Demens er en sygdom, som kan ramme alle. Knap 90.000 danskere lider i dag af demens, mens over 400.000 har det tæt inde på livet. Alligevel er der mange, som ikke har forståelse for, hvad en demenssygdom indebærer. Mange skjuler derfor deres sygdom på grund af manglende opbakning og forståelse fra samfundet.
Det har fået en gruppe af mennesker med demens i Demensfællesskabet Østjylland til at lave en video (se ovenfor), som sætter fokus på netop det problem.
En af deltagerne i videoen, som ønsker at forblive anonym, har kun fortalt til ganske få mennesker, at han har demens, fordi han er bange for, hvilke konsekvenser det kan have for hans hverdag, hvis han fortæller åbent om sin demenssygdom. Han definerer sig selv som ’skabsdement’, fordi han frygter for følgerne ved ”at springe ud” som demensramt.
Læs hans budskab i nedenstående afsnit.
Demens har mange ansigter
”Jeg lider af demens. Jeg er en af de ca. 90.000 danskere, der lever med sygdommen.
Os mennesker med demens kæmper hver dag for at opnå livskvalitet - på hver vores måde. Ud fra vores ressourcer og håb - og ud fra tanker om, hvad vi var engang.
For vi mennesker er forskellige, og det gælder også os med demens. Vi er i forskellige forløb af vores sygdom og har forskellige forudsætninger for at møde hverdagens udfordringer.
Fælles for os er, at vi vil ses og mødes af omverdenen som de mennesker, vi er. Vi er meget mere end bare demente.
Nogle af os, der er diagnosticeret med demens, og er tidligt i forløbet, vælger imidlertid at leve med det i det skjulte, fordi frygten for at blive afsløret og risikoen for at blive negativt stemplet af omverdenen, er for stor.
”Enten er man dement eller også er man ikke dement”. Dette synes at være omverdenens logik og dom, og omkostningerne for mennesket med demens kan derved blive for uoverskuelige at bære. Så er det bedre at skjule ansigtet.
Heldigvis kan der gøres noget for at ændre dette.
En nuancering af demensbegrebet er nødvendig. Allerhelst så demens bliver set i en bredere sygdomsforebyggende kontekst. Derved kan man samtidig bedre sikre tidlig udredning af demens og optimere hjælpen til de demente og deres pårørende og familier.
Demens har mange ansigter. Hjælp os med at turde at vise dem og lad omverdenen se os, som vi er – nemlig som meget mere end vores demenssygdom.
Se vores video, der forhåbentlig kan være med til at initiere denne vigtige proces.”
Venlig hilsen
'Den skabsdemente'
Støt den gratis telefonrådgivning på Demenslinien
Vi oplever enorm stor efterspørgsel på rådgivning og støtte fra vores rådgivere på Demenslinien. Faktisk får vi lige nu 25% flere opkald, end vi gjorde på det travleste tidspunkt sidste år.
Det er ikke til at overse, at opmærksomheden for den gode vejledning og omsorgsfulde støtte, som vores rådgiver yder, får endnu flere til at ringe ind på 📞 5850 5850. Det er vores fineste opgave at sørge for at være der for alle, som har brug for vores hjælp - derfor har vi brug for dit bidrag, så vi fortsat kan holde Demenslinien gratis for alle.