Ventetiderne på demensudredning er eksploderet, og ventetiden er nu længere end et år. Ingen regioner lever i dag op til udredningsgarantien på 30 dage, men alligevel har Danske Regioner opsagt kontrakten med den private Demensudredning Danmark. Patienter, der i tiltro til Folketingets ventetidsgaranti valgte en privat udbyder, fordi regionerne ikke kunne leve op til udredningsgarantien, er kommet bagerst i køen. De må derfor nu vente endnu et år, før de kommer i gang med deres demensudredning. Det år kommer oven i de mange måneder, de i forvejen har måtte vente, siden de blev henvist til demensudredning.
- Det er helt urimeligt og udgør et alvorligt problem både for personen med mistanke om demenssygdom og for dennes familie og pårørende. Men skal huske på, at mange demenssygdomme er hurtigt fremadskridende og dødelige. De lange ventetider betyder, at demenssygdommen risikerer at blive yderligere forværret, mens hverken patient eller pårørende får mulighed for at få den nødvendige medicinske eller psykosociale behandling - fx støtte, rådgivning og aflastning - der kan forsinke sygdommen og forhindre, at de pårørende også selv bliver syge, siger Nis Peter Nissen, direktør i Alzheimerforeningen.
Alzheimerforeningen har derfor skrevet til Sundhedsminister, Magnus Heunicke (S), og opfordret ham til at gribe ind.
Demensudredningen har været under pres igennem flere år. De længste ventetider er steget kraftigt, og ifølge Danske Regioners egen kvalitetsdatabase lever kun otte ud af i alt 34 demensudredningssteder op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger om demensudredning. Resultatet er, at antallet af udredte i Region Midtjylland og Region Syddanmark er faldet fra 2017 til 2020, mens det er steget med 10-20 procent i Region Hovedstaden og Region Nordjylland.
Coronamilliard skal også bruges til demensudredning
Konkret foreslår Alzheimerforeningen, at regionerne skal anvende en del af den ekstra milliard, Folketinget akut har givet til sundhedsvæsenet. Pengene kan bl.a. bruges til at ansætte – eller på anden vis tilknytte – noget af det personale, der er blevet frigjort ved opsigelse af kontrakten med Demensudredning Danmark.
- Coronapakken kan ikke løse de bagvedliggende problemer med, at regionerne ikke lever op til sundhedsmyndighedernes anbefalinger. Men den kan være medvirkende til at løse det akutte problem, der er opstået, fordi Danske Regioner med et hug har fjernet næsten 10 procent af udredningskapaciteten i Danmark. Det vigtigste er, at de akutte problemer ikke skal gå ud over uskyldige patienter, der i tiltro til at en garanti udstedt af Folketinget også gjaldt dem, der valgte en privat demensudredning, som regionerne ovenikøbet selv havde indgået aftale med. I sidste ende handler det jo om sundhedsvæsenets – og dermed også Sundhedsministerens – troværdighed, påpeger Nis Peter Nissen.
Læs Alzheimerforeningens brev til Sundhedsminister, Magnus Heunicke (S), her >>