I januar sidste år blev et lægemiddel mod Alzheimers sygdom godkendt i USA. Siden er der på kun et år kommet 17 % flere forsøgslægemidler under afprøvning inden for Alzheimers sygdom. Det vækker optimisme hos direktør i Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen, der håber, at den positive og nødvendige udvikling vil fortsætte:
”Det tyder på, at der så småt begynder at komme mere fokus og satses mere på demensforskning og medicinudvikling mod demenssygdom. Det er der også et stort behov for. Om blot ti år vil der være 20 % flere med en demenssygdom, og i 2050 vil der være næsten 70 % flere. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO udgør demenssygdom i f.eks. Danmark også den største årsag til tabt sundhed for mennesker over 80 år. Med den stigende levealder og de store årgange, ser vi ind i nogle store udfordringer fremover. Heldigvis ser det ud til, at der i forskningen er trædesten til medicin, der inden for den nærmeste fremtid kan mere og andet end at symptombehandle demenssygdomme”.
Et gennembrud
83 % af forsøgslægemidlerne kan klassificeres som sygdomsmodificerende lægemidler, hvilket vil sige lægemidler, der – i modsætning til symptomdæmpende lægemidler – griber ind i selve sygdomsprocessen og for eksempel forsinker tempoet i sygdommens udvikling.
Der er særligt en spændende udvikling i gang inden for forsøgslægemidler, der er rettet mod fjernelse af beta-amyloid. I november viste et amyloid-orienteret lægemiddel effekt på både beta-amyloid og kliniske symptomer, hvilket indikerer et muligt gennembrud indenfor behandlingen af Alzheimers sygdom tidligt i sygdomsforløbet.
”Medicinen kommer formentligt ikke til at kunne helbrede patienter, og den har vist bivirkninger i form af lokale blødninger og hævelser i hjernen – hvilket er forventeligt ved denne form for antiamyloid-behandlinger. Alligevel er der lovende resultater i det store billede. Der er vist positive effekter på de mål i studiet, som handler om patienternes symptomer såsom svækket hukommelse og nedsatte dagligdagsfunktioner. Der er også rapporteret indikationer på, at behandlingen kan have en positiv effekt på selve biologien ved Alzheimers sygdom – hvilket er et gennembrud inden for forskningen og lover positivt for fremtiden”, forklarer Nis Peter Nissen.
Du kan læse mere hos:
Alzheimer Society US: https://www.alz.org/news/2022/alzheimers-association-statement-on-lecanemab-phas
Alzheimer Research UK: https://www.alzheimersresearchuk.org/full-lecanemab-data-presented-at-ctad-alzheimers-congress/
Alzheimer Society UK: https://www.alzheimers.org.uk/blog/three-promising-drugs-for-treating-alzheimers-disease-bring-fresh-hope