Menu
16. december 2021

Projekt RUM’lighed slutter: ”Vi er blevet meget klogere på aleneboende mennesker med demens”

Efter tre år er Projekt RUM’lighed nået til sin vejs ende. Projektet har haft fokus på at forbedrede aleneboende mennesker med demens levevilkår. Undersøgelser viser, at der er omkring 25.000 aleneboende mennesker med demens i Danmark. Projektet har inkluderet otte kommuner, ni boligorganisationer og 18 boligafdelinger, som i fællesskab har arbejdet med målsætningen om at forbedre vilkårene for aleneboende mennesker med demens.

RUM’lighed blev søsat i 2019 for at bekæmpe problemstillingen med, at der bor omkring 25.000 aleneboende mennesker med demens i Danmark. Forskning viser nemlig, at målgruppen ofte er mere udsatte end mennesker med demens, der ikke bor alene. Derfor har projektets målsætning været, at aleneboende mennesker med demens får bedre hjælp og støtte til en øget trivsel og livskvalitet, samt inkluderes i sociale fællesskaber og får lettere ved at færdes i deres boligområde.

Idéen med projektet var, at ’treenigheden’, der blev skabt mellem kommune, boligorganisation og Alzheimerforeningen, skulle være med til at forbedre aleneboende mennesker med demens livsvilkår. Derfor tog projektet udgangspunkt i tre indsatsområder – ’samarbejde og fællesskab’, ’oplysning om demens’ og ’byggeri og design’. I projektet deltog otte kommuner, ni boligorganisationer og 18 boligafdelinger spredt ud over hele landet

Overordnet set, har projektet bidraget med enormt meget ny og nyttig viden, som Alzheimerforeningen tager med i det fremadrettede arbejde med demensvenlighed i boligområder. Det fortæller Bolette Willemann Jensen, der har været projektleder for RUM’lighed:

- Vi er blev meget klogere på vores målgruppe, aleneboende med demens, i den omfattende vidensundersøgelse, som VIVE udførte i projektets første levetid. Den viden har vi taget med i projektets videre forløb. Vi fik et nuanceret billede af, hvem målgruppen er, hvilke udfordringer de møder, og hvilken støtte de får i deres hverdagsliv. Det har samtidig også været utrolig lærerigt for Alzheimerforeningen at samarbejde med almene boligorganisationer. Vi er blevet klogere på, hvad det er for nogle udfordringer ejendomsfunktionærerne og andre driftsmedarbejdere oplever i deres møde med beboere med demens, og hvilke gode råd og løsningsforslag vi kan give dem.

Samarbejde styrker demensvenligheden

En af styrkerne ved projektet er, at samarbejdet med almene boligorganisationer og kommunerne har givet et bedre billede af, hvordan man tackler de problemstillinger, som aleneboende mennesker med demens har i hverdagen.

Blandt andet derfor blev der afholdt ’Inspirations- og Netværksdag’ den 24. august, hvor relevante aktører fra kommunerne og boligorganisationerne var til stede, så de kunne dele erfaringer og informationer med hinanden. Og netop det at udveksle erfaringer med hinanden, har været et af de helt store lyspunkter ved projektet. Det fortæller Ane Caspersen, der er konsulent og projektleder på Demensvenligt Odense, som har været meget glad for samarbejdet med boligorganisationerne.

- Vi har fået god kontakt ud til boligforeningerne, og de har måske fået nemmere ved at reagere på det, de ser. De har samtidig også fået en større værktøjskasse, så de selv kan reagere på nogle problematikker. Projektet bidrager også rigtig fint ind i nogle af vores allerede eksisterende tiltag. Vi har blandt andet haft fokus på ensomhed generelt, og der tænker vi, at projektet spillede rigtig godt ind. Det kan være med at forebygge isolation, som nogle mennesker med demens kan opleve.

Det er Hanne Rosenberg Christiansen, chef for beboerdemokrati og udvikling af boligområder i Fyns Almennyttige Boligselskab, enig i. Hun fortæller yderligere, at de medarbejdere, der er tættest på aleneboende mennesker med demens, har fået en langt større viden om demens. Noget, som de konkret kan bruge i deres daglige arbejde.

- Projektet har givet en ny og større viden omkring demens - især hos vores driftsmedarbejdere, som alle sammen har været igennem et Demensvenkursus. De har fået en viden, som de ikke havde før, og dermed kan de også have større opmærksomhed på nogle bestemte ting. Det er jo dem, der er tættest på beboerne og møder dem i det daglige, fortæller hun.

Projektet afsluttes nu, men arbejdet med at forbedre aleneboende mennesker med demens vilkår er langt fra slut. Erfaringerne bliver taget med videre i Alzheimerforeningens fremtidige arbejde.

Hvis man som kommune eller boligorganisation ønsker at arbejde med demensvenlighed i boligområder eller bare er interesseret i at høre mere, er man meget velkommen til at kontakte Demensven-teamet på demensven@alzheimer.dk

Senest opdateret d. 16. december 2021
Fakta

Hvad er en Demensven? 

  • En Demensven er en person, der har sagt ja til mere viden om demens.
  • En Demensven rækker hånden frem, hvis han eller hun møder et menneske med demens – for eksempel derhjemme, i opgangen, på villavejen, i butikken eller på arbejdspladsen. 
  • Hver Demensven bestemmer selv, hvor meget de ønsker at engagere sig, og enhver håndsrækning tæller.
Støt os
Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
24. april 2025
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
Mette Raun Fjordside og Jesper Fisker er nye medlemmer af forretningsudvalget i DP
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
23. april 2025
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
For første gang i over 20 år er der ny behandling mod Alzheimers sygdom
"Et forbillede for frivillige i hele landet"
3. april 2025
Årets Demensven: "Et forbillede for frivillige i hele landet"
Prismodtager Nency Maria Joensen: ”Man skal give hjælp til dem, som har brug for det”
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Fredag d. 25. april
Kl. 10:00
Sansestund, gåture og aktivitet.
4230 Skælskør
Aktivitets medarbejder i Skælskør opretter et nyt hold for personer der vil træne hjernen. Indholdet er gåture, sanseaktiviteter, socialt samvær og musik.
Fredag d. 25. april
Kl. 12:00
Fredagsfrokost på Folkestedet
8000 Aarhus C
Vi spiser frokost sammen og hyggesnakker. Maden købes i Caféen - Café Gadeliv.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt