Menu
9. maj 2022

Demensugen sætter fokus på demenssymbol og behovet for Demensvenner

Alzheimerforeningen og Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark retter i uge 19 opmærksomheden på demensvenlighed og behovet for Demensvenner med et særligt fokus på demensvenlighed i de danske butikker og det nationale demenssymbol.


”Nogle gange hvis man ikke kan finde rundt eller er lidt rumforvirret og så spørger nogen, så kan de tro, at man er på stoffer eller fuld. Og det er jeg jo ikke.”

Sådan fortæller Mette Skou Møller, der har demens, i en ny kampagnevideo for Demensvenner, som Alzheimerforeningen har lanceret i forbindelse med Den Nationale Demensuge (uge 19).

Mettes budskab indkapsler en følelse af misforståelse, som mange med demens desværre går rundt med - og som ofte opleves i forbindelse med indkøbssituationer. Faktisk oplever 62 procent af pårørende, fagpersoner og frivillige, ifølge en undersøgelse foretaget af Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark, at butikspersonale og andet servicepersonale ikke har tilstrækkelig viden om, hvordan de bedst hjælper mennesker med demens. Det skal to indsatser hjælpe til med at lave om på. Den ene er Alzheimerforeningens Demensven-initiativ, der arbejder for at klæde hele Danmarks befolkning på med viden om, hvordan man bedst hjælper et menneske med demens.

LÆS MERE OG BLIV DEMENSVEN HER.

Indsats i mere end hver femte butik

Den anden indsats er Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark - som Alzheimerforeningen også er en del af - og deres demenssymbol, som skal gøre det lettere for offentligheden at genkende mennesker med demens, så opfattelsen ikke bliver den, som Mette Skou Møller beskriver.

Folkebevægelsen har i forbindelse med Demensugen uddelt informationsmateriale om demens og det nationale demenssymbol i flere tusinde af landets fysiske butikker. Der har været så stor opbakning til initiativet, at mere end hver femte butik får besøg, og der vil i Demensugen være aktiviteter i mere end 80% af landets kommuner.

Butikker, der har lyst til at klæde deres personale på med viden om demens, opfordres til at blive Demensvenner, og indsatsen forventes at få en mærkbar effekt: 

- Det er helt fantastisk, hvor stor opbakning der er på tværs af kommuner, frivillige ildsjæle og organisationer, når så mange står sammen om et vigtigt budskab. Med det store fokus på Demenssymbolet og Demensvenner forventer vi virkelig at kunne skabe opbakning om sagen, og de udfordringer som tusindvis af familier med demens dagligt oplever. Forhåbentligt vil det skabe en mærkbar forskel for dem, det handler om, fortæller Susann Krebs, der står for Demensven-intiativet.

Det håb deler Frida Skou Møller, der er datter til Mette:

- Det kræver ikke så meget at blive Demensven, men det er en stor hjælp for dem, der går rundt ude i samfundet med demens. Det kan virkelig hjælpe til at gøre deres dag meget bedre. 

Se kampagnefilmen ovenfor - og følg med på Alzheimerforeningens Facebook- og Instagram, hvor der i løbet af Demensugen (uge 19) vil blive sat fokus på det nationale demenssymbol og Demensvenner.

Senest opdateret d. 09. maj 2022
Fakta

Mange er berørt af demens: Ca. én gang i timen bliver et menneske i Danmark diagnosticeret med demens. Det estimeres at 90.000 mennesker lever med demens, mens knap halvdelen af befolkningen er eller har været i berøring med demens som pårørende, bekendt, fagperson, frivillig eller via uddannelse. Heraf er 400.000 nære pårørende.

Demensvenner: En Demensven er en person, der har sagt ja til mere viden om demens. En Demensven rækker hånden frem, hvis han eller hun møder et menneske med demens, der har brug for en hånd. Hver Demensven bestemmer selv, hvor meget de ønsker at engagere sig, og enhver håndsrækning tæller. Det handler først og fremmest om at sætte sig ind i demens og gøre livet lidt lettere for mennesker med demens. Der er pt 115.000 Demensvenner i Danmark. Læs mere og bliv selv Demensven på demensven.dk

Demenssymbolet: Demenssymbolet blev lanceret i 2021 og er udviklet i samarbejde med mennesker med demens.Demenssymbolet udleveres i et demenskit, hvor der findes en demensnål og et udvalg af andre genstande til at signalere, at man kan få brug for støtte eller tålmodighed i det offentlige rum. Symbolet kan sidde på jakke, pung, betalingskort mm.

Det kan fås her.

Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark består af: Alzheimerforeningen, Dansk Sygeplejeråd, Danske Fysioterapeuter, Danske Professionshøjskoler, Demenskoordinatorer i Danmark, Ergoterapeutforeningen, FOA, Faglige Seniorer, Pårørende i Danmark, Socialpædagogerne og Ældre Sagen.

 

Støt os
Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
24. april 2025
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
Mette Raun Fjordside og Jesper Fisker er nye medlemmer af forretningsudvalget i DP
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
23. april 2025
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
For første gang i over 20 år er der ny behandling mod Alzheimers sygdom
"Et forbillede for frivillige i hele landet"
3. april 2025
Årets Demensven: "Et forbillede for frivillige i hele landet"
Prismodtager Nency Maria Joensen: ”Man skal give hjælp til dem, som har brug for det”
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Fredag d. 25. april
Kl. 10:00
Sansestund, gåture og aktivitet.
4230 Skælskør
Aktivitets medarbejder i Skælskør opretter et nyt hold for personer der vil træne hjernen. Indholdet er gåture, sanseaktiviteter, socialt samvær og musik.
Fredag d. 25. april
Kl. 12:00
Fredagsfrokost på Folkestedet
8000 Aarhus C
Vi spiser frokost sammen og hyggesnakker. Maden købes i Caféen - Café Gadeliv.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt