Menu
11. marts 2021

Ny analyse viser udbredt misforståelse om plejehjem

Knap en tredjedel af alle omtaler af plejehjem i medierne i 2020 beskrev plejeboliger som institutioner. Det på trods af, at størstedelen af boligerne på plejehjem siden 1988 har været beboernes private hjem. Det viser en analyse foretaget af Infomedia og Alzheimerforeningen, og det er kritisk, lyder det fra foreningens direktør, for fejlopfattelsen har store konsekvenser for plejehjemsbeboerne og deres rettigheder.

Af Jon Fiala Bjerre

 

Plejehjem, plejecenter, alderdoms­hjem, ældrecenter eller plejebo­lig? Beskrivelserne af de boliger, som 40.000 af Danmarks svageste og sygeste ældre lever i, er vidt forskellige. Og noget tyder på, at det samme gør sig gældende med hensyn til opfattelsen af, hvad en moderne plejebolig er. For igen og igen omtales plejeboligen offentligt som en institution i stedet for som folks eget private hjem. Det er på trods af, at denne model har været under afvikling siden 1988, og at traditionelle institutionsplejehjem i dag kun udgør omkring syv procent af plejeboliger (og er støt faldende). Argumentet for, at plejehjemmene som institutioner blev nedlagt, var den enkeltes ret til at blive behand­let som et selvstændigt menneske med individuelle behov og tilsva­rende konkret individuel vurdering af behov for pleje, hjælp og omsorg sammen med behovet for privathed. Med andre ord en personlig status, der ligestillede pleje- og omsorgs­trængende med alle andre borgere.

 

INSTITUTIONSTANKEGANGEN HAR KONSEKVENSER

Men på trods af den lange overgang, er institutionsopfattelsen stadig me­get udbredt. Det er især kommet til udtryk i det seneste år med COVID-19, hvor myndighederne gang på gang har omtalt plejehjem som institu­tioner i officielle dokumenter og i medieomtale - fx i forbindelse med besøgsrestriktionerne. Faktisk viser en analyse, som Infomedia har lavet i samarbejde med Alzheimerforenin­gen, at institutionsbetegnelsen var til stede i hele 29 procent af omta­lerne om plejehjem. Og i omtaler af COVID-19 blev plejehjem beskrevet som institutioner mere end dobbelt så hyppigt som i andre omtaler.

- Det er et stort problem, at der er så utidssvarende et syn på plejehjem. Især når det kommer fra de myndigheder, der har ansvaret for området, og som om nogen burde have indgående kendskab til, hvordan virkeligheden forholder sig, siger direktør i Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen.

Han argumenterer for, at måden man taler om plejehjem, har konsekvenser for beboerne og deres pårørende:

- Nogle vil måske mene, at det er lige me­get om man kalder det det ene eller andet, så længe vi er enige om, at forholdene på plejehjem skal være i orden. Men vi ved, at det ikke er ligegyldigt, hvordan vi taler om tingene. For år tilbage kæmpede vi en brav kamp for at få demens omtalt som sygdom. Man talte ofte om demens som en naturlig del af alderdom og brugte be­grebet senil, som blot betyder gammel, og det havde en stor betydning for, hvordan demenssygdom blev prioriteret i forhold til andre alvorlige sygdomme og hvilke vilkår, man havde som demensramt. På samme måde har vi senest set, hvordan institutionstankegangen har konsekvenser for beboere på plejehjem og deres rettig­heder. Mest markant i spørgsmålet om besøgsrestriktioner under COVID-19, hvor vi oplevede at mange af kommunerne brød loven ved at forbyde beboerne at forlade deres egen private bolig. Men også i kølvandet på TV2s afslørende dokumentar ”Plejehjemmene bag facaden” kom der fokus på plejehjemmets rolle - fx i forhold til, hvilken grad af indflydelse og medbe­stemmelse, beboerne og deres pårørende har.

 

BEBOERE PÅ PLEJEHJEM FORSKELSBEHANDLES

Andre organisationer som Institut for menneskerettigheder, Det Etiske Råd og Ældre Sagen har, ligesom Alzheimerforeningen, det seneste år været ude at kritisere myndighederne for at forskelsbehandle plejehjems­beboere sammenlignet med menne­sker, der bor i eget hjem uden for et plejehjem. Det er gentagende gange blevet indskærpet, at myndighederne ikke tager højde for, at beboerne på plejecentre ikke bor på en institution, men i en individuel almenbolig, som de betaler husleje for og har lejekon­trakt på.

Medieanalysen viser, at myndighe­derne oftest forsvarer indgrebene i beboernes rettigheder med et argu­ment om, at man ønsker at beskytte plejehjemsbeboerne bedst muligt. Men i Alzheimerforeningen frygter Nis Peter Nissen, at den utidssvarende tilgang til plejehjem kan have den omvendte effekt.

- Jeg anerkender den kæmpe indsats, som medarbejderne på plejehjem og sund­hedsmyndighederne yder hver eneste dag for at beskytte de mest sårbare og udsatte mennesker på plejehjem. Men den indsats hviler på et fundament af tillid og en række basale rettigheder, som i fællesskab er blevet vedtaget for beboerne. Når først man begynder at se stort på de regler og rettigheder, så skrider fundamentet - og tilliden til myndighedernes indsats daler blandt beboerne og deres pårørende. Det har vi især set i det seneste år, hvor klager over plejehjem er mere end fordoblet, og vi har i perioder har oplevet en firdobling i henvendelser på Demenslinien, hvoraf størstedelen var fra frustrerede pårørende, der klagede over kommunernes egenrådige tilgang til besøgsrestriktioner på plejehjem. Samtidig kan vi dokumentere, at det har haft alvorlige helbredsmæssige konsekven­ser for beboerne, i de tilfælde hvor myndig­hederne har set stort på deres rettigheder og fx uretmæssigt har isoleret dem.

Alzheimerforeningen arbejder nu på at skabe en konstruktiv dialog med myndigheder og plejepersonale for at skabe et mere tidssvarende syn på plejehjem.

 

Læs analysen her.

Senest opdateret d. 14. september 2022
Fakta

TRE HURTIGE FRA ANALYSEN

INSTITUTIONSTILGANGEN

Hovedkonklusionen i analysen er, at 29% af artiklerne beskriver plejeboliger som institutioner.

Det omfatter blandt andet artikler, der direkte refererer til plejeboliger som institutioner, artikler hvor beboerne ikke har samme rettigheder, som andre der bor i eget hjem, samt artikler, der enten fremstiller beboerne eller plejeboliger som værende kommunens.

 

CENTRALE AKTØRER

Den suverænt mest repræsente­rede aktørgruppe i analysen var offentlige myndigheder (her­under kommuner og styrelser). I halvdelen af omtalen bidrog kommuner og styrelser med di­rekte udtalelser, pressemeddelel­ser og proaktiv kommunikation. Til sammenligning fik beboerne kun taletid i 1% af omtalen. Beboerne blev således talt om og ikke med. Interesseorganisatio­ner som Ældre Sagen og Alzhe­imerforeningen fik taletid og bidrog med perspektiver i 28% af omtalen.

 

COVID-19

Flere artikler handlede om strenge restriktioner og besøgs­forbud på plejecentrene, hvor beboerne blev frataget friheds­rettigheder af kommunerne af hensyn til forsigtighedsprin­cipper. Mange af disse artikler havde således en indbygget institutionsforståelse. I omtalen relateret til Coronavirus var institutionsdiskursen derfor også markant mere udbredt og kunne ses i 39% af omtalen. Til sammenligning var diskursen til stede i 15% af den øvrige omtale.

 

Undersøgelsen er baseret på 538 artikler om plejeboliger i Berlingske, DR, TV2, Jyllands-Posten og Kriste­ligt Dagblad. Omtalen er fremsøgt gennem en søgning på Infomedias mediedatabase i perioden 1. januar til og med 30. november 2020. Læs hele undersøgelsen på alzheimer.dk

Støt os
Kalender
Se aktiviteter

Find alt fra korsang og gåture til foredrag og caféhygge. Se, hvad der sker nær dig.

Rekord for LI
Landsindsamling slår rekord

Over 2.000 indsamlere fik samlet 2,6 mio. kr. ind. Det er ny rekord og svarer til en stigning på ca. 18 % i forhold til 2023.

Foredrag
Onlineforedrag i efteråret

Kom med til foredrag om demens og hjernesundhed med landets førende eksperter.

Vores liv med demens
Læs personlige beretninger om demens her
Nyheder
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
24. april 2025
Alzheimerforeningens direktør træder ind i Danske Patienters forretningsudvalg
Mette Raun Fjordside og Jesper Fisker er nye medlemmer af forretningsudvalget i DP
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
23. april 2025
Ny Alzheimer-medicin godkendt i EU – men danske patienter må stadig vente
For første gang i over 20 år er der ny behandling mod Alzheimers sygdom
"Et forbillede for frivillige i hele landet"
3. april 2025
Årets Demensven: "Et forbillede for frivillige i hele landet"
Prismodtager Nency Maria Joensen: ”Man skal give hjælp til dem, som har brug for det”
Læs alle nyheder her
Arrangementer
Fredag d. 25. april
Kl. 10:00
Sansestund, gåture og aktivitet.
4230 Skælskør
Aktivitets medarbejder i Skælskør opretter et nyt hold for personer der vil træne hjernen. Indholdet er gåture, sanseaktiviteter, socialt samvær og musik.
Fredag d. 25. april
Kl. 12:00
Fredagsfrokost på Folkestedet
8000 Aarhus C
Vi spiser frokost sammen og hyggesnakker. Maden købes i Caféen - Café Gadeliv.
Se alle arrangementer
Fakta

Hver

3. time 
dør en dansker af en demenssygdom

 

400.000
lever med en demenspatient i familien

Giv et bidrag
Din støtte bidrager til et bedre liv med demens
Støt her
100,-
Støt med 100,-
150,-
Støt med 150,-
200,-
Støt med 200,-
Fakta

ca
90-100.000
lever med en demenssygdom

 

Hjælp os med at hjælpe

Webshop
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Forstå Demens - Bliv klog på demens
Køb og støt
Lev med demens - gratis bog
Lev med demens - gratis bog
Køb og støt
Et kit med det nationale demenssymbol
Et kit med det nationale demenssymbol
Køb og støt
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Pin med nål-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Solsikkesnor – internationalt symbol på usynlige handicap
Køb og støt
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Pin med magnet-lukning med Demenssymbolet
Køb og støt