Menu
9. maj 2021

Nyt demenssymbol skal gøre demens synligt

I dag lancerer Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark, som Alzheimerforeningen er en del af, et nyt nationalt demenssymbol, der skal gøre demens mere synligt og derved gøre det lettere for Demensvenner og andre at give en håndsrækning til mennesker med demens.

Af Jon Fiala Bjerre

Da lægen Jens Hansen i 2015 fik konstateret Alzheimers sygdom, var det en kæmpe omvæltning for ham og hans familie. Jens var kun i starten af halvtredserne, og en af de store udfordringer, han oplevede, var, at folk ikke kunne se, at han havde demens. 

- Folk kunne jo ikke vide, om jeg var fuld eller skør, hvis jeg gjorde noget uventet eller ikke kunne finde ud af at putte kortet i dankortautomaten på apoteket, har Jens Hansen fortalt til Alzheimerforeningen. 

Derfor satte Jens og hans kone, Anne Grønborg Larsen, sig for at udvikle et genkendeligt badge, Jens kunne have på jakken, når han bevægede sig ud i offentligheden. Og med hjælp fra Demensfællesskabet Fyn i Odense, som Alzheimerforeningen driver, blev Jens’ Alzheimer-badge en realitet. 

 

En national håndsrækning

Siden har Jens’ badge og andre lignende initiativer dannet inspiration til skabelsen af det nye nationale demenssymbol, som Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark står bag sammen med Alzheimerforeningen og 11 andre organisationer. Symbolet er udviklet med henblik på, at det skal være lettere og mere trygt for mennesker med demens at færdes i det offentlige rum - fx at tage offentlig transport, handle på egen hånd og deltage i foreningsliv og sociale aktiviteter. 83 procent af mennesker med demens deltager nemlig i færre aktiviteter, efter de har fået demens, viser tal fra rapporten ’Bedre hjælp til mennesker med demens i det offentlige rum’, der er udarbejdet af Folkebevægelsen. Og det er noget af det, symbolet skal hjælpe til at ændre på: 

- Grundlæggende synes vi, at det er ærgerligt, at en demensdiagnose i flere tilfælde kan betyde, at man bliver isoleret fra omverdenen. Vores samfund skal være mere demensvenligt, og symbolet skal gerne være et skridt i den rigtige retning, siger sekretariatsleder i Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark, Lone Harlev. 

 

Symbiose med Demensvenner

For at demenssymbolet skal give mening, kræver det dog, at folk ved, hvad de skal gøre, når de møder nogen, der bærer det. Og her kommer Alzheimerforeningens Demensvenner ind i billedet. For hele essensen af at være Demensven er netop at være klædt på til at give en håndsrækning til mennesker med demens i forskellige situationer og møde dem med forståelse og tålmodighed. 

- Vi er rigtig glade for, at symbolet er landet. For selvom man som Demensven bliver klædt på til at spotte mennesker med demens, kan det stadig være svært, og derfor kan det være grænseoverskridende at henvende sig og tilbyde sin hjælp. Med symbolet bliver det lettere for ekspedienten i supermarkedet eller passageren i bussen at vide, at her skal man måske være lidt ekstra tålmodig og hjælpsom, fortæller Katrine van den Bos, der er projektleder for Demensven-kampagnen. 

 


Testet af mennesker med demens

Vigtigst af alt er det, at mennesker med demens har lyst til at bruge demenssymbolet. Derfor har forskellige testgrupper af mennesker med demens været en central del af den næsten to år lange udviklingsfase: 

- Det har været en lang og lærerig proces, hvor alt har været oppe at vende. Lige fra farver og udformning til symbolik og fleksibilitet. Det har været vigtigt, at symbolet ikke er med til at udstille mennesker med demens, eller at det bliver noget, folk kan udnytte. Derfor er vi stolte over det endelige symbol med håndsrækningen, der har fået en rigtig god opbakning, fortæller Lone Harlev. 

En af de indsigter, der kom frem på de mange workshops med mennesker med demens, var, at symbolet ikke blot skulle være én ting. Derfor modtager man ’håndsrækningen’ som et helt kit, der giver brugerne mulighed for at anvende symbolet, som de tænker, det er bedst. Symbolet kan fx bæres meget synligt på en nøglesnor eller en nål på trøjen, men det kan også bæres mere diskret som et klistermærke på et betalingskort eller rejsekort, så det kun ses af relevant personale. 

Man har også fravalgt forklarende symboler som fx en hjerne, der er i stykker, fordi det kan signalere noget negativt. Tanken bag håndsrækningen er, at der stadig er mange ting, man kan, selvom man har demens - det kræver bare indimellem en håndsrækning fra forstående Demensvenner og andre i offentligheden. 


Demenssymbolet kan fås i Alzheimerforeningens webshop:
https://alzheimershop.dk/p/demenssymbol/
Det er gratis, men porto og levering koster 82,5 kr.

Senest opdateret d. 11. maj 2021
Fakta

HVAD BETYDER SYMBOLET? 

Symbolet er en håndsrækning. Det er en håndsrækning til både mennesker med demens og til resten af Danmark. For når vi alle bliver mere opmærksomme på udfordringerne ved demens, kan vi sammen gøre hverdagen med demens tryggere. 

HVORDAN FÅR JEG FAT I ET DEMENSKIT? 

Kittet kan fås i Alzheimerforeningens webshop.

Du kan også kontakte demenskoordinatorerne i din kommune eller dit lokale rådgivnings- og aktivitetscenter. 

Eller bestille kittet på demensvenligtdanmark.dk

Det er for nuværende gratis at få et demenskit, men du skal selv betale for porto og levering. 

HVEM HAR LAVET KITTET? 

Kittet er lavet af Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark. Det er udviklet i samarbejde med pårørende, fagfolk, frivillige og ikke mindst mennesker med demens. 

KAN ALLE GÅ MED SYMBOLET? 

Symbolet er til mennesker med demens. Det er ikke et støttesymbol. Hvis man gerne vil vise, at man bakker op om mennesker med demens, kan man blive Demensven og få Demensven-hjertet på demensven.dk 

Læs mere på demensvenligtdanmark.dk. 

Støt os
Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
"Et forbillede for frivillige i hele landet"
3. april 2025
Årets Demensven: "Et forbillede for frivillige i hele landet"
Prismodtager Nency Maria Joensen: ”Man skal give hjælp til dem, som har brug for det”
Lecanemab-godkendelse udsat
2. april 2025
Lecanemab-godkendelse udsat: Alzheimerforeningen opfordrer til handling
Europæiske alzheimerpatienter risikerer at blive udelukket fra potentiel behandling.
Kommunesamarbejde om mere demensvenlig turisme
25. marts 2025
Kommunesamarbejde om mere demensvenlig turisme
Nyt ferieinitiativ lanceres i samarbejde med Aabenraa Kommune.
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Onsdag d. 02. april
Kl. 00:00
SAMKLANG Online kursus - skab kontakt til mennesket med demens via musik
På online-kurset SAMKLANG, guides du i tre korte videoer til, hvordan du som pårørende eller fagperson kan opsætte nærende musikalske stunder med mennesker ramt af demens, således så mennesket bag demensen træder tydeligere frem, og I kan få øjeblikke sammen præget samhørighed og nærvær. Kurset kræver ingen musikalske forudsætninger, men et mod på at synge med den demensramte er klart en fordel.
Onsdag d. 02. april
Kl. 09:30
Demenskor
2970 Hørsholm
Korsang tilpasset mennesker med demens.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt