Foto: Social- og ældreministeriet.
Der var lagt op til en åben debat om fremtidens ældrepleje, da Social- og ældreminister Astrid Krag bød velkommen til en fuld sal af aktive borgere, pårørende, medarbejdere, ledere, lokalpolitikere og aktive organisationer hos SOSU Nord i Aalborg. Alzheimerforeningen var repræsenteret for at kvalificere debatten - blandt andet med pointen om, at alder i sig selv ikke er et kriterie i forhold til at modtage en særlig form for pleje, men at man er nødt til at tage udgangspunkt i mennesket og de plejebehov, vedkommende har uanset alder - fx i forbindelse med en demenssygdom.
God ældrepleje = høj sundhedsfaglighed
Rammen var sat med en række oplæg og rundbordsdebatter, hvor deltagerne på tværs blev bedt om at forholde sig til nogle af de udfordringer, som ældreplejen står overfor. Blandt andet omkring prioriteringen af indsatsen og kerneopgaverne, rekruttering af medarbejdere, samarbejde med pårørende og flere andre centrale emner. Fra arrangørerne var der lagt op til en debat om for megen proces, bureaukrati og kontrol i ældreplejen. Men debatten kom i høj grad også til at handle om kvaliteten af den sundhedsfaglige indsats, om normering på plejehjem, bedre samarbejde på tværs af fagligheder og sektorer - som fx mellem læger og SOSUer eller på tværs af kommune og region. Og så handlede det om at sikre et højt niveau af uddannelse og faglighed - både for at kunne imødekomme de komplekse plejebehov, som mange ældre har og får, men også for at dyrke den faglige stolthed, som rummer en del af nøglen til at sikre rekruttering af nødvendig dedikeret arbejdskraft fremover.
Mødet var det første ud af i alt fem borgermøde, der afholdes i hver region hen over foråret. Næste møde afholdes mandag den 4. april i Silkeborg, hvor Alzheimerforeningen endnu engang er repræsenteret.
Hvis du er interesseret i at deltage i et af møderne, kan du læse mere og tilmelde dig her.