Menu
10. oktober 2021

Ny test fortæller dig, hvordan du holder din hjerne sund og forebygger potentielle demenssygdomme

Med Hjernesund-testen ønsker Alzheimerforeningen at klæde danskerne på med viden om, hvad de hver især kan gøre for at forebygge demens - og potentialet er virkelig stort, viser international forskning på området.

 

Demens er blandt de mest alvorlige og ødelæggende sygdomme i vores samfund. Faktisk er demens den fjerde hyppigste dødsårsag i Danmark. Den gode nyhed er, at omfattende forskning viser, at mere end en tredjedel af demenstilfælde kan forebygges ved enkle livstilsændringer. Og med den nye Hjernesund-test, som gratis kan tages på www.hjernesundtesten.dk, får man mulighed for at finde ud af, hvor man selv skal sætte ind for at holde sin hjerne sund og nedsætte risikoen for demens.

- I testen bliver du spurgt ind til en række oplysninger og vaner, og ud fra dine svar får du lavet en personlig profil, der fortæller dig, hvor du allerede gør det godt, og hvor du kan sætte ind og forbedre din hjernes sundhed. Hvis der er områder, du gerne vil arbejde med at forbedre, kan du skrive dig op til at få tips og inspiration inden for hvert enkelt område, fortæller Maria Fisker Ringgaard, der er projektleder i Alzheimerforeningen.

 

Stærkt fundament

Bag rådene, man modtager, står nogle af landets skarpeste hjerner inden for hvert af de faktorer, der spiller ind på vores risiko for at udvikle demens, og som vi kan gøre noget for at ændre på. Det drejer sig om: fysisk aktivitet, kost, rygning, alkohol, mental stimulation, depression, forhøjet blodtryk, svær overvægt, diabetes, forhøjet kolesterol, hjertesygdom og nyresygdom.

- Nogle af de faktorer, der har en betydning for risikoen for at udvikle demens, kender folk sikkert fra anden forebyggelse. For eksempel spiller kost, fysisk aktivitet og vores forhold til alkohol og rygning ind. Men når det kommer til at holde hjernen sund, har det eksempelvis også en stor betydning at lære nye ting, være social og gøre de ting, der giver én livskvalitet, fortæller hjerneforsker og læge ved Københavns Universitet, Ellen Garde, der er en del af ekspertfølgegruppen bag testen.

Ny viden for mange

Selvom der er blevet forsket i forebyggelse af demens i flere år, er det nyt for mange danskere, at man selv kan gøre noget for at nedsætte sin risiko for at udvikle demens. Faktisk viser en Megafon-måling foretaget for Alzheimerforeningen, at næsten halvdelen (46 %) af danskerne er i tvivl om, at man kan gøre noget for at forebygge demens. Tallet overrasker DR-journalist Kasper Friche, der selv har haft en far med demens og beskrevet det i en række dokumentarfilm. Han er nemlig meget opmærksom på at holde sin hjerne sund:

- Efter at have haft demens så tæt inde på livet, er det en sygdom, jeg frygter mere end noget andet. Min far levede med meget stress i mange år, og det er også et sted, jeg selv har været. Og det er klart, at hvis man overbelaster kroppen og sin "computer" på den måde, så har det også konsekvenser. Derfor tænker jeg meget på at stoppe op og trække vejret ind imellem - lave noget aktivt med mine unger og passe på min hjerne, fortæller han.

Bag Hjernesund-testen står Alzheimerforeningen i samarbejde med Nationalt Videnscenter for demens, Det Sektorfri Forebyggelseslaboratorium og en lang række sundhedseksperter. Projektet er finansieret af Sygeforsikringen 'danmark' og Lundbeckfonden.

 

VÆR MED TIL AT SPREDE BUDSKABET!

Hvis du har lyst til at sprede det gode budskab, og eventuelt hjælpe med at underbygge indsatsen ift. de enkelte risikofaktorer, er der to ting, du kan gøre:

  1. Hjælp med at sprede budskabet i dine kanaler. Del elementer fra kampagnepakken eller henvis til https://www.hjernesundtesten.dk.
  2. Indgå et partnerskab. Kontakt os og lad os se, hvordan vi sammen kan styrke forebyggelsesindsatsen med hensyn til fælles behov. Kontakt projektleder Maria Fisker Ringgaard på mail: maria@alzheimer.dk eller telefon: 52 10 19 33.


 

Senest opdateret d. 10. oktober 2021
Fakta

Om Hjernesund-testen

  • Udviklet på Maastricht University i Holland
  • Bygger på det internationalt anerkendte LIBRA-indeks (LIfestyle for BRAin Health), som består af demensrisikofaktorer, der kan påvirkes ved livsstilsinterventioner og forebyggelsesstrategier
  • Henvender sig til alle, der ønsker at holde deres hjerne sund og nedsætte risikoen for demens
  • Finansieret med midler fra Sygeforsikringen 'danmark' og Lundbeckfonden
  • Videnskabeligt valideret af en ekspertfølgegruppe bestående af hjerneforsker og læge ved Københavns Universitet, Ellen Garde, professor ved Nationalt Videnscenter for Demens, Steen Hasselbalch, samt neuropsykologisk fagkonsulent ved Nationalt Videnscenter for Demens, Kasper Jørgensen i samarbejde med Forebyggelseslaboratoriet og med input fra en lang række fageksperter inden for de forskellige risikofaktorer.
  • Kan tages gratis på hjernesundtesten.dk - det tager kun et par minutter
Støt os
Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Ny sundhedsreform er en sejr for mennesker med demens
15. november 2024
Ny sundhedsreform er en sejr for mennesker med demens
Den nye sundhedsreform prioriterer demens med både indsatser og øremærkede penge.
Godkendelse af Lecanemab er et gennembrud
14. november 2024
Godkendelse af Lecanemab er et gennembrud
Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) godkender banebrydende lægemiddel.
”Man kan mødes og tale om, hvad man oplever”
12. november 2024
”Man kan mødes og tale om, hvad man oplever”
I sidste uge startede Alzheimerforeningen 13 nye pårørendegrupper op, både fysisk og online. Initiativet er en del af en flerårig indsats, der skal være med til at styrke pårørendes trivsel i hverdagen.
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Tirsdag d. 22. oktober
Kl. 08:30
"Få overskud i hverdagen med demens" 5 - dages kursus for pårørende og omsorgspersoner
4300 Holbæk
Du inviteres til et unikt 5-dages kursus, designet specielt til dig som er pårørende eller omsorgsperson. Du som ønsker at skabe en tryg og støttende hverdag for dig selv og din nære med demens. Hvad vil du få med dig hjem? En dybere forståelse af sygdommen demens og hvordan demensen påvirker både den demensramte og dig. Praktiske værktøjer til at håndtere dit hverdagsliv med demens. Evnen til at anvende O sense® metoden for at forbedre din og din næres overskud og livskvalitet. Øget emotionel støtte og overskud gennem O Sense® og hverdagsfaglig viden om demens. En personlig udviklingsplan som du kan bruge med det samme i dit liv med demensen. Kurset strækker sig over 6 uger på følgende datoer. tirsdag 22 oktober 2024 torsdag 31. oktober 2024 tirsdag 12. november 2024 mandag 18. november 2024 torsdag 28. november 2024
Søndag d. 24. november
Kl. 00:00
CaféBio
2635 Ishøj
CAFÉBIO - Filmcafé for mennesker med demens i hverdagen
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt