En gennemgang af Demensudredning Danmarks arbejde viser, at en del af udredningerne ikke har levet op til Sundhedsstyrelsens retningslinjer. Derfor har Danske Regioner ophævet samarbejdet med den private leverandør.
Bruddet har, ifølge Danske Regioner, direkte konsekvens for de 200-300 patienter, der lige nu er under udredning hos Demensudredning Danmark, men også for de mere end 3000 patienter, der allerede er blevet udredt hos udbyderen.
- Det er meget alvorligt, og en akut krise for de patienter der lige nu er under udredning, eller netop har fået stillet en demensdiagnose hos den private demensudredning. Her bør regionerne udvise den allerstørste fleksibilitet, så patienterne hurtigst muligt tilbydes udredning og opfølgning i offentligt regi, siger direktør i Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen.
Demensudredning Danmark står for lidt under hver tiende demensudredning i Danmark. Man må, ifølge Nis Peter Nissen, derfor forvente, at ventetiderne på demensudredning i regionerne vil stige:
- Ventetiderne på demensudredning er allerede i dag alt for lang. I det offentlige er ventetiderne nogle steder på helt op til et år - på trods af et lovkrav om udredning inden for 30 dage. Folketinget er derfor simpelthen nødt til at træde til med en løsning. For denne krise har store konsekvenser for rigtigt mange, der må leve i uvished og uden eventuel behandling, der kan have stor betydning for deres fremtid.
Tag kontakt til din læge
De demenspatienter, der er blevet udredt og/eller behandlet hos Demensudredning Danmark, vil blive kontaktet af deres region. Regionen kontakter i første omgang de patienter, der i lige nu er i udredning eller behandling hos den private udbyder, inklusiv dem, der har haft en tid inden for de kommende tre uger.
Hvis man er bekymret om sin situation i forhold til udredning og behandling hos Demensudredning Danmark, opfordrer Danske Regioner patienter og pårørende til at tage kontakt til deres egen praktiserende læge.
Overblik over sagen fra Danske Regioner:
- Danske Regioner har ophævet samarbejdsaftalen med den private leverandør af demensudredning på baggrund af en undersøgelse lavet af Regionernes Kvalitetsorganisation med deltagelse af lægefaglige eksperter. Undersøgelsen viste, at en andel af patienterne ikke er udredt i overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens kliniske retningslinjer på området, som aftalen foreskriver, at de burde være. Det kan skabe en bekymring for, at der er patienter, som ikke har fået den korrekte diagnose, og dermed heller ikke den korrekte behandling.
- I Danske Regioner indledte man en dialog om kvalitet i udredningerne med den private leverandør i 2019. Herefter sendte man en bekymringshenvendelse til Styrelsen for Patientsikkerhed i januar 2020, og suspenderede samtidig aftalerne med den private leverandør. Styrelsen for Patientsikkerhed svarede i juni 2020, at de ikke anså patientsikkerheden for at være i fare. Herefter genoptog man i Danske Regioner dialogen og ophævede suspensionen. Der har siden været en løbende dialog, som er endt med, at man i Danske Regioner blev enige med den private leverandør den 14. april 2021 om en faglig gennemgang af journaler, som blev iværksat herefter. Resultatet af journalgennemgangen kom den 29. september, og Danske Regioner ophævede aftalerne i starten af sidste uge.
- Der er Danske Regioners skøn, at der er i omegnen af to- til trehundrede patienter i aktuel behandling, mens mere end 3000 patienter siden 2017 er blevet udredt hos den private leverandør. Alle patienter, der er blevet udredt eller behandlet ved den private leverandør, vil blive kontaktet af deres region.
- Regionerne er allerede i gang med at kontakte de patienter, der aktuelt er i udredning og behandling hos den private leverandør. Regionerne starter med de patienter, der allerede er under udredning eller i behandling hos den private leverandør, og som havde tid indenfor de næste 3 uger. Det drejer sig om 46 patienter fordelt over Region Midtjylland, Region Syddanmark, Region Sjælland og Region Hovedstaden. Heraf 22 i Region Midtjylland.
- Det er aftalt med den private leverandør, at regionerne får oversigter over patienter, der er i udredning eller behandling eller tidligere har været henvist af regionerne.
- Bliver de patienter eller pårørende, der har været udredt eller behandlet ved den private leverandør, bekymrede, inden de hører fra regionen, kan de henvende sig til deres praktiserende læge til en generel snak om deres situation.
- De patienter, der er henvist til udredning, men endnu ikke har været hos den private leverandør, vil blive visiteret tilbage til regionen.