Menu
9. februar 2022

Mennesker med demens forsvinder jævnligt, men alligevel findes der intet systematisk overblik: ”Det her handler om liv og død”

En ny undersøgelse fra Alzheimerforeningen viser, at mellem 8-9 mennesker med demens er forsvundet årligt mellem 2019-2021 med døden til følge. Alligevel findes der ingen database over antallet af mennesker med demens, der forsvinder - og det kan have fatale konsekvenser frygter foreningens direktør.

En ny undersøgelse fra Alzheimerforeningen viser, at der i perioden fra 2019-2021 har været 25 dødsfald af mennesker med demens, der er forsvundet fra enten plejehjem eller private boliger.

Undersøgelsen tager udgangspunkt i en Infomedia-søgning, som dækker over danske mediers dækning af mennesker med demens, der er forsvundet. Der findes nemlig ingen officiel data over det præcise antal af mennesker med demens, der forsvinder årligt.

Alzheimerforeningen har undersøgt, hvor mange sager der har været i de danske medier de seneste tre år. Tallene er derfor et minimum, og der er givetvis flere sager, som ikke er kommet frem i medierne.

I alt var der 193 sager fremme i de danske medier fra 2019-2021. 25 af disse sager endte i dødsfald, hvilket svarer til en dødelighedsprocent på 12,9 procent.

Et ganske alvorligt antal ifølge Nis Peter Nissen, der er direktør i Alzheimerforeningen. Han håber, at der er i fremtiden, vil blive etableret et system, der opgør antallet af mennesker med demens, der forsvinder, så man mere aktivt kan gøre noget for at forhindre, at det sker. Alle dødsfald kan nemlig undgås ifølge ham.

- Det her handler om liv og død for alt for mange mennesker. Det er forfærdeligt, fordi alle disse dødsfald i princippet havde kunne været undgået. Grunden til at mennesker med demens forsvinder skyldes primært deres sygdom, men det skyldes også, at os, der skal passe på dem, ikke er gode nok til det. For at vi kan vide, hvor omfattende problemet er, og hvad vi skal gøre, så har vi brug for at få meget mere data. Først der kan vi finde ud af, hvad vi skal gøre for at forebygge det, fortæller han.

Julies far forsvandt og var tæt på at dø

Julie Kjær har selv oplevet, hvordan det er, når en af ens nærmeste pludselig forsvinder. I 2018 forsvandt hendes demensramte far fra hjemmet. En oplevelse som var forfærdelig for Julie og resten af familien, og som var tæt på at koste faderen livet.

- Jeg var bekymret for, om folk passede på min far, hvis de så ham. Der lå en mose. Han kunne ikke klare sig selv derude. Pludseligt tænkte jeg på, at det ville være et held, hvis vi overhovedet fandt ham i live. Da min far blev fundet, var han ilde tilredt, men lettelsen var alligevel kæmpestor. Han var heldigvis i live, fortæller hun om den traumatiske oplevelse i den video, der kan ses nederst i artiklen.

Julies far er som sagt ikke et enligt tilfælde. Og når mennesker med demens forsvinder, så er der altid en årsag til, at de ønsker at gå ud.

Ifølge Else Hansen, der er demensfaglig rådgiver på Demenslinien, er årsagen ofte, at mennesker med demens har en fornemmelse af, at de skal foretage sig noget specielt.

- Der er altid en grund til at personer med demens ønsker at gå ud. Det kan være ønsket om at komme ud i den friske luft, det kan være en fornemmelse af, at man skal på arbejde, hente børn eller andre ting, som man har foretaget sig hele livet. Det kan også skyldes uro, angst og utilpashed ved at være der, hvor man er, så man søger ud efter tryghed og hjælp – ofte italesat, som, at man leder efter sin far og mor - med andre ord, man leder efter barndommens tryghed, siger hun.

Mennesker med demens forsvinder både fra plejehjem og egne hjem – hele året rundt

Kigger man på, hvor fra mennesker med demens forsvinder, så er det både personer, der bor på plejehjem og i private hjem. Ud af de 25 dødsfald, så havde 15 af dem haft en relation til et plejehjem, mens de resterende ti har boede i en privat bolig.

Tidspunktet for dødsfaldene er samtidig forholdsvist jævnt fordelt over de tre år. Med undtagelse af 3. kvartal i 2019, har der minimum været et dødsfald i alle kvartaler siden starten af 2019.

Tallene viser altså, at det er et fænomen, som finder sted hele året. Der er derfor behov for, at vi som samfund tager problemet seriøst, fortæller Nis Peter Nissen.  

- Det her er et alvorligt problem. Tænk, hvis det havde været et barn i en institution. Hvordan havde vi så reageret? Som samfund bør vi være i stand til at passe på mennesker med en demenssygdom, så vi ikke risikerer, at de forvilder sig bort og ikke kan finde hjem, fortæller han afslutningsvist.

Læs hele notatet fra Alzheimerforeningens undersøgelse ved at klikke her.

I 2017 hyrede Alzheimerforeningen en skuespiller til at spille et menneske med svær demens for at se, hvordan folk reagerede, når hun bad om hjalp. 60 mennesker blev spurgt. Kun fire mennesker hjalp kvinden. Se den tankevækkende video herunder. 

Senest opdateret d. 09. februar 2022
Fakta

7 gode råd til at forhindre mennesker med demens i at forsvinde:

  • Sørg for meningsfulde aktiviteter og motion i løbet af dagen, så der opnås en naturlig træthed.
  • Afdæk om der er et bestemt tidspunkt på dagen, hvor personen med demens ofte vil anspores til at gå og sørg for, at personen ikke er alene på det tidspunkt
  • Sørg for, at det føles rart, lyst og behageligt i hjemmet, så det er godt og tryg at blive.
  • Skab mulighed for at komme ud i frisk luft i løbet af dagen enten ifølge med en person eller i et skærmet miljø, hvor man nudges til at gå hjem/ ind igen.
  • Sørg for at alle grundlæggende behov er dækket, så som mad, drikke, toiletbesøg og smertedækning.
  • Vær særlig opmærksom i nye omgivelser så som på hotelophold eller ved indflytning i ny bolig.
  • Sørg for at personen med demens får en GPS tidligt i sygdommen, så det føles trygt og genkendeligt at bruge den.
Støt os
Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Hjernesund-kampagne
Vil du teste din hjernesundhed?

Ved du, hvad der skal til for at holde din hjerne sund? Du kan tage testen og få råd og vejledning til hvor du kan sætte ind for at leve hjernesundt.

Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Feltbesøg på hukommelsesklink
29. august 2024
Sundhedsudvalg besøger hukommelsesklinik
Folketingets sundhedsudvalg besøger Herlev Hospital
Demenskoret synger på DR i aften
27. august 2024
Demenskoret synger på DR i aften
Serien Demenskoret vises hver tirsdag aften på DR
Antipsykotisk medicin og lange ventetider demens
27. august 2024
Ventetider på udredning af demens og antipsykotisk medicin: Indsats efterlyses
Landsdækkende kritik af lange ventetider og forbrug af antipsykotisk medicin
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Fredag d. 23. august
Kl. 00:00
SAMKLANG Online kursus - skab kontakt til mennesket med demens via musik
På online-kurset SAMKLANG, guides du i tre korte videoer til, hvordan du som pårørende kan opsætte nærende musikalske stunder med din demensramte kære, således så mennesket bag demensen træder tydeligere frem, og I kan få øjeblikke sammen præget samhørighed og nærvær. Kurset kræver ingen musikalske forudsætninger, men et mod på at synge med den demensramte er klart en fordel.
Søndag d. 01. september
Kl. 10:00
Vandretur
8550 Ryomgård
Skarresø Kirke vi går en tur i den skønne natur ved Skarresø og måske er kirken åben.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt