”Nogle gange hvis man ikke kan finde rundt eller er lidt rumforvirret og så spørger nogen, så kan de tro, at man er på stoffer eller fuld. Og det er jeg jo ikke.”
Sådan fortæller Mette Skou Møller, der har demens, i en ny kampagnevideo for Demensvenner, som Alzheimerforeningen har lanceret i forbindelse med Den Nationale Demensuge (uge 19).
Mettes budskab indkapsler en følelse af misforståelse, som mange med demens desværre går rundt med - og som ofte opleves i forbindelse med indkøbssituationer. Faktisk oplever 62 procent af pårørende, fagpersoner og frivillige, ifølge en undersøgelse foretaget af Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark, at butikspersonale og andet servicepersonale ikke har tilstrækkelig viden om, hvordan de bedst hjælper mennesker med demens. Det skal to indsatser hjælpe til med at lave om på. Den ene er Alzheimerforeningens Demensven-initiativ, der arbejder for at klæde hele Danmarks befolkning på med viden om, hvordan man bedst hjælper et menneske med demens.
LÆS MERE OG BLIV DEMENSVEN HER.
Indsats i mere end hver femte butik
Den anden indsats er Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark - som Alzheimerforeningen også er en del af - og deres demenssymbol, som skal gøre det lettere for offentligheden at genkende mennesker med demens, så opfattelsen ikke bliver den, som Mette Skou Møller beskriver.
Folkebevægelsen har i forbindelse med Demensugen uddelt informationsmateriale om demens og det nationale demenssymbol i flere tusinde af landets fysiske butikker. Der har været så stor opbakning til initiativet, at mere end hver femte butik får besøg, og der vil i Demensugen være aktiviteter i mere end 80% af landets kommuner.
Butikker, der har lyst til at klæde deres personale på med viden om demens, opfordres til at blive Demensvenner, og indsatsen forventes at få en mærkbar effekt:
- Det er helt fantastisk, hvor stor opbakning der er på tværs af kommuner, frivillige ildsjæle og organisationer, når så mange står sammen om et vigtigt budskab. Med det store fokus på Demenssymbolet og Demensvenner forventer vi virkelig at kunne skabe opbakning om sagen, og de udfordringer som tusindvis af familier med demens dagligt oplever. Forhåbentligt vil det skabe en mærkbar forskel for dem, det handler om, fortæller Susann Krebs, der står for Demensven-intiativet.
Det håb deler Frida Skou Møller, der er datter til Mette:
- Det kræver ikke så meget at blive Demensven, men det er en stor hjælp for dem, der går rundt ude i samfundet med demens. Det kan virkelig hjælpe til at gøre deres dag meget bedre.
Se kampagnefilmen ovenfor - og følg med på Alzheimerforeningens Facebook- og Instagram, hvor der i løbet af Demensugen (uge 19) vil blive sat fokus på det nationale demenssymbol og Demensvenner.