Ligesom det er vigtigt at holde sin krop sund og i god form, er det vigtigt at holde hjernen sund og skarp. For op mod 40 procent af alle demenstilfælde kan forebygges igennem livsstilsændringer, viser en overbevisende mængde international forskning på området. Desværre viser adskillige undersøgelser også, at rigtig mange ikke ved, at der er en sammenhæng mellem livsstil og hjernesundhed og dermed også risikoen for at udvikle demens senere i livet.
Det vil Alzheimerforeningen lave om på, og til efteråret iværksætter patientforeningen derfor en national folkesundhedskampagne, der skal klæde danskerne på med målrettet viden om, hvad de hver især kan gøre for at holde deres hjerne sund. Projektet er primært finansieret af Sygeforsikringen ”danmark”, men med Lundbeckfondens støtte forventes kampagnen at få endnu større rækkevidde og faglig tyngde:
- Det hele går op i en højere enhed, da Lundbeckfonden i årevis har støttet hjerneforskning og også arbejder målrettet for at promovere hjernesundhed. Derfor er vi meget glade for, at de har valgt at træde ind i kampagnen og støtte formålet, siger Maria Fisker Ringgaard, der er projektleder på kampagnen i Alzheimerforeningen.
For Lundbeckfonden har det været helt naturligt at bakke op om kampagnen, lyder det fra forskningsdirektør, Jan Egebjerg:
- I Lundbeckfonden arbejder vi for et styrket fokus på hjernesundhed. Vi ved desværre stadig alt for lidt om hjernen og dens sygdomme. Hjernesygdomme som fx Alzheimers har store konsekvenser, både for den enkelte og på samfundsniveau. Derfor er vi glade for at støtte et projekt, som øger befolkningens viden om hjernesundhed, og hvad der kan gøres for at forebygge alvorlige demenssygdomme.
Kampagne baseret på videnskabelig test
Udgangspunktet for kampagnen er en test, hvor man bliver stillet en række spørgsmål om sin livsstil og vaner - fx om kost, motion og rygning. Ud fra resultatet får man inspiration og tips til, hvor man kan sætte ind for at forbedre sin hjernesundhed.
- Her er det selvfølgelig vigtigt at pointere, at der stadig er meget, vi ikke ved om demens, og hvis 40 procent af demens kan forebygges, er der stadig 60 procent, som vi desværre ikke kan gøre noget ved. Men potentialet er under alle omstændigheder stort, og derfor har vi store forhåbninger til kampagnen, siger Maria Fisker Ringgaard.
Projektet er inspireret af et lignende projekt fra Maastricht Universitet i Holland, hvor man har udviklet et videnskabeligt anerkendt indeks kaldet LIBRA (LIfestyle for BRAin Health), der består af en række demensrisikofaktorer, som kan påvirkes ved livsstilsinterventioner og forebyggelsesstrategier. Det er det indeks, testen bygger på. Via testen opnår man en individuel score, som indikerer, hvor man kan sætte ind for at forbedre sin hjernesundhed.
Ud over at samarbejde med forskerne i Holland samarbejder Alzheimerforeningen med de fremtrædende hjerneforskere Ellen Garde og Steen Hasselbalch, og man har derudover indgået partnerskab med Det Sektorfri Forebyggelseslaboratorium, som blandt andet står for at opbygge en partnerskabsdimension til kampagnen.
Alzheimerforeningen er p.t. i gang med at foretage en undersøgelse af danskernes viden om hjernesundhed samt identificere de eksperter i livsstilssygdomme, der skal give input op til lanceringen af kampagnen til efteråret. Projektet løber i første omgang frem til 2023.