Siden opstarten af Demensven-initiativet i 2016, har Alzheimerforeningen været en af bannerførerne for at realisere Demenshandlingsplan 2025’s målsætning om, at Danmark skal være et demensvenligt land.
I bund og grund handler Demensven-initiativet om at klæde befolkningen på med viden om, hvad demens er, og hvad man kan gøre for at give en håndsrækning til familier berørt af demens.
- Vi ved, at for mennesker med demens og deres pårørende, er manglende viden og forståelse fra omgivelserne den største forhindring, de møder i deres hverdag. Derfor er der brug for en løbende oplysningsindsats, og med Demensven-initiativet er vi lykkedes med at øge danskernes kendskab til demens med over 33 procent, fortæller direktør i Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen.
Demensvenner i ny fase
Han forklarer, at med kampagnens succes er forventningerne til, hvad Demensvenner kan og skal byde ind med, også steget:
- Der er derfor brug for at tage indsatsen ind i en fase to. For selvom det er lykkedes at øge kendskabet til demens, er behovet fortsat stigende. Vi er, med puljemidlerne fra Socialstyrelsen, derfor glade for, at vi nu kan fortsætte og videreudvikle initiativet, så vi kan få endnu flere dedikerede Demensvenner, der kan give en håndsrækning til mennesker med demens og deres pårørende, fortæller Nis Peter Nissen.
Helt konkret skal puljemidlerne bruges til at fastholde og engagere de nuværende 115.000 Demensvenner og samtidig gøre det mere attraktivt for nye Demensvenner at blive klædt på med viden om demens. Derudover skal der indgås et antal partnerskaber med lokale, regionale eller landsdækkende virksomheder, som eksempelvis detailhandelskæder, trafikselskaber, boligselskaber, idrætsorganisationer med flere.
Ud over Demensvenner har Socialstyrelsen givet puljemidler til 13 andre projekter til understøttelse af et demensvenligt samfund - blandt andet DBUs projekt ’FC Demens’, som Alzheimerforeningen også er en del af samt til udbredelsen af Demenssymbolet i Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark, som Alzheimerforeningen er en central partner i.
Om Demensvenner:
- Der er pt over 115.000 Demensvenner med viden om demens på tværs af hele landet.
- Der findes 350 Demensven-instruktører
- Der er 38 Demensven-kommuner
- Dertil kommer en række større og mindre samarbejdspartnere i form af virksomheder, foreninger, kulturinstitutioner og andre
Demensven-initiativet har til formål at bidrage til at realisere Demenshandlingsplan 2025’s målsætning om, at Danmark skal være et demensvenligt land ved at:
- øge danskernes viden om demens og nedbryde fordomme, misforståelser og tabuer om demens
- motivere og engagere danskere til at række en hjælpende hånd til mennesker med demens og deres familier
- medvirke til at mennesker med demens bliver anerkendt, inkluderet og forbliver aktive i eget liv så længe, som muligt
- sikre at den demensvenlige indsats sker i tråd med mennesker med demens og deres pårørendes ønsker, forventninger og behov - og afvikles med høj demensfaglig kvalitet
Læs mere om Demensven-initiativet på Demensven.dk eller kontakt Susann Krebs, senior projektleder for Demensven på susann@alzheimer.dk eller på tlf: 5210 0405