I dag kom afrapporteringen fra det rådgivende panel og de tre ekspertgrupper, der har været nedsat for at rådgive regeringen i arbejdet med en ny ældrelov. Alzheimerforeningen har været repræsenteret i arbejdet, der er foregået hen over foråret og sommeren. Formålet er at skabe en bedre ældrepleje, der tager udgangspunkt i borgerens ønsker og behov, sætter fagligheden højt og imødekommer udfordringerne med flere ældre og manglende arbejdskraft inden for plejeområdet. Alt sammen blandt Alzheimerforeningens mærkesager, som patientforeningen igennem mange år har forsøgt at råbe politikerne op om. Derfor hilser direktør i Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen, det skærpede fokus velkomment, men han er kritisk over det vise i at indføre endnu en lov til de i forvejen ganske mange, der regulerer fx forholdene på plejehjem:
- Problemerne med omsorgssvigt på fx plejehjem, som bl.a. TV2 dokumentaren ’Plejehjem bag facaden’ afslørede, er ganske alvorlige og trænger til at blive løst. Men endnu flere love end dem, vi har i dag, vil ikke løse problemet. Det vil blot betyde endnu mere bureaukrati, for der er ingen af de forslag, som fhv. departementschef i sundheds- og ældreministeriet, Per Okkels, i dag har præsenteret, som ikke vil kunne lade sig gøre ved ændring af den eksisterende lovgivning. Så lad os starte md at forenkle de eksisterende love og sikre en bedre sammenhæng i den nuværende lovgivning i stedet for at skabe endnu mere bureaukrati, siger Nis Peter Nissen, direktør i Alzheimerforeningen
Problematisk aldersgrænse
I afrapporteringen fra Per Okkels foreslås det, at der indføres en særlig aldersgrænse for hjælp i en ny ældrelov, men det er problematisk, mener man i Alzheimerforeningen og peger, dels på de problemer de eksisterende aldersgrænser giver i den nuværende lovgivning*, dels på det faktum, at vi generelt i samfundet arbejder målrettet på at afskaffe aldersdiskrimination fx på arbejdsmarkedet:
- At gøre en bestemt alder til et krav for at kunne få hjælp fra det offentlige, er diskriminerende og strider ikke kun mod alt hvad vi i samfundet i øvrigt gør for at komme aldersdiskrimination til livs fx på arbejdsmarkedet. Det vil sandsynligvis også være i strid med EU’s regler mod aldersdiskrimination**. Vi spørger derfor regeringen og partierne, om de virkelig ønsker at indføre aldersdiskrimination ved lov, lyder det fra Nis Peter Nissen.
Alzheimerforeningen bemærkninger til et tidligere udkast til Per Okkels redegørelse kan læses her. Alzheimerforeningen gør i den forbindelse opmærksom på, at foreningen på linje med de øvrige medlemmer af det rådgivende panel ikke har haft mulighed for at svare på den endelige udgave.