-i-danmark-i-perioden-januar-2020-april-2021-17878/