RUM’lighed blev søsat i 2019 for at bekæmpe problemstillingen med, at der bor omkring 25.000 aleneboende mennesker med demens i Danmark. Forskning viser nemlig, at målgruppen ofte er mere udsatte end mennesker med demens, der ikke bor alene. Derfor har projektets målsætning været, at aleneboende mennesker med demens får bedre hjælp og støtte til en øget trivsel og livskvalitet, samt inkluderes i sociale fællesskaber og får lettere ved at færdes i deres boligområde.
Idéen med projektet var, at ’treenigheden’, der blev skabt mellem kommune, boligorganisation og Alzheimerforeningen, skulle være med til at forbedre aleneboende mennesker med demens livsvilkår. Derfor tog projektet udgangspunkt i tre indsatsområder – ’samarbejde og fællesskab’, ’oplysning om demens’ og ’byggeri og design’. I projektet deltog otte kommuner, ni boligorganisationer og 18 boligafdelinger spredt ud over hele landet
Overordnet set, har projektet bidraget med enormt meget ny og nyttig viden, som Alzheimerforeningen tager med i det fremadrettede arbejde med demensvenlighed i boligområder. Det fortæller Bolette Willemann Jensen, der har været projektleder for RUM’lighed:
- Vi er blev meget klogere på vores målgruppe, aleneboende med demens, i den omfattende vidensundersøgelse, som VIVE udførte i projektets første levetid. Den viden har vi taget med i projektets videre forløb. Vi fik et nuanceret billede af, hvem målgruppen er, hvilke udfordringer de møder, og hvilken støtte de får i deres hverdagsliv. Det har samtidig også været utrolig lærerigt for Alzheimerforeningen at samarbejde med almene boligorganisationer. Vi er blevet klogere på, hvad det er for nogle udfordringer ejendomsfunktionærerne og andre driftsmedarbejdere oplever i deres møde med beboere med demens, og hvilke gode råd og løsningsforslag vi kan give dem.
Samarbejde styrker demensvenligheden
En af styrkerne ved projektet er, at samarbejdet med almene boligorganisationer og kommunerne har givet et bedre billede af, hvordan man tackler de problemstillinger, som aleneboende mennesker med demens har i hverdagen.
Blandt andet derfor blev der afholdt ’Inspirations- og Netværksdag’ den 24. august, hvor relevante aktører fra kommunerne og boligorganisationerne var til stede, så de kunne dele erfaringer og informationer med hinanden. Og netop det at udveksle erfaringer med hinanden, har været et af de helt store lyspunkter ved projektet. Det fortæller Ane Caspersen, der er konsulent og projektleder på Demensvenligt Odense, som har været meget glad for samarbejdet med boligorganisationerne.
- Vi har fået god kontakt ud til boligforeningerne, og de har måske fået nemmere ved at reagere på det, de ser. De har samtidig også fået en større værktøjskasse, så de selv kan reagere på nogle problematikker. Projektet bidrager også rigtig fint ind i nogle af vores allerede eksisterende tiltag. Vi har blandt andet haft fokus på ensomhed generelt, og der tænker vi, at projektet spillede rigtig godt ind. Det kan være med at forebygge isolation, som nogle mennesker med demens kan opleve.
Det er Hanne Rosenberg Christiansen, chef for beboerdemokrati og udvikling af boligområder i Fyns Almennyttige Boligselskab, enig i. Hun fortæller yderligere, at de medarbejdere, der er tættest på aleneboende mennesker med demens, har fået en langt større viden om demens. Noget, som de konkret kan bruge i deres daglige arbejde.
- Projektet har givet en ny og større viden omkring demens - især hos vores driftsmedarbejdere, som alle sammen har været igennem et Demensvenkursus. De har fået en viden, som de ikke havde før, og dermed kan de også have større opmærksomhed på nogle bestemte ting. Det er jo dem, der er tættest på beboerne og møder dem i det daglige, fortæller hun.
Projektet afsluttes nu, men arbejdet med at forbedre aleneboende mennesker med demens vilkår er langt fra slut. Erfaringerne bliver taget med videre i Alzheimerforeningens fremtidige arbejde.
Hvis man som kommune eller boligorganisation ønsker at arbejde med demensvenlighed i boligområder eller bare er interesseret i at høre mere, er man meget velkommen til at kontakte Demensven-teamet på demensven@alzheimer.dk