Den nye epidemilov, som skal danne grundlag for alle fremtidige håndteringer af epidemier i Danmark, blev i går vedtaget, fem dage før den gamle hastelov udløb. Den nye epidemilov gælder altså allerede fra mandag den 1. marts, hvilket betyder at plejehjemsbeboere og deres pårørende snart får mulighed for at klage til et nyt og uafhængigt klagenævn for besøgsrestriktioner.
Plejehjemsbeboere og pårørende havde i regeringens udkast til en ny epidemilov ikke mulighed for at klage over besøgsrestriktioner. Men efter en henvendelse fra Alzheimerforeningen, der i et brev til Folketinget havde påpeget den problematiske forskelsbehandling af plejehjemsbeboere, lykkedes det i sidste øjeblik at få et flertal i Folketinget til at inkludere det nye ankenævn for besøgsrestriktioner i epidemiloven.
- Det er en meget markant forbedring for plejehjemsbeboernes og de pårørendes retssikkerhed. Vi har i det seneste år set mange hundrede eksempler på stærkt problematiske og ofte klart ulovlige besøgs- eller udgangsforbud for plejehjemsbeboere. Det er derfor meget positivt, at et flertal i Folketinget har lyttet til de mange henvendelser fra bekymrede plejehjemsbeboere og pårørende, og givet dem en direkte mulighed for at klage, hvis sundhedsmyndighederne, kommunen eller plejehjemmet selv indfører besøgsrestriktioner, der ikke lever op til epidemilovens betingelser om fx proportionalitet, siger direktør i Alzheimerforeningen Nis Peter Nissen.
Udløbsdato og løbende revurdering af besøgsforbud er forbedringer
Spørgsmålet om borgernes retssikkerhed har været et centralt tema i forhandlingerne og den offentlige debat om epidemiloven – herunder især de borgere, der bor i private boliger på plejehjem. Alzheimerforeningen har blandt andet kritiseret regeringens lovforslag for at besøgsrestriktioner på plejehjem i modsætning til fx forsamlingsforbud, ikke havde en automatisk udløbsdato.
Derfor vækker det også glæde i Alzheimerforeningen, at der i den nye lov indføres en pligt til løbende at efterprøve og revurdere bl.a. besøgsrestriktioner på plejehjem med henblik på at sikre, at de fortsat er relevante og proportionale med eksempelvis risikoen for at blive smittet. Derudover får besøgsrestriktioner på linje med andre indgreb en automatisk udløbsdato efter fire uger. Det skaber håb for, at man ikke ender i samme situation, som sidste forår, lyder det fra Nis Peter Nissen:
- De mange og unødvendigt strenge besøgsrestriktioner har haft alvorlige og negative konsekvenser for både plejehjemsbeboere og pårørende. Både deres fysiske og mentale helbred er ramt. Det er derfor meget positivt, at den nye epidemilov sikrer bedre kontrol med sundhedsmyndighedernes påbud og kommunernes forvaltning af epidemilovens bestemmelser, således at indgrebene fremover bliver mere afbalancerede og at de negative konsekvenser for plejehjemsbeboernes og pårørende helbred og livskvalitet bliver færre.
Til efteråret skal Folketinget evaluere, om epidemiloven er god nok.