- Jeg ville ønske, jeg kendte til tilbuddet, da jeg blev diagnosticeret med Alzheimers sygdom. Det ville have været godt for mig og min familie.
Sådan siger 59-årige Pia Knudsen, der for to år siden blev diagnosticeret med Alzheimers sygdom. I dag byder hun ind med sine erfaringer i en række online foredrag, som indgår i Alzheimerforeningens nye initiativ ’Digitale demensfællesskaber’ – et gratis tilbud til familier, som indenfor de seneste seks måneder har fået en demensdiagnose inden for døren.
Støtte i en livsomvæltende situation
Foredraget med Pia er blot ét tilbud i en række af skræddersyede online aktiviteter, som samlet har til formål at give en form for starthjælp til alle, der rammes af demens, uanset hvor i landet, de bor, fortæller Anne Sofie Thorup, der er projektleder for initiativet:
- Det er fantastisk at kunne tilbyde familier berørt af demens en håndsrækning fra det svære øjeblik, hvor diagnosen bliver stillet. Vi ved, det er en livsomvæltende situation, der påvirker hele familien. Nogle søger viden, mens andre søger fællesskaber og konkrete værktøjer, der kan bruges i hverdagen. Den foreløbige feedback fra vores pilotprojekt i Odder og Silkeborg kommuner har været rigtig positiv. Og selvom det kan virke fjernt og upersonligt at skulle mødes gennem en skærm, så har flere udtrykt, at distancen faktisk gør det mindre skræmmende og sårbart at stå frem med sin demensdiagnose. For eksempel er der ved nogle af møderne mulighed for at slå sit kamera fra, så man kan forholde sig mere passiv, hvis det er det, man har behov for, forklarer hun.
Idé opstået af Corona-nedlukningen
Idéen bag projektet er at gøre det let og tilgængeligt for familier berørt af demens at få brugbar viden om deres situation, umiddelbart efter diagnosen er blevet stillet. Derudover giver det dem mulighed for at indgå i et fællesskab med ligestillede og blive introduceret til lokale demenstilbud.
- Ideen til initiativet opstod i forbindelse med Covid-19 nedlukningen. Her oplevede vi, at mange familier berørt af demens havde stor glæde af digitale møder, som brugerne oplevede som meget tilgængelige, og som åbnede op for nye muligheder for at finde viden og samvær. Det var en stor succes, og det er de gode erfaringer, vi har bygget videre på nu, fortæller Anne Sofie Thorup.
Fra Alzheimerforeningens rådgivning, Demenslinien, og flere af foreningens medlemsaktiviteter ved man, at behovet for information og viden om, hvor man kan få hjælp og støtte, er størst i den første kaotiske tid med sygdommen. Derfor er håbet, at rigtig mange vil gøre brug af det gratis tilbud.
Læs mere og tilmeld dig ’Digitale Demensfællesskaber’ her: https://www.alzheimer.dk/aktiviteter/digitale-demensfaellesskaber/