Nedlukning af sociale tilbud, som dag- og aktivitetscentre for mennesker med demens, aflysning af lokale aktiviteter, netværksgrupper og aflastning for pårørende, samt besøgsrestriktioner- og forbud på plejehjem. Det var som bekendt nogle af konsekvenserne af den storstilede nedlukning af samfundet, som skulle dæmme op for smittespredningen af COVID-19 i Danmark i foråret 2020. Nu viser den hidtil mest omfattende undersøgelse af mennesker med demens og deres pårørendes hverdag under Coronakrisens første periode, at nedlukningen for denne målgruppe har haft vidtrækkende konsekvenser.
Eksempelvis oplyser halvdelen af pårørende (49,7%) til hjemmeboende mennesker med demens, at deres mentale helbred under Coronakrisen er blevet værre eller meget værre, og hver tredje (32,9%) oplyser, at deres fysiske helbred under Coronakrisen er blevet værre eller meget værre. En fjerdel af de pårørende (26,4%) oplyser desuden, at de i høj eller meget høj grad har oplevet, at hukommelsen hos deres kære med demenssygdom er blevet markant forværret under Coronakrisen.
Ud over helbredsmæssige konsekvenser vidner undersøgelsen også om, at nedlukningen af samfundet har ledt til udpræget ensomhed, nedsat livskvalitet, bekymringer for fremtiden og en dalende tillid til sundhedsvæsenet, som ifølge rapporten blandt andet hænger sammen med den grad af information, de pårørende har modtaget fra fx plejehjem.
- Besøgsrestriktioner på plejehjem og nedlukning af aktiviteter har fyldt meget i regeringens og sundhedsmyndighedernes Corona-indsats overfor de mest syge og sårbare grupper i befolkningen. Vores spørgeskemaundersøgelse dokumenterer, at demenspatienter og pårørende har betalt en høj pris i den forbindelse – både fysisk, mentalt og socialt. Desværre har der ikke været tilsvarende fokus fra myndighedernes side på at håndtere alle de negative konsekvenser, som nedlukningen har medført. Derfor venter der nu et stort genopretningsarbejde, siger direktør i Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen.
Tre nødvendige indsatser
Nis Peter Nissen peger helt konkret på tre indsatsområder, som myndighederne bør fokusere på hurtigst muligt:
- Vi skal først og fremmest have afdækket de helbredsmæssige og sociale senfølger, som nedlukningen har forårsaget for mennesker med demens, så vi kan sætte ind med den nødvendige behandling og genoptræning. Det gælder både hjemmeboende og beboere på plejehjem. Derudover er vi nødt til at sikre bedre aflastning til de tusindvis af pårørende, der i månedsvis har kørt på pumperne uden tid og mulighed for at trække vejret og passe på sig selv. Og så skal vi have genoprettet tilliden især på plejehjem mellem pårørende og kommunerne.
Alzheimerforeningen har allerede delt rapportens indsigter med flere centrale politikere og ordførere på sundheds-, social- og ældreområdet, og vil i den kommende tid følge op på de nødvendige indsatser for mennesker med demens og deres pårørende, som konsekvenserne for Coronakrisen afkræver.
Læs hele rapporten om Alzheimerforeningens spørgeskemaundersøgelse her.