Af Jon Fiala Bjerre
Da lægen Jens Hansen i 2015 fik konstateret Alzheimers sygdom, var det en kæmpe omvæltning for ham og hans familie. Jens var kun i starten af halvtredserne, og en af de store udfordringer, han oplevede, var, at folk ikke kunne se, at han havde demens.
- Folk kunne jo ikke vide, om jeg var fuld eller skør, hvis jeg gjorde noget uventet eller ikke kunne finde ud af at putte kortet i dankortautomaten på apoteket, har Jens Hansen fortalt til Alzheimerforeningen.
Derfor satte Jens og hans kone, Anne Grønborg Larsen, sig for at udvikle et genkendeligt badge, Jens kunne have på jakken, når han bevægede sig ud i offentligheden. Og med hjælp fra Demensfællesskabet Fyn i Odense, som Alzheimerforeningen driver, blev Jens’ Alzheimer-badge en realitet.
En national håndsrækning
Siden har Jens’ badge og andre lignende initiativer dannet inspiration til skabelsen af det nye nationale demenssymbol, som Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark står bag sammen med Alzheimerforeningen og 11 andre organisationer. Symbolet er udviklet med henblik på, at det skal være lettere og mere trygt for mennesker med demens at færdes i det offentlige rum - fx at tage offentlig transport, handle på egen hånd og deltage i foreningsliv og sociale aktiviteter. 83 procent af mennesker med demens deltager nemlig i færre aktiviteter, efter de har fået demens, viser tal fra rapporten ’Bedre hjælp til mennesker med demens i det offentlige rum’, der er udarbejdet af Folkebevægelsen. Og det er noget af det, symbolet skal hjælpe til at ændre på:
- Grundlæggende synes vi, at det er ærgerligt, at en demensdiagnose i flere tilfælde kan betyde, at man bliver isoleret fra omverdenen. Vores samfund skal være mere demensvenligt, og symbolet skal gerne være et skridt i den rigtige retning, siger sekretariatsleder i Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark, Lone Harlev.
Symbiose med Demensvenner
For at demenssymbolet skal give mening, kræver det dog, at folk ved, hvad de skal gøre, når de møder nogen, der bærer det. Og her kommer Alzheimerforeningens Demensvenner ind i billedet. For hele essensen af at være Demensven er netop at være klædt på til at give en håndsrækning til mennesker med demens i forskellige situationer og møde dem med forståelse og tålmodighed.
- Vi er rigtig glade for, at symbolet er landet. For selvom man som Demensven bliver klædt på til at spotte mennesker med demens, kan det stadig være svært, og derfor kan det være grænseoverskridende at henvende sig og tilbyde sin hjælp. Med symbolet bliver det lettere for ekspedienten i supermarkedet eller passageren i bussen at vide, at her skal man måske være lidt ekstra tålmodig og hjælpsom, fortæller Katrine van den Bos, der er projektleder for Demensven-kampagnen.
Testet af mennesker med demens
Vigtigst af alt er det, at mennesker med demens har lyst til at bruge demenssymbolet. Derfor har forskellige testgrupper af mennesker med demens været en central del af den næsten to år lange udviklingsfase:
- Det har været en lang og lærerig proces, hvor alt har været oppe at vende. Lige fra farver og udformning til symbolik og fleksibilitet. Det har været vigtigt, at symbolet ikke er med til at udstille mennesker med demens, eller at det bliver noget, folk kan udnytte. Derfor er vi stolte over det endelige symbol med håndsrækningen, der har fået en rigtig god opbakning, fortæller Lone Harlev.
En af de indsigter, der kom frem på de mange workshops med mennesker med demens, var, at symbolet ikke blot skulle være én ting. Derfor modtager man ’håndsrækningen’ som et helt kit, der giver brugerne mulighed for at anvende symbolet, som de tænker, det er bedst. Symbolet kan fx bæres meget synligt på en nøglesnor eller en nål på trøjen, men det kan også bæres mere diskret som et klistermærke på et betalingskort eller rejsekort, så det kun ses af relevant personale.
Man har også fravalgt forklarende symboler som fx en hjerne, der er i stykker, fordi det kan signalere noget negativt. Tanken bag håndsrækningen er, at der stadig er mange ting, man kan, selvom man har demens - det kræver bare indimellem en håndsrækning fra forstående Demensvenner og andre i offentligheden.
Demenssymbolet kan fås i Alzheimerforeningens webshop:
https://alzheimershop.dk/p/demenssymbol/
Det er gratis, men porto og levering koster 82,5 kr.