Det kan være svært for mennesker med demens at få en hverdag til at fungere. Når man lider af en demenssygdom, har man brug for forståelse og konkrete værktøjer, hvis man skal få dagligdagen til at forløbe mere gnidningsfrit. Denne problematik ønsker Social- og Ældreministeren, Astrid Krag, også at løse, og hun tog derfor til Herning Kommune torsdag den 12. august, for at høre mere om et nyt initiativ der er blevet sat i værk.
I Social og Sundhedsudvalget i Herning Kommune arbejder de under overskriften ”Tid til at lære – tid til at leve”. Projektet bygger blandt andet på, at demensramte og deres pårørende vil få et tilbudt et forløb, hvor man via videoanalyser forsøger at optimere dagligdagen for mennesker med demens. Tilbuddet gælder både i hjemmet og på institutioner, og det har til formål at minimere konflikter blandt mennesker med demens.
Derudover vil der blive produceret to professionelle film, som kan benyttes i undervisningsbrug af plejepersonale, mens der også vil blive produceret 15 film til en vidensplatform, som kommer til at ligge på Alzheimerforeningens hjemmeside til fri benyttelse af alle. Materialet skal være med til at lette hverdagen for mennesker berørt af demens i hele landet, hvilket også er grunden til, at Alzheimerforeningen er en del af projektet.
Og det er vigtigt, at der kommer fokus på måder at forbedre livskvaliteten for mennesker med demens.
- Det er godt, at man arbejder mere systematisk for at forbedre mennesker med demens livsvilkår. Man bruger metoden til at finde ud af, hvordan man kan gøre det bedre for det enkelte menneske. Når det fungerer, så får medarbejderen også en succes. Så vi er glade for, at vi kan være en del af projektet, siger direktør i Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen.
Fokus på det positive
Marte Meo betyder ”ved egen kraft”. Filosofien i metoden er, at man fokuserer på det positive i de interaktioner, som mennesker med demens har i dagligdagen. Der kan nemlig nemt opstå konflikter i hverdagen. Det kan for eksempel være i forbindelse med toiletbesøg eller andre hygiejnesituationer. Og det er netop i sådanne situationer, hvor Marte Meo-metoden skal benyttes.
Helt konkret tager metoden udgangspunkt i videooptagelser af diverse hverdagssituationer, som efterfølgende bliver analyseret, så man kan optimere dagligdagsinteraktioner for demente. Metoden er brugbar både i hjemmet, på plejehjem eller andre institutioner, hvor mennesker med demens interagerer med andre.
- Undersøgelser har vist, at Marte Meo-metoden kan være med til at minimere voldsomme episoder blandt mennesker med demens, og er samtidig med til at øge den generelle trivsel. Metoden kan være med til at fokusere på de gyldne øjeblikke hos mennesker med demens, og er med til at rette lyset mod borgeren, siger Gitte Mørch Henriksen, som er Marte Meo Supervisor og projektleder i Herning Kommune.
Metoden vækker interesse fra Social- og Ældreministeren
Torsdag den 12. august afholdt Herning Kommune et lille arrangement, hvor det nye projekt blev fremlagt. Til arrangementet deltog Social- og Ældreministeren, Astrid Krag. Hun fulgte interessant med under hele arrangementet og fortalte efterfølgende, at hun er positivt stemt over for initiativet.
Umiddelbart kan det lyde lidt grænseoverskridende at arbejde med en metode, hvor man bliver videofilmet, men man kan se, hvilken forskel det kan gøre for den demente. Man finder ind til kernen af, hvem de er, og hvordan man gør dem trygge, så jeg er slet ikke i tvivl om, at det er værd at satse på, siger Astrid Krag.
Det er ikke første gang, Alzheimerforeningen deltager i et projekt, hvor Marte Meo-metoden er i fokus for at skabe en bedre hverdag for demensramte og deres pårørende. I 2017 var Alzheimerforeningen og Lokalforeningen Nordjylland en del af sådan et projekt, hvor fem nordjyske kommuner satte fokus på at forbedre kommunikationen og skabe nærvær mellem demensramte og deres berørte.